ArtikelsNieuwsZoekertjes
Thema's
  • chevron_right Chocolaterie
    • Pralines
    • Chocolade
    • Ganaches
    • Chocoladesnacks
    • Chocoladerepen productie
    • Truffels
    • Chocolade decoraties
    • Artisanale chocolade
  • chevron_right Confiserie
  • chevron_right Patisserie
  • chevron_right Roomijs
  • chevron_right Grondstoffen
  • chevron_right Dranken
  • chevron_right Materialen
  • chevron_right Machinepark
  • chevron_right Winkel
  • chevron_right Atelierinrichting
  • chevron_right Marketing
Artisanale chocolade
  • Premium

Chocoladegeschenk als branding Maasmechelen

15/12/2025

Vier speciaal gecreëerde pralines, in de vorm van een hart dat doormidden kan gebroken worden om te delen: dat is MaasMoment. Met dit chocolade relatiegeschenk in opdracht van de gemeente Maasmechelen won B-art Chocolates in zijn categorie.

Chocolade bekroond tijdens Belgium Chocolate Awards 2025

2/12/2025

In 2025 waren de Belgium Chocolate Awards aan hun dertiende editie toe. Voor het eerst werd er live gejureerd, op 30 september tijdens vakbeurs Artisan. Daarna vond op de beursvloer ook de uitreiking van de prijzen in de verschillende categorieën plaats.

Chocolade-Atelier Vyverman creëert F-35 voor koning

2/12/2025

Tijdens de aankomst van het eerste F-35-toestel voor de Belgische luchtmacht op 13 oktober 2025 stal ook een chocolade pronkstuk de show. Chocolade-Atelier Vyverman uit Sint-Niklaas overhandigde in Florennes een chocolade vliegtuig aan Koning Filip.

Verras uw klanten in 2026 met deze 3 chocoladetrends

1/12/2025

Chocoladecreaties doorstonden de afgelopen jaren een heuse transformatie: waar subtiliteit tot enkele jaren geleden het kernwoord was, trekken luxueuze vormen en decadente vullingen vandaag de kar. Maar wat verwacht de consument anno 2026 nog meer van chocoladecreaties?

  • Premium

Winnaars Beste Praline Belgium Chocolate Awards 2025

27/11/2025

Bij de uitreiking van de Belgium Chocolate Awards 2025 tijdens beurs Artisan (Kortrijk) was de verrassing groot toen zowel de winnaar van de praline professioneel als die van de praline student uit de Sint Jozef Geel-school bleken te komen. Voor leraar Christof Lauwers en student Gil Hey was die verrassing leuk, maar niet geheel onverwacht.

Belgische chocolade met Turkse twist

31/10/2025

Op dinsdag 18 en woensdag 19 november 2025 opent Cacaolab in Desteldonk (Gent) de deuren voor Belgische chocolatiers, bean-to-bar makers, chocoladeprofessionals en studenten gepassioneerd door chocolate. Tijdens deze tweedaagse workshop ontdek je hoe

  • Premium

Kwarteeuwfeest lanceert Centho voor de toekomst

20/10/2025

In 2025 is familiebedrijf Centho Chocolates toe aan zijn 25e levensjaar. Reden tot feest, ook al omdat Gault Millau Centho ook al uitriep tot Beste Chocolatier van Vlaanderen voor 2025. Meteen grepen Geert Decoster en zoon Thomas de gelegenheid aan om hun nieuwe merkidentiteit en collecties aan te kondigen.

Engagement is een voet tussen de deur van elk bedrijf

19/10/2025

De jonge zesdejaars van de afdeling Brood- en Banketbakkerij en Confiserie van MSKA Roeselare kregen met de medeoprichter van Chocolaterie Carré uit Moen een onderneemster voor de klas die fictie omzette in realiteit.

  • Premium

Pastry Lions enkel tevreden met winst

15/10/2025

De Belgische nationale ploeg patisserie - de Pastry Lions - staan met een nieuw team van drie professionals voor een uitdagend parcours richting Coupe du Monde de la Pâtisserie in 2027. Coach Marc Ducobu mikt alvast hoog en durft die ambitie voor het wereldkampioenschap ook uitspreken: "We gaan voor niets minder dan de winst."

Cacaojenever op de Jeneverfeesten 2025

14/10/2025

Chocoladehuis BOON en Fryns Distillery brengen tijdens de Jeneverfeesten 2025 hun vakmanschap samen in een een chocoladen jeneverkogel. Die is gevuld met Vieux Système-jenever en gerold in cacaonibs voor extra crunch. Proeven op 18 en 19 oktober.

Ontdek de winnende persoonlijkheden & chocolade creaties

13/10/2025

Op Artisan 2025 werden zowel de Food Personality Awards als de Belgium Chocolate Awards uitgereikt. Bekijk hier het sfeerverslag en ontdek alle winnaars.

Breng uw chocoladeskills naar een hoger niveau

6/10/2025

Op 3 en 4 november 2025 staan weer twee interessante masterclasses op het programma bij Art of Chocolate. In het Choco Story Museum (Brussel) kun je leren proeven en maken of kom je meer te weten over 'bean to bar'.

Wie zijn de beste chocolatiers van het land?

9/9/2025

Gault&Millau heeft voor de tiende keer de toppers van de Belgische chocolateriebranche bekend gemaakt. Wie mag zich tot 'Chocolatier van het Jaar 2026' benoemen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel? En wie werd tot 'Discovery of the Year' bekroond?

Belgium Chocolate Awards 2025 tijdens Artisan

9/9/2025

Tijdens de eerste editie van Artisan - de samensmelting van de professionele foodbeurzen Broodway, Meat Expo & Taste of Tavola - zal op dinsdag 30 september voor het eerst in Kortrijk Xpo de Belgium Chocolate Awards plaatsvinden. Een aantal categorieën worden live gejureerd en voorafgaand aan de uitreiking van de Belgium Chocolate Awards reiken we ook de Food Personality of the Year Awards uit. Afspraak na de middag op het Deli-inspiratieplein in hallen 1 & 2.

Belgische chocolade Brussels immaterieel erfgoed

3/7/2025

De traditie en het ambacht van de Belgische chocolade in Brussel is nu opgenomen op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Een logische keuze want de hoofdstad is ook de geboorteplaats van de praline en de ballotin.

Ambassadeur van de chocolade

10/6/2025

Wie in het openingsjaar van een chocolatezaak al 'Ontdekking van het jaar (2021)' is bij Gault Millau en een drietal jaar later 'Chocolate Personality of the Year' is goed bezig. Justine Lanoo bevindt zich in die situatie.

Welke trends en nieuwigheden stonden centraal op Sirha Lyon 2025?

12/2/2025

Meer dan 2.300 exposanten en een recordaantal van 257.636 bezoekers vulden de hallen van Sirha Lyon 2025. Het event fungeerde als een belangrijke barometer voor de trends die de foodindustrie de komende jaren zullen vormgeven.

  • Premium

België pakt uit op La Coupe du Monde de la Pâtisserie

12/2/2025

La Coupe du Monde de la Pâtisserie, opgericht in 1989 door Gabriel Paillasson, is inmiddels uitgegroeid tot de meest prestigieuze competitie voor patissiers ter wereld. Dit jaar behaalde België er een indrukwekkende vijfde plaats.

  • Premium

VABA-demo van Alexandre Bourdeaux is eclatant succes

28/1/2025

Extra stoelen en banken moesten inderhaast tevoorschijn getoverd worden: zo vol zat het bakkerij-auditorium van Ter Groene Poorte voor de masterclass van meester-chocolatier Alexandre Bourdeaux. Hij gaf er de eerste VABA-demo voor chocoladeprofessionals, en dat viel duidelijk in de smaak.

  • Premium

Inschrijvingen Belgium Chocolate Awards geopend

9/1/2025

In 2025 zijn we toe aan de 13e editie van de Belgium Chocolate Awards. De inschrijvingen voor deze wedstrijd van het vakblad Chocolaterie zijn nu geopend... doe mee om uw vakmanschap in de kijker te zetten!