EERSTE STAPPEN RICHTING DUURZAME CHOCOLADE ZIJN GEZET
BEYOND CHOCOLATE STELT TWEEDE JAARVERSLAG VOOR

Als burgers van een chocoland zijn we chocolade gaan beschouwen als onmisbare behoefte, een kwaliteitsproduct dat zowel in binnen- als buitenland velen weet te bekoren. Als we het die status willen blijven toekennen, zijn drastische veranderingen noodzakelijk. De meerderheid van de boerenfamilies die cacao produceren voor ons land werken namelijk nog steeds in erbarmelijke omstandigheden of verdienen geen leefbaar inkomen. Om hier verandering in te brengen werd in 2018 het Beyond Chocolate partnerschap gelanceerd, een initiatief van de industrie, vakbonden, ngo’s, certificeringsorganisaties, onderzoeksinstellingen, investeerders en de overheid.
BEYOND CHOCOLATE TO THE RESCUE
With great chocolate comes great responsibility
De Belgische chocolade is bij jong en oud geliefd, maar het heeft soms ook een bittere nasmaak: armoede, kinderarbeid, ontbossing … Daarom werd in 2018 het Beyond Chocolate partnerschap gelanceerd, met steun van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Beyond Chocolate brengt ondertussen meer dan 60 partnerorganisaties uit de Belgische chocolade- en retailsector samen onder een gemeenschappelijk engagement: tegen 2030 een leefbaar inkomen verzekeren voor de meer dan 140.000 cacaoboeren die leveren aan de Belgische markt en een einde maken aan verdere ontbossing gelinkt aan cacaoproductie voor de Belgische chocoladesector.
Intermediaire doelstelling
Om de stap tussen nu en 2030 te overbruggen werd een intermediaire doelstelling opgenomen: tegen 2025 moet alle chocolade die in België gemaakt of verkocht wordt aan relevante certificeringsstandaarden voldoen of geproduceerd zijn aan de hand van interne duurzaamheidsprogramma’s. Hoe de huidige stand van zaken is, illustreert het tweede jaarverslag klaar en duidelijk.
©IDH, The Sustainable Trade Initiative
TWEEDE JAARVERSLAG BIEDT EXTRA INZICHTEN
Duurzaam keurmerk of eigen duurzaamheidsprogramma
Het tweede jaarrapport van Beyond Chocolate biedt inzichten in de evolutie van de Belgische chocolademarkt dankzij een cijferanalyse die door de ondertekenaars gerapporteerd werden. Het jaarrapport toont aan dat de Belgische chocoladesector eerste stappen zet om de ambities te realiseren. Van de meer dan 700.000 ton chocolade die vandaag in België geproduceerd wordt, is 57% nu gecertificeerd en/of opgenomen in een bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma. Een stijging met 7% ten opzichte van 2019. De groeiende vraag van de markt naar duurzame producten lijkt deze trend te ondersteunen. Meer en meer merken kiezen voor certificering en/of bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma’s en ook de supermarkten nemen verantwoordelijkheid: alle chocolade verkocht onder de huismerken van Colruyt, Delhaize, Aldi en Lidl draagt voortaan een duurzaam keurmerk. Meer A-merken zetten ook de stap naar certificering of bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma’s.
Alle chocolade van de huismerken van Colruyt, Delhaize, Aldi en Lidl dragen een duurzaam keurmerk
Transparantie wint aan belang
Naast het stijgende aantal chocoladeproducten dat aan duurzaamheidsstandaarden voldoet, investeren steeds meer producenten in een transparante waardeketen. Zo was meer dan 40% van de cacao die in België werd gebruikt voor productie van chocolade afkomstig van boerderijen die gerepertorieerd en in kaart gebracht werden. Met een stijging van 25% ten opzichte van het voorgaande jaar zetten Beyond Chocolate-partners belangrijke stappen om bij te dragen tot meer transparantie in de sector. Bovendien kiezen steeds meer partners ervoor om premiums te betalen aan cacaoboeren en coöperatieven om de bestaande inkomenskloof te sluiten.
Philippe de Selliers, voorzitter van Beyond Chocolate: “Dit tweede jaarverslag van Beyond Chocolate toont aan dat we vooruitgang boeken. Uit de gegevens blijkt dat er een hernieuwde dynamiek is op de Belgische markt, met meer chocoladeproducten die in de rekken verschijnen en die de lat op het vlak van duurzaamheid hoger leggen. Dit moet zeker gevierd worden. Maar tegelijkertijd moeten we ons blijven richten op de doelstellingen voor 2030. Het rapport toont aan dat de weg naar leefbare inkomens nog lang is, en dat de vooruitgang de komende jaren zal moeten versnellen.”
Meryame Kitir, Belgisch minister voor Development Cooperation: “Door meer te investeren in duurzaamheidsprogramma's en door de aankooppraktijken te veranderen, sturen de partners van Beyond Chocolate de verandering in de chocoladesector. Het einddoel is cacaohandel die voor elke familie een leefbaar inkomen garandeert en die het milieu geen schade berokkent.”
MOTOR VOOR VERANDERING
Om het verduurzamingsproces te versnellen heeft de Belgische ontwikkelingssamenwerking een financieringsfonds van 2 miljoen euro beschikbaar gemaakt om investeringen uit de privésector in duurzame cacaoketens te mobiliseren. 9 duurzaamheidsprojecten zijn opgestart in Côte d’Ivoire, Ghana en de Democratische Republiek Congo. Via deze projecten wordt meer dan 6 miljoen euro rechtstreeks in innovatieve modellen en duurzaamheid geïnvesteerd, en worden meer dan 12.000 cacaoboeren gesteund om sneller een leefbaar inkomen te behalen. Succesvolle modellen zullen in de komende jaren opgeschaald worden om meer boeren te bereiken en meer duurzame producten in de rekken te brengen voor Belgische consumenten. Zo werkt het fonds als een motor voor verandering.
Kortom, duurzaamheid is niet zomaar een buzzword, wel een morele plicht waar niet over te onderhandelen valt. Beyond Chocolate geeft een belangrijke aanzet voor een duurzame Belgische chocoladesector, maar dan mogen geen stappen worden overgeslagen. Want ook jij kan een steentje bijdragen!
Meer dan 12.000 cacaoboeren worden gesteund om sneller een
leefbaar inkomen te behalen
©IDH, The Sustainable Trade Initiative
DUURZAAMHEIDSPROJECT "EEN LEEFBAAR INKOMEN VOOR CACAOBOEREN IN CÔTE D'IVOIRE"
Colruyt Group, Puratos, Rikolto International, Fairtrade International, Ghent University, Agro-Insight, Access Agriculture, Entreprise Coopérative de St. Paul (ECSP)
Lokale cacaoboeren een leefbaar inkomen geven is een van de speerpunten van de 9 duurzaamheidsprojecten in Ivoorkust, Ghana en de Democratische Republiek Congo. Een belangrijk aspect van deze projecten is het element van schaalbaarheid - de projecten kunnen op relatief kleine schaal starten, maar hebben een ambitieuze strategie om in de loop der tijd op te schalen. Een van de projecten, geleid door Colruyt Group, situeert zich in Ivoorkust, in de gemeenschappen Daregba en Colonel.
Wat willen ze bereiken?
In deze ketenbrede samenwerking, die loopt van 2020 tot en met 2023, werken partners samen om een leefbaar inkomen voor cacaotelers in Ivoorkust van concept naar realiteit te brengen, en zo de leefomstandigheden van 102 cacaofamilies in San Pedro te verbeteren en hun natuurlijke omgeving te beschermen. Ze willen een einde maken aan de ontbossing, gelinkt aan de cacao-industrie, bijdragen aan duurzame herbebossing en biodiversiteit en de financiële onafhankelijkheid van vrouwelijke boeren bevorderen.
Hoe willen ze een leefbaar inkomen mogelijk maken?
Door de cacaoboeren te helpen de waarde van hun cacao te verhogen, zullen ook toekomstige generaties van lekkere chocolade kunnen blijven genieten. Prijs is hierbij een belangrijke factor. De cacaoboeren binnen het project ontvangen bovenop de Fairtrade-minimumprijs een Colruyt-premie, een chocolate bonus en een Cacao Trace-premie, uitgereikt wanneer cacaoboeren bonen van hoge kwaliteit leveren. Het project ondersteunt de boeren dan ook bij het verbeteren van de productie, fermentatie en drogen van de bonen, mede dankzij de bouw van twee droog-en fermentatiecentra.
Naast opleidingen over kwaliteit, worden de betrokken boeren ook getraind op vlak van goede landbouwpraktijken, het efficiënt gebruik van meststoffen, het produceren van kwaliteitscompost … Verder wordt onderzocht hoe cacao gecombineerd kan worden met maniok (een wortelknol) en de peulvrucht cowpea, om in te zetten op inkomensdiversificatie. Live-opleidingen en video’s worden voorzien voor de cacaoboeren, met speciale aandacht voor vrouwelijk ondernemerschap. En dat zijn slechts een paar voorbeelden van alle geleverde inspanningen.
Hoe willen ze ontbossing een halt toeroepen?
Om de ontbossing een halt toe te roepen, bevordert het project duurzame intensivering en inkomensdiversificatie, om de opbrengsten en bestaansmiddelen van boeren te verhogen, om meer cacao op minder land te verbouwen en zo de druk op de bossen te verminderen. Om de biodiversiteit te beschermen en duurzame herbebossing te bevorderen in Daregba, Colonel en in de Cacao Trace-gemeenschappen van ECSP, zullen in het kader van het project 80.000 schaduwbomen worden geplant op 1.000 ha, waardoor de cacaoteeltgebieden van monocultuur worden omgezet in boslandbouwsystemen met een grote biodiversiteit. Dit zal worden gedaan door de toegang tot zaailingen van bosbomen te vergemakkelijken en door boeren opleidingen te geven over het belang van boslandbouwsystemen en schaduwbomen voor de beperking van de klimaatverandering.
Hoe willen ze vrouwen ondersteunen?
Het project ondersteunt vrouwen in Daregba en Colonel bij het opzetten van bedrijven rond zaailingen en het exploiteren van fermentatie- en droogcentra om een een extra bron van inkomsten te genereren. De vrouwen worden getraind in leiderschaps- en ondernemersvaardigheden, om de bedrijven effectief te beheren en leiderschapsrollen op zich te nemen. De vrouwelijke bevolking zal worden aangemoedigd om zich aan te melden bij de Women School of Leadership, voor opleidingen in financiën, onderhandelen, besluitvorming in groepsverband en bewustwording van gendergelijkheid.