Cacao Partnercontent

VUB-onderzoek onthult hoe cacaosoort en gisten de smaak van chocolade bepalen 

cacaoChocolade mag dan een alledaags genot zijn, de weg naar die verfijnde smaak begint veel vroeger dan in de chocoladefabriek. Ir. Dario Van de Voorde, onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), onderzocht in zijn doctoraat hoe de soort cacaoboon én de gisten die meewerken tijdens de fermentatie een grote invloed hebben op de uiteindelijke smaak van chocolade. 

Bijna niemand staat erbij stil, maar na het oogsten worden cacaobonen eerst gefermenteerd, een natuurlijk proces waarbij micro-organismen, waaronder gisten, de bonen transformeren tot smaakvolle bouwstenen voor chocolade. Ook de soort cacao (er bestaan honderden variëteiten) blijkt mee te bepalen hoe de uiteindelijke chocolade smaakt. 

Van de Voorde bracht in zijn doctoraat gedetailleerd in kaart hoe die twee factoren, cacaovariëteit en fermenterende gisten, interageren en samen het smaakprofiel vormen. Dankzij geavanceerde geur- en smaakanalyses kon hij aantonen welke combinaties leiden tot intensere, fruitigere of complexere smaken. 

De inzichten zijn niet alleen belangrijk voor wetenschappers, maar ook voor de cacao- en chocolade-industrie. Producenten die streven naar unieke smaakprofielen of kwaliteitschocolade kunnen dankzij Van de Voordes onderzoek hun fermentatieprocessen beter sturen, en bewust kiezen voor specifieke cacaosoorten of gistculturen. 

Zo draagt het onderzoek van Dario Van de Voorde bij aan de toekomst van duurzame en smaakvolle chocolade, met aandacht voor zowel landbouw, wetenschap als consument. 

Het proefschrift van Van de Voorde, getiteld 'Impact of cocoa variety and yeasts on cured cocoa bean flavour', kadert binnen de opleiding tot Doctor in de bio-ingenieurswetenschappen, en werd uitgevoerd binnen de Onderzoeksgroep Industriële Microbiologie en Voedingsbiotechnologie van de VUB. 

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie
29 augustus 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine