ArtikelsNieuwsZoekertjes
Thema's
  • chevron_right Chocolaterie
    • Pralines
    • Chocolade
    • Ganaches
    • Chocoladesnacks
    • Chocoladerepen productie
    • Truffels
    • Chocolade decoraties
    • Artisanale chocolade
  • chevron_right Confiserie
  • chevron_right Patisserie
  • chevron_right Roomijs
  • chevron_right Grondstoffen
  • chevron_right Dranken
  • chevron_right Materialen
  • chevron_right Machinepark
  • chevron_right Winkel
  • chevron_right Atelierinrichting
  • chevron_right Marketing
Pralines
  • Premium

Winnaars Beste Praline Belgium Chocolate Awards 2025

27/11/2025

Bij de uitreiking van de Belgium Chocolate Awards 2025 tijdens beurs Artisan (Kortrijk) was de verrassing groot toen zowel de winnaar van de praline professioneel als die van de praline student uit de Sint Jozef Geel-school bleken te komen. Voor leraar Christof Lauwers en student Gil Hey was die verrassing leuk, maar niet geheel onverwacht.

Belgium Chocolate Awards 2025 tijdens Artisan

9/9/2025

Tijdens de eerste editie van Artisan - de samensmelting van de professionele foodbeurzen Broodway, Meat Expo & Taste of Tavola - zal op dinsdag 30 september voor het eerst in Kortrijk Xpo de Belgium Chocolate Awards plaatsvinden. Een aantal categorieën worden live gejureerd en voorafgaand aan de uitreiking van de Belgium Chocolate Awards reiken we ook de Food Personality of the Year Awards uit. Afspraak na de middag op het Deli-inspiratieplein in hallen 1 & 2.

  • Premium

Ontgrendel de volledige smaakrijkdom van chocolade

3/1/2025

Om een verfijnde chocoladesmaak te realiseren, is een diepgaand inzicht nodig in het complexe productieproces van cacaoboon tot consument. Chocolaterie kreeg de unieke kans om dit eigenhandig te ontdekken in een masterclass van Art of Chocolate.

  • Premium

Liefde en chocolade: Valentijn door de ogen van Belgische chocolatiers

16/10/2024

Valentijnsdag staat bekend als de dag van de liefde. Bestaat er een betere manier om die te vieren dan met chocolade? Voor Belgische chocolatiers is Valentijn een unieke kans om hun creativiteit en vakmanschap te tonen. Van het klassieke hartje tot verrassende smaken en luxueuze verpakkingen ... het aanbod is net zo divers als de liefde zelf. Negen deelnemers van de Belgium Chocolate Awards 2024 vertellen wat Valentijn voor hen betekent, welke trends zij in de sector zien, en geven tips om andere chocolatiers te inspireren.

  • Premium

Belgium Chocolate Awards jury velde zijn oordeel

21/6/2024

Op donderdag 30 mei 2024 ging de 10-koppige jury van de Belgium Chocolate Awards aan de slag in Ter Groene Poorte. Uiteindelijk werden 26 pralines - vervaardigd door professionelen en studenten - vakkundig beoordeeld, net als de inzendingen in 3 andere categorieën.

  • Premium

Belgium Chocolate Awards telt 50 inzendingen

17/5/2024

Bij de 12e editie van de Belgium Chocolate Awards noteerden we 50 inzendingen in alle categorieën. Eind mei 2024 evalueerde een professionele jury deskundig alle inzendingen.

  • Premium

Nieuwe concept Belgium Chocolate Awards 2024

10/1/2024

In 2024 organiseert het vakblad Chocolaterie de 12e editie van de Belgium Chocolate Awards. In vergelijking met de vorige editie zijn er enkele belangrijke veranderingen in het concept.

  • Premium

Pralineonderzoek anno 2023

9/6/2023

Gedurende de voorbije maanden organiseerden we met het vakblad Chocolaterie een eigen onderzoek naar de voorkeuren rond pralinevullingen. We polsten bij onze lezers naar welke vullingen chocolatiers het snelste grijpen, welke trends ze volgen ...

  • Premium

Vernieuwde zaak en ruim atelier in Denderhoutem

7/11/2022

Amper 27 jaar oud en al vijf jaar lang een bloeiende chocolaterie aan het runnen: Anton Van de Maele, chocolatier in Denderhoutem, gaat zijn droom achterna. Dankzij een duwtje in de rug van zijn zus en ouders, wist hij vanaf de start in 2017 zowel consument, bedrijf als chef-kok te overtuigen van zijn voortreffelijke smaak voor chocolade.

  • Premium

Chocolatier Vandenbulcke tekent Beyond Chocolate Charter

21/10/2022

Duurzaamheid troef bij Chocolatier Vandenbulcke. Op 25 oktober 2022 ondertekende de familiale kmo het Beyond Chocolate Charter, het duurzaamheidsprogramma van de chocoladesector dat gesteund wordt door de Belgische overheid.

  • Premium

Togo Matsuda wint Belgische titel World Chocolate Masters

12/10/2021

Togo Matsuda mag zich de nieuwe Belgische World Chocolate Master noemen. Drie topchocolatiers haalden het onderste uit de kan en werkten vijf opdrachten uit die ze aan een vijfkoppige jury voorlegden.

  • Premium

88,9% is optimistisch over verwachte valentijnverkoop

15/9/2021

In dit uniek onderzoek vanuit Chocolaterie polsten we naar hoe het aanbod eruit ziet tijdens de valentijnperiode, wanneer men begint te produceren en hoe ze de verkoop dit jaar inschatten. Kom hier alles te weten!

  • Premium

Twee keer zilver voor piva op belgium chocolate awards 2021

13/7/2021

Niet één maar twee keer viel PIVA in de prijzen op de negende editie van de Belgium Chocolate Awards.

  • Premium

Jonge chocolatier overtuigt met praline medaru

26/5/2021

Yannick Haast was laatstejaarsstudent aan Sint Jozef Geel toen hij met zijn praline ‘Medaru’ de jury wist te overtuigen tijdens de Belgium Chocolate Awards in de categorie beste praline voor studenten.

  • Premium

Belgian cats scoren niet alleen op het veld

26/5/2021

Hannes D’Heedene, winnaar van de Belgium Chocolate Awards in de categorie beste praline bij de professionelen, zocht en vond zijn inspiratie bij het vrouwelijke, Belgische basketbalteam. De uitstraling van de praline spreekt boekdelen.

  • Premium

Pralines met een heilzame werking

19/4/2021

We worden vrolijk van chocolade, dat weten we allemaal. Maar wist u ook dat chocolade gecombineerd kan worden met essentiële oliën als therapeutische behandeling?

  • Premium

And the winner is….

19/4/2021

Een melkchocoladepraline gevuld met: Japanse pruimenwijn, gedroogde pruim, matchaganache en krokante sesam-karamel.

  • Premium

Natsu

16/4/2021

NATSU (zomer in het Japans), is een praline met zomerse en Japanse smaken. Dit fruitige juweel met een zacht hart van yuzuganache en mango-karamel onthult het intense karakter van een perfecte pure praline.

  • Premium

Cacao juice sensation

15/4/2021

Praline met het beste wat cacao te bieden heeft ... De vorm is bekleed met bronspoeder en gemouleerd in pure chocolade. De vulling bevat: suiker, room, glucose, cacao (cabosse naturals en cacaojuice) en melkchocolade.

  • Premium

JUST DIP IT 1.0: Sushi style

14/4/2021

Praline met een crunch van sesam met cashewnoot, gevolgd door een crème van kers. De toplaag is een creamy gel van limoen met saffraan.