WAAR CHOCOLADE EN KUNST ELKAAR ONTMOETEN
BRUGSE PRAKTIJKLEERKRACHT TOVERT UNIEKE CHOCOLADEWERKEN

Wie zich er sporadisch laat toe verleiden om langs de mooi ogende etalages van chocolatiers te slenteren, merkt ongetwijfeld dat de getalenteerde vakmensen unieke creaties uit de pols kunnen schudden. Ware kunstwerkjes deinzen op in de vitrines en durven onze smaakpapillen te triggeren. Chocolade en kunst gaan hand in hand en daar is Peter Teerlinck, meester-chocolatier en praktijkleerkracht aan Ter Groene Poorte, rotsvast van overtuigd. “Met het artistieke wil ik verbazing opwekken bij mijn leerlingen, want zonder verwondering dool je in een doodlopend straatje.”
“IK NEEM ZE MEE IN MIJN VERHALEN”
Interesse en inzet opwekken
“Ik vertel niet zomaar over suiker en chocolade, ik probeer de studenten onder te dompelen in een verhaal dat hen boeit. Ik wil ze uitdagen, tonen dat ik in hen geloof en ze bewijzen dat ze meer kunnen dan dat ze eerst voor ogen hadden”, vertelt Peter. “Mijn passie wil ik overdragen aan de jonge garde, want ik geloof niet dat je geboren wordt met artistiek talent. Iedereen die interesse en inzet toont om zich te verliezen in de materie is in staat om prachtige kunstwerkjes te creëren. En daar probeer ik net dat stapje verder in te gaan, door de zevendejaars bijvoorbeeld mee te nemen op cacaoreis naar Mexico.”
evenwicht authentieke plantages
“In samenwerking met Belcolade en Oona Travel organiseren we ondertussen een vijftal jaar een tweeweekse Mexicoreis, om de bron van cacao met eigen ogen te aanschouwen. We zoeken steeds naar een goed evenwicht, geen tien plantages die op dezelfde leest zijn geschoeid, maar stuk voor stuk authentieke plantages met een unieke benadering. In Tikul bijvoorbeeld, een plantage van 300 hectare waar organische Criollo-cacao wordt geteeld, de allereerste in zijn soort in de staat Yucatan. Deze tot in de puntjes gestructureerde plantage staat in groot contrast met de klassieke plantage van Monica Jimenez, waar de natuur zijn gang gaat en je als het ware moet zoeken naar de cacao in de wildernis", aldus de meester-chocolatier. “Het werk in de landen van oorsprong is primordiaal. Als ze daar niet alles uit de kast halen om de kwaliteit naar voren te schuiven, dan gaan wij hier nooit de meest kwalitatieve chocolade kunnen maken. Kortom, het hardste labeur vindt niet plaats in onze ateliers en dat wil ik de leerlingen meegeven tijdens de reis.”
CHOCOLADEKUNSTWERKEN TEN TOP
Peter hecht niet alleen veel belang aan het traject dat cacao aflegt, hij is ook een krak in het toveren met chocolade. Zijn interesse in kunst heeft hij snel geïmplementeerd in chocolade en suiker, en later ook in ijs. Ondertussen kan hij een aantal bijzondere projecten aan zijn palmares toevoegen, zoals de laatste opdracht voor het treinmuseum in Schaarbeek.
Expo Choco Loco
In de 19e eeuw verspreidde de faam van de Belgische chocolade zich tot ver buiten onze landsgrenzen, net op het moment dat ons Belgenlandje uitgroeide tot de tweede spoorwegmacht ter wereld. Wat is er verleidelijker dan deze twee werelden te laten samensmelten, stelden ze zich in het treinmuseum Train World de vraag. En zo geschiedde, voor een tijdelijke tentoonstelling in Schaarbeek klopten ze aan bij Peter om sculpturen in chocolade te maken, die een boeiende dialoog aangaan met de authentieke locomotieven van Train World.
“Acht maanden, 23 kunstwerken, meer dan een ton chocolade en veel bloed, zweet en tranen, maar ik ben trots op het resultaat”, vertelt de meester-chocolatier. “Stuk voor stuk zijn de creaties gelinkt aan het spoor in de breedste zin van het woord, van onder andere het Brusselse Zuidstation, de locomotief L'Eléphant, de type12-locomotief en het gevleugelde wiel, tot de NMBS-windroos, een gestyleerde Thalys, de buste van een machinist, en nog zoveel meer. Alle sculpturen hebben we stuk voor stuk manueel gevormd tot in de kleinste details, door urenlang de aangeleverde schetsen en foto’s, of in sommige gevallen de schaalmodellen, te bestuderen en dan in detail na te maken in chocolade."
De 23 chocoladekunstwerken voor Expo Choco Loco bestaan uit meer dan 1.000 kilo chocolade
De Denker van Rodin
Bij het binnenwandelen van de receptie worden we verwelkomd door een welbekend standbeeld, De Denker van Rodin. Weliswaar niet in brons, maar in chocolade. “De Denker is een project van circa 250 kilo chocolade, gemaakt op ongeveer 120 u. Wat mij het meeste voldoening geeft? Ik kan mezelf verliezen in het zetten van een patine op chocolade en het opwrijven van de sculpturen. Zoals bij De Denker, het werkt bijna therapeutisch om de vormen glad te wrijven en er een kleurpatine op te plaatsen, om dan de juiste kleuren te gaan zoeken. Rustgevend, absoluut.”




