Kameroenreis geeft studenten reality check
Ter Groene Poorte ging op cacao-ontdekking
Ter plekke bekijken hoe de cacaoteelt - en verwerking precies in zijn werk gaat, het is een verrijking voor elke (aspirerende) chocolatier. Ter Groene Poorte trok met enkele studenten naar Kameroen om exact dat te doen. Ze leerden er niet enkel veel over cacao maar ook over zichzelf, aldus docent Peter Teerlinck.
Samen met 4 leerlingen van Ter Groene Poorte trok praktijkdocent chocolade Peter Teerlinck van 1 tot 9 november 2023 naar Kameroen. Ze maakten deel uit van een delegatie van Food Wave (zie kaderstuk) en verbleven in een landbouwschool in Ebolowa, een stad in volle groei waar Brugge een administratief partnerschap mee heeft.
Intrinsieke motivatie gaat verder dan chocoladekennis
Natuurlijk konden niet alle studenten van het Brugse opleidingsinstituut voor voedingsgerichte studies mee richting Afrika; er moest een selectie gebeuren. "Daarbij gaan we te werk zoals we ook doen bij de jaarlijkse Mexicoreis (zie verder)", weet Peter Teerlinck. "We peilen naar de intrinsieke motivatie van de studenten om deel te nemen. Na de 15 ontvangen motivatiebrieven hebben we met elke 'sollicitant' een gesprek gevoerd. Dan gaat het over kennis en kunde van chocolade, maar ook verder. Talen - Kameroen is voornamelijk Franssprekend - zijn een belangrijke factor. Maar ook de verdere ambities en wat de studenen uit de ervaring willen halen, spelen een rol. Uiteindelijk beslissen we dan op basis van de motivatiebrief en het gesprek in overleg met een beperkte groep collegadocenten wie meekan."
opportuniteiten op de landbouwschool
Tijdens hun verblijf in Kameroen verbleven de studenten en docent voornamelijk op de plaatselijke landbouwschool, waar ze in beperkte mate ook al producten van hun cacao maken. "Die eerste momenten zijn voor veel jonge mensen een echte reality check", vertelt de praktijkdocent. "Het is wel even schrikken als je met beperkte middelen en accommodatie aan de slag moet. Maar na een tijdje went dat wel en zie je dat de studenten ook respect krijgen voor de manier waarop de Kameroeners in het leven staan. Onze westerse samenleving is vaak zo zelfvoldaan dat we opportuniteiten laten passeren omdat we weten dat er toch nog andere komen. In Afrika zijn de kansen veel schaarser, en grijpen de mensen ze meteen. Ook de vindingrijkheid van de lokale inwoners, die eigenlijk heel innovatief omspringen met de weinige middelen die voor handen zijn, dwingt heel veel respect af. Die meer open geest, met ruimte voor verwondering en nieuwsgierigheid, is een verrijking voor de studenten."
Naast de winsten op vlak van persoonlijke groei, is er natuurlijk ook een uitwisseling van kennis en vaardigheden die plaatsvindt. "We bezochten een cacaoplantage - helaas bleef het bij een bezoek want het andere viel in het water door het regenseizoen - om er de teelt van dichtbij mee te maken. Zo konden we de verschillende stadia van de cacaobonenproductie volgen, van oogsten tot fermenteren en drogen. Op de landbouwschool zelf maakten we kennis met hun methodes en ervaarden we hoe zij van hun cacao al producten maken. Wij wisselden vervolgens ook onze expertise uit op vlak van chocoladeproductie, vooral rond het produceren van kwaliteitschocolade en gerelateerde producten zoals pralines."
Mexicaanse ervaring
Zoals eerder vermeld, onderneemt Ter Groene Poorte ook ieder jaar een reis richting Mexico, waar ze ook het spoor van de cacao volgen. In 2024 wordt deze reis al voor de achtste keer op poten gezet.
"Het opzet van deze jaarlijkse reizen verschilt wel van de afgelopen Kameroenreis", vermeldt Peter Teerlinck. "In Mexico verblijven we een tweetal weken en nemen we naast alle (werk)bezoeken aan verschillende plantages ook wat ruimer tijd om de cultuur op te snuiven. We doen dan enkele avontuurlijke activiteiten in het regenwoud, maar leren er ook meer over de Mayacultuur. We reizen tijdens die twee weken ook ruim 1.500 km en doorkruisen daarbij 3 regio's (Chiapas, Tabasco en Yucatán). Goedkoop zijn deze reizen niet, maar voor studenten biedt het toch de unieke kans om het product waarmee ze dagelijks werken van binnen en van buiten te leren kennen."
FOODWAVE
Foodwave is een internationale jeugdcommunity die in 17 landen vertegenwoordigd is. De organisatie, ondersteunt door de EU, streeft naar meer inspanningen tegen de klimaatverandering en wil wegen op het beleid om zo tegen 2030 een eerlijk en duurzaam wereldwijd voedselsysteem te hebben. Foodwave werkt hard aan de bewustmaking rond duurzame methoden van voedselconsumptie en -productie in stedelijke gebieden, zoals o.a. in Brugge.
"Wij geloven dat voedsel de kracht heeft om verandering teweeg te brengen. Wat we verbouwen, eten en verspillen heeft belangrijke gevolgen voor onze gezondheid en ecologische, sociale en economische rechtvaardigheid. Food Wave stelt dat iedereen recht heeft op voedsel- en klimaatzekerheid, dat ondervoeding overwonnen kan worden en dat gemeenschappen in harmonie met de natuur moeten kunnen leven. We nodigen anderen uit om zich bij ons aan te sluiten in onze missie om deze visie werkelijkheid te laten worden."
www.foodwave.eu