
2/12/2025
De cacaoprijzen swingen al langer de pan uit, zo danig zelfs dat er gretiger dan ooit gezocht wordt naar alternatieven voor de tegenwoordige dure grondstof. In een webinar lichtte het Cacaolab de mechanismes achter de grondstofprijs én de mogelijke alternatieven voor cacao toe.

1/9/2025
Dario Van de Voorde, onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), onderzocht in zijn doctoraat hoe de soort cacaoboon én de gisten die meewerken tijdens de fermentatie een grote invloed hebben op de uiteindelijke smaak van chocolade.

10/6/2025
Eind april 2024 vond in onze hoofdstad de vijfde editie van de World Cocoa Conference plaats. Er zijn nieuwe verbintenissen voor duurzame cacao in de toekomstige 'Verklaring van Brussel' die benadrukken dat o.a. het realiseren van een leefbaar inkomen voor cacaoboeren een must is.
3/1/2025
Om een verfijnde chocoladesmaak te realiseren, is een diepgaand inzicht nodig in het complexe productieproces van cacaoboon tot consument. Chocolaterie kreeg de unieke kans om dit eigenhandig te ontdekken in een masterclass van Art of Chocolate.

11/3/2024
In het Cacaolab werd begin maart 2024, i.s.m. Flanders' FOOD en Choprabisco, een workshop georganiseerd over traceerbaarheid in de hele cacaoketen. Uit het panelgesprek en de groepsinteractie bleek dat de wet pittige uitdagingen voorschotelt.

14/11/2023
Ter plekke bekijken hoe de cacaoteelt- en verwerking precies in zijn werk gaat, het is een verrijking voor elke (aspirerende) chocolatier. Ter Groene Poorte trok met enkele studenten naar Kameroen om exact dat te doen. Ze leerden er niet enkel veel over cacao maar ook over zichzelf, aldus docent Peter Teerlinck.

26/11/2021
Van Costa Rica over Oeganda tot Tanzania en Madagascar, de wereld is rijk aan cacaoplantages met een eigen chocoladestijl- en smaak. Mario Vandeneede, zaakvoerder van Chocolatoa en leerkracht chocoladebewerking aan Hotelschool Gent, reisde de wereld af op zoek naar de beste bonen.

9/11/2021
Een gastronomische artisanale luxe chocolaterie met aandacht voor metabolisch vriendelijke ingrediënten, toegankelijk voor een groot publiek; dat is waar Inca’Cao voor staat.

25/10/2021
De meerderheid van de boerenfamilies die cacao produceren voor ons land werken nog steeds in erbarmelijke omstandigheden of verdienen geen leefbaar inkomen. Om hier verandering in te brengen werd in 2018 het Beyond Chocolate partnerschap gelanceerd.

22/10/2021
Chocolade en kunst gaan hand in hand en daar is Peter Teerlinck, meester-chocolatier en praktijkleerkracht aan Ter Groene Poorte, rotsvast van overtuigd. “Met het artistieke wil ik verbazing opwekken bij mijn leerlingen, want zonder verwondering dool je in een doodlopend straatje.”

19/11/2019
Taste Tomorrow is het grootste consumentenonderzoek ter wereld. Eerder bevroeg Puratos in 2011 en 2015 al consumenten naar hun voorkeuren, onder meer op het vlak van chocolade. Dat herhaalden ze dit jaar opnieuw.Uit het onderzoek, dat in primeur op de Belgium Chocolate Summit werd voorgesteld, komen negen grote trends naar voren, die een invloed zullen hebben op de chocolade van de toekomst.
5/7/2018
Bij Puratos geloven ze sterk in het belang van duurzame chocolade. Daarom lanceerden ze onlangs twee nieuwe referenties in het Selection-assortiment: Belcolade Selection Lait en Noir Cacao-Trace.

5/7/2016
Meerwaarde originechocolades