Artisanale chocoladePremium

Chocoladegeschenk als branding Maasmechelen

B-art Chocolates won categorie Relatiegeschenk BCA 2025

koppel b-art
Bart Janssen en echtgenote Marieke met de B-art Chocolates creatie MaasMoment

Vier speciaal gecreëerde pralines, in de vorm van een hart dat doormidden kan gebroken worden om te delen: dat is MaasMoment. Met dit chocolade relatiegeschenk in opdracht van de gemeente Maasmechelen won Bart Janssen van B-art Chocolates in zijn categorie van de afgelopen Belgium Chocolate Awards.

Van bakkerij tot chocolade(groot)handel

Het verhaal van B-art Chocolates begint bij de vader van Bart Janssen. Die had een bakkerij in het gehucht Kotem (Maasmechelen), waar Bart gepassioneerd geraakt door chocolade. Hij trekt dan ook naar PIVA, voor een vorming als bakker/patissier maar vooral met het oog op chocolade ... Bart krijgt ook kort les van Chocolatier Goossens (Antwerpen) waarna hij een tweetal jaar aan de slag gaat in de ouderlijke bakkerij.

"Daar deed ik vooral het fijnere, propere werk", herinnert Bart zich. "Patisserie, maar vooral chocoladewerk was er mijn voornaamste taak. Helaas eiste het bakkerswerk ook bij mijn beide ouders zijn tol: bakkersstoflong door het langdurig inademen van het meelstof in de bakkerij. In 1992 zetten ze dan ook de bakkerij stop. De vormen en bepaalde machines kon ik gelukkig behouden, om zelf van start te gaan als chocolatier in bijberoep terwijl ik nog in Opglabbeek ging werken."

Uiteindelijk konden Bart en zijn echtgenote voor B-art Chocolates zelf grond kopen langs de Rijksweg te Maasmechelen. Er werd een nieuwbouw geconstrueerd en de inrichting werd volledig zelf naar wens vervolledigd, met recente machines. "Ik fungeer ook als lokale groothandel voor Limburg, dus eigenlijk is het gebouw nu alweer iets te krap", zegt Bart Janssen. "In het atelier werken naast ons ook nog drie medewerkers en 1 stagiair. Mijn echtgenote Marieke staat in voor het klantencontact in de winkel en de piekperiodes voor inpakken en winkelbestellingen worden daarbij opgevangen met jobstudenten."

MaasMoment

Eind september 2025 won B-art Chocolates op de Belgium Chocolate Awards met zijn 'MaasMoment' in de categorie Relatiegeschenken. De creatie kwam er in opdracht van het gemeentebestuur van Maasmechelen n.a.v. een brandingcampagne. "We werkten daarvoor samen met een ontwerpburo. Samen met hen keek ik voor de finetuning en de technische haalbaarheid van de concepten. Uiteindelijk werden het vier pralines, in een herkenbare hartvorm maar in de stijl van het logo van de gemeente. Op de centrale lijn kun je de praline breken om te delen. Dat verwijst dan weer naar het delen van bijzondere 'Maasmomenten' en het warme karakter van de Maasmechelaar."

BCA Maasmoment
MaasMoment leverde B-art Chocolates een Belgium Chocolate Award 2025 op

De MaasMoment-pralines - in een mooie metalen giftbox - zijn te verkrijgen bij B-art Chocolates zelf en het plaatselijke bezoekerscentrum Visit Maasmechelen. "De creatie is erg in trek", weet Bart. "MaasMoment is nu bijna een jaar gelanceerd en we hebben net ook een tweede lading van de blikverpakking voor de pralines geleverd gekregen. Dit relatiegeschenk opent ook deuren naar andere klanten en opdrachten. Een grote onderneming uit de buurt plaatste onlangs een grote bestelling om de MaasMoment-doosjes te kunnen geven aan hun werknemers wanneer die jarig zijn."

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Dieter Devriendt15 december 2025

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Liefde en chocolade: Valentijn door de ogen van Belgische chocolatiers

Valentijnsdag staat bekend als de dag van de liefde. Bestaat er een betere manier om die te vieren dan met chocolade? Voor Belgische chocolatiers is Valentijn een unieke kans om hun creativiteit en vakmanschap te tonen. Van het klassieke hartje tot verrassende smaken en luxueuze verpakkingen ... het aanbod is net zo divers als de liefde zelf. Negen deelnemers van de Belgium Chocolate Awards 2024 vertellen wat Valentijn voor hen betekent, welke trends zij in de sector zien, en geven tips om andere chocolatiers te inspireren.

Ontgrendel de volledige smaakrijkdom van chocolade

Om een verfijnde chocoladesmaak te realiseren, is een diepgaand inzicht nodig in het complexe productieproces van cacaoboon tot consument. Chocolaterie kreeg de unieke kans om dit eigenhandig te ontdekken in een masterclass van Art of Chocolate.

De smaakvolle kruisbestuiving van chocolade en ijs

De zomer is in aantocht. De veelzijdigheid van chocolade biedt dan ook talloze mogelijkheden voor ijscreaties. Dit ontdekten we uit eerste hand tijdens de Chocolate Academy cursus ijsbereidingen met chef-patissier Hidde De Brabander.

Winnaars Beste Praline Belgium Chocolate Awards 2025

Bij de uitreiking van de Belgium Chocolate Awards 2025 tijdens beurs Artisan (Kortrijk) was de verrassing groot toen zowel de winnaar van de praline professioneel als die van de praline student uit de Sint Jozef Geel-school bleken te komen. Voor leraar Christof Lauwers en student Gil Hey was die verrassing leuk, maar niet geheel onverwacht.

Print Magazine

Recente Editie
29 augustus 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine