ArtikelsNieuwsZoekertjes
Thema's
  • chevron_right Chocolaterie
  • chevron_right Confiserie
  • chevron_right Patisserie
  • chevron_right Roomijs
  • chevron_right Grondstoffen
    • Zoetstoffen
    • Noten
    • Cacao
    • Praliné
    • Vruchten
  • chevron_right Dranken
  • chevron_right Materialen
  • chevron_right Machinepark
  • chevron_right Winkel
  • chevron_right Atelierinrichting
  • chevron_right Marketing
Grondstoffen

Chocolaterie Leveranciersgids

10/12/2025

Chocolaterie Leveranciersgids

Samensmelting smaak, presentatie & vaktechniek

9/12/2025

Mid-oktober 2025 schakelde Irca Group Marijn Coertjens & Lotte van Gorp in om tijdens een eindejaarsdemonstratie hun collega's te inspireren voor feestelijke patisseriecreaties. Coertjens pakte uit met de hoogwaardige ingrediënten uit The Signature Collection terwijl van Gorp de diverse premiummerken van de Irca Group introduceerde.

Klingele Chocolade is de Nationale KMO van het Jaar

4/12/2025

Klingele Chocolade uit Evergem werd door UNIZO uitgeroepen tot Nationale KMO van het Jaar. Het familiebedrijf haalde het in een sterke finale met vijf provinciale laureaten tijdens het UNIZO Topseminar in het ICC Gent.

Chocolade bekroond tijdens Belgium Chocolate Awards 2025

2/12/2025

In 2025 waren de Belgium Chocolate Awards aan hun dertiende editie toe. Voor het eerst werd er live gejureerd, op 30 september tijdens vakbeurs Artisan. Daarna vond op de beursvloer ook de uitreiking van de prijzen in de verschillende categorieën plaats.

Chocolatier met prijswinnend degustatiesalon

2/12/2025

David Van Acker en Pieter de Volder van ZUUT zijn geen onbekenden voor vakblad Chocolaterie. In 2023 wonen ze met hun eigen interieurcreaties nog de toenmalige Best Shop Design-categorie van de Belgium Chocolate Awards. Tijdens een bezoek aan hun fantasierijke winkel in Leuven spraken we over de geschiedenis van ZUUT en wat de toekomst brengt.

Hoe omgaan met stijgende cacaoprijzen?

2/12/2025

De cacaoprijzen swingen al langer de pan uit, zo danig zelfs dat er gretiger dan ooit gezocht wordt naar alternatieven voor de tegenwoordige dure grondstof. In een webinar lichtte het Cacaolab de mechanismes achter de grondstofprijs én de mogelijke alternatieven voor cacao toe.

Belcolade: Belgium Chocolate Awards 2025 sponsor

8/10/2025

Een woordje vanwege de sponsor van de Belgium Chocolate Awards 2025

Callebaut: Belgium Chocolate Awards 2025 sponsor

8/10/2025

Een woordje vanwege de sponsor van de Belgium Chocolate Awards 2025

Chocolade & persoonlijkheden bekroond op Artisan

2/10/2025

Tijdens Artisan in Kortrijk Xpo werden op dinsdag 30 september de Food Personality Awards én de Belgium Chocolate Awards 2025 uitgereikt. 7 uitzonderlijke persoonlijkheden werden in de bloemetjes gezet, net als 6 winnaars in de chocoladecategorieën.

  • Premium

Geen compromis op de kwaliteit van delicatessen

24/9/2025

In Parijs was Gourmet Sélection midden september 2025 aan zijn 16e editie toe. Dé beurs voor de fijne kruidenierswaren bewees eens te meer dat kwalitatieve producten het verschil maken wanneer ze hun beloftes kunnen inlossen.

Wie zijn de beste chocolatiers van het land?

9/9/2025

Gault&Millau heeft voor de tiende keer de toppers van de Belgische chocolateriebranche bekend gemaakt. Wie mag zich tot 'Chocolatier van het Jaar 2026' benoemen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel? En wie werd tot 'Discovery of the Year' bekroond?

VUB-onderzoek onthult hoe cacaosoort en gisten de smaak van chocolade bepalen

1/9/2025

Dario Van de Voorde, onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), onderzocht in zijn doctoraat hoe de soort cacaoboon én de gisten die meewerken tijdens de fermentatie een grote invloed hebben op de uiteindelijke smaak van chocolade.

10 tips tegen talenttekort

26/8/2025

Tijdens de jaarvergadering 2025 van Choprabisco was Fons Leroy, voormalig afgevaardigd bestuurder van de VDAB en huidig voorzitter van VLAJO, te gast. Hij deelde zijn jarenlange ervaring en gaf tips mee om het talenttekort tegen te gaan. Rode draad: "We vervallen steeds weer in oude patronen... er moeten echte veranderingen plaatsvinden."

Callebaut: Duurzame & kwalitatieve chocolade met karakter

21/8/2025

Smaak is meer dan een zintuiglijke ervaring, het is een universele taal. Bij Callebaut spreken we die taal al sinds 1911, met chocolade die niet alleen uitblinkt in kwaliteit, maar ook in verantwoordelijkheid. Onze nieuwe campagne “Masters of Taste” is een ode aan vakmanschap, duurzaamheid en de mensen achter elke cacaoboon.

Vegan chocolade: van niche naar snelgroeiend segment

4/8/2025

In welke mate is vegan chocolade vandaag ingeburgerd, wat zijn de voordelen als je het aanbiedt, welke uitdagingen zijn er en hoe spelen de leveranciers hierop in?

Drie niet te missen chocoladetrends in 2025

18/6/2025

Het grootschalige consumentenonderzoek van Barry Callebaut ‘Top Chocolate Trends 2025 & Beyond’ in 29 landen zocht onder andere uit of de hype rond mood food stilaan afzwakt en of plantaardige ingrediënten de heilige graal blijven.

Nieuw engagement voor duurzame cacao

10/6/2025

Eind april 2024 vond in onze hoofdstad de vijfde editie van de World Cocoa Conference plaats. Er zijn nieuwe verbintenissen voor duurzame cacao in de toekomstige 'Verklaring van Brussel' die benadrukken dat o.a. het realiseren van een leefbaar inkomen voor cacaoboeren een must is.

Eerste interactief belevingscentrum in echte chocoladefabriek

10/6/2025

Chocoladeliefhebbers kunnen zich sinds begin maart onderdompelen in een unieke ervaring bij The Chocolate Trail, het eerste interactieve belevingscentrum in de werkende chocoladefabriek van Chocolatier Vandenbulcke.

Herfst- en Eindejaarsassortiment in de Mona Lisa Studio ‘Collection’ 2025-2026

22/1/2025

We bundelden onze seizoens-en standaard items tot één overzichtelijke collectie. Elk thema heeft zijn eigen plek, zodat je snel vindt wat je zoekt. In deze tijd van het jaar zal dat uitkijken zijn naar Herfst, Halloween, Sinterklaas en Eindejaar!

  • Premium

5 trends in ambachtelijk ijs

7/1/2025

De geliefde klassiekers in ijssmaken zullen niet gauw van de troon worden gestoten, maar door te experimenteren met uitgekiende smaakcombinaties en in te spelen op de huidige tendensen kunt u u onderscheiden van de concurrentie.