Winnaars Beste Praline Belgium Chocolate Awards 2025
Goede beurt voor KOGEKA
Bij de uitreiking van de Belgium Chocolate Awards 2025 tijdens beurs Artisan (Kortrijk) was de verrassing groot toen zowel de winnaar van de praline professioneel als die van de praline student uit de Sint Jozef Geel-school bleken te komen. Voor leraar Christof Lauwers en student Gil Hey was die verrassing leuk, maar niet geheel onverwacht. "Als begeleidend leraar nam ik al aan een aantal edities deel. Die ervaring kwam Gil en mij goed van pas."
Leraar & leerling 7e jaar
Christof Lauwers deed zijn professionele ervaring op bij DelReY (Antwerpen). Via avondschool belandde hij in het onderwijs en ondertussen staat hij al een 14-tal jaar voor de klas. In Sint Jozef Geel heeft hij met zijn leerlingen ook een mini-onderneming waarbij ze de gemaakte pralines en taarten uit de praktijklessen aan de man brengen.
Gil Hey kende zijn eerste werkervaring bij Brood en Banket Alex & Inge (Vorst-Laakdal). Twee jaar lang werkte hij er elke zondagnacht in de patisserie, waar zijn talent en leergierigheid snel opvielen. Alex en Inge waardeerden hem als een sterke kracht in hun team. Na de overname van de zaak - nu Brood en Patisserie Utah - bleven zijn kwaliteiten opvallen. Utah kende hem al als bakkersgast en geeft hem vandaag de kans om zelf patisserie te ontwerpen. Zo kan hij zijn creativiteit verder ontwikkelen. Gil Hey startte na het volbrengen van zijn secundaire opleiding (banket)bakker in september 2025 zijn zevende jaar chocolatier-patissier. Zijn interesse in chocolade en de wil om daarrond nog zoveel mogelijk bij te leren, waren zijn voornaamste motivatie.
Inspiratie & samenwerken
"Wanneer de uitnodiging tot deelname aan de Belgium Chocolate Awards bij ons op school binnenkomt, ga ik als leerkracht meteen aan de slag om enkele van onze leerlingen daarvoor warm te maken", vertelt Christof Lauwers. "We nemen al deel in de studentencategorie sinds het ontstaan van de Belgium Chocolate Awards. Het uitdenken van concepten, experimenteren en perfectioneren van de wedstrijdpralines proberen we dan zo goed mogelijk in de lessen te integreren. In het verleden behaalden we zo als school met onze leerlingen ook al verschillende overwinningen en podiumplekken op de Belgium Chocolate Awards."

Drie laagjes in De Emerald
In 2025 nam Christof voor het eerst zelf deel, maar ook zijn student Gil Hey waagde zijn kans.
"In het schooljaar 2024-2025 had ik bij Gil - die toen in zijn zesde jaar zat - door dat hij best wat extra uitdaging kon gebruiken", klinkt het bij leerkracht Lauwers. "Daarvoor leken de Belgium Chocolate Awards mij ideaal."
"Samen met meneer Lauwers werkte ik eind vorig jaar al aan het concept van mijn wedstrijdpraline. We kwamen uiteindelijk uit bij een praline met drie gelaagde smaken. Eerst gebruikte ik een gelée van sudachi, die naast de nodige frisheid ook een verrassend zuur accentje bracht. Die balanceerde ik dan tegen een zachte, gezouten vanillekaramel. Beide smaken kwamen bovenop een smeuïge praliné van geroosterde hazelnoten uit Piëmonte. De leerkracht en ik probeerden dan een drietal keer het maken van de praline uit en daarna was 'De Emerald' wedstrijdklaar."

Aanpassing originereep naar Badian
Voor zijn praline in de professionele wedstrijdcategorie van de Belgium Chocolate Awards koos Christof Lauwers om een eigen recept van een beproefde originereep aan te passen in pralinevorm.
"Naast mijn lesgevende taken ben ik ook nog actief als chocolatier in bijberoep", verklapt Christof. "Als NIBS Chocolatier (Retie) werd ik een tijdje terug gevraagd door Belcolade om een recept te maken voor een reep met originechocolade. Ik koos toen voor de 68% Philippines chocolade. Dat recept gebruikte ik om toe te passen in een praline en om zo ook eens mijn eigen kans te wagen bij de Belgium Chocolate Awards. Ik combineerde die chocolade met de warme, kruidige tonen van steranijs die de diepe, rijke cacaosmaak nog versterkt. In samenspel met lokale koffie krijgt de praline 'Badian' zo een heel aromatische smaakervaring. En die viel blijkbaar heel goed in de smaak van de professionele jury."
Gelijk speelveld
Over de wedstrijd zelf kan Christof als (begeleidend) deelnemer van het eerste uur wel met ervaring spreken. "Ik heb de Belgium Chocolate Awards zien groeien sinds het ontstaan van de wedstrijd. Editie 2025 had met 'Go Nuts!' een goed afgebakend thema. Ook de introductie van de vaste moule (sinds 2024) is een positieve evolutie want niet iedereen kan investeren in goede vormen. Bovendien komt het accent zo meer op smaak te liggen en is het wedstrijdspeelveld gelijker."
Gil Hey heeft minder wedstrijdverleden, maar is uiteraard positief na de eerste deelname en winst: "Het thema vond ik wel een leuke uitdaging en ook de voorgeschreven moule vond ik aangenaam om mee te werken. Het was zeker een goede ervaring, en dan is de eerste plaats in de studentencategorie nog eens de kers op de taart."
Effect op school en daarbuiten
Met beide winnaars in de pralinecategorieën van de Belgium Chocolate Awards 2025 heeft KOGEKA een eerste unicum beet. Het hoeft geen betoog dat de directie opgetogen is.
"Naast de uitstekende reclame die de winst natuurlijk oplevert, is het ook een soort van benchmark om te weten waar we ons bevinden ten opzichte van andere scholen", weet Christof. "Sint Jozef Geel zorgt voor de inschrijvingen en maakt bovendien dat we het experimenteren met pralines - inclusief de benodigdheden - kunnen integreren tijdens de lessen. Voor wedstrijdpralines kunnen de ingrediënten al wat exotischer en prijziger zijn. Zo maakten onze leerlingen tijdens deze editie en dit thema kennis met de kwalitatieve hazelnoten uit Piëmonte."
"Voor mij was het een goede eerste wedstrijdervaring en het label van beste studentenpraline op de Belgium Chocolate Awards staat ook uitstekend op mijn CV," beseft Gil Hey. "Ook in onze mini-onderneming ondervonden we een effect. De pralines zijn altijd al populair maar dit jaar zijn ze opvallend nog meer gegeerd."
OVER KOGEKA
Sinds 1999 stelt KOGEKA (Katholiek Onderwijs Geel-Kasterlee) zich tot doel om een divers, transparant en evenwichtig studieaanbod te realiseren in de regio Geel-Kasterlee. De scholengemeenschap wil kwaliteitsvol onderwijs aanbieden om alle kinderen en jongeren te helpen volgens hun eigen mogelijkheden en interesses maximale leerwinst te boeken. Ze besteedt daarbij veel aandacht aan de zorg voor elke individuele leerling.
KOGEKA bestaat uit zes scholen, van kleuter- over lagere school tot eerste, tweede en derde graad. Daarbij brengt Sint Jozef Geel (SJG) onderwijs voor jongeren van de tweede en derde graad (3e – 6e/7e jaar) in de domeinen Land- en tuinbouw, STEM en Voeding en horeca.
In die school is er ook een Centrum voor Deeltijds Onderwijs én een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers.