Vegan chocolade: van niche naar snelgroeiend segment

Smaak blijft de belangrijkste aankoopreden

vegan

Steeds meer chocolatiers proberen zich met een veganistische assortiment te onderscheiden en spelen zo in op een sterk groeiende nichemarkt. In welke mate is vegan chocolade vandaag ingeburgerd, wat zijn de voordelen als je het aanbiedt, welke uitdagingen zijn er en hoe spelen de leveranciers hierop in? Wij zochten het voor jou uit.

Smaak op de eerste plaats

Vegan chocolade raakt steeds meer ingeburgerd. Naast de gezondheidsvoordelen en de klimaatwinst spelen ethische motieven een alsmaar grotere rol. Voor chocolade is melk nodig en de melkindustrie is niet zonder dierenleed. De consument van vandaag is steeds beter geïnformeerd. Met het oog op dierenwelzijn kiezen velen ervoor om minder of geen melkproducten meer te consumeren. Nog een reden waarom vegan chocolade populairder wordt, is het stijgende aantal intoleranties. Wie melkproducten niet goed kan verteren, gaat op zoek naar een vegan alternatief.

Te midden van al deze veranderende gewoonten en voorkeuren blijft een fantastische smaak wel de belangrijkste reden om een product te kopen. Mensen kopen chocolade om te genieten van een moment van plezier en verwennerij. Er wordt verwacht dat vegan chocolade net zo lekker is als traditionele chocolade.

vegan
De Belcolade Selection M. Plant-Based Cacao-Trace is geschikt voor de productie van vegan tabletten, holfiguren en pralines

Overwegend jongere doelgroep

Wat chocolade betreft, kan BE Vegan (de vzw die het veganisme promoot in België, n.v.d.r.) geen specifieke cijfers voorleggen. Maar als het gaat over een vegan levensstijl in het algemeen, zijn jongeren de belangrijkste doelgroep. Uit hun eigen onderzoek blijkt dat iets meer dan 40% van de jongeren in de toekomst vaker of enkel nog vegan wil eten om ethische, ecologische en/of gezondheidsredenen. Ze hechten veel belang aan duurzame verpakking (bv. geen gebruik van plastic). Dus als je een vegan assortiment aanbiedt, besteed dan zeker voldoende aandacht aan de verpakking.

Dat vegan chocolade een overwegend jongere doelgroep heeft, betekent niet dat het ouderen niet kan bekoren. Bij BE Vegan merken ze dat ze met hun campagnes en events een divers publiek bereiken tussen 16 en 75 jaar. Het is duidelijk dat veel ouderen ook bewuste keuzes maken op het vlak van hun gezondheid en de wereld die ze willen achterlaten voor de volgende generaties. Daarnaast zijn er ook ouders die door hun kinderen worden beïnvloed om vegan te eten.

Vegan chocolade wordt vooral gekocht door vrouwen. Dit kan te maken hebben met het feit dat zij meer bezig zijn met hun gezondheid. Wat ook aan de oorzaak kan liggen, is de ‘klassieke’ rolverdeling in het gezin. In veel gezinnen zorgt de vrouw nog steeds voor de boodschappen, of gaat ze op zoek naar alternatieven voor kinderen die vegan zijn geworden of intoleranties hebben.

vegan
NXT zuivelvrije chocolade geeft perfecte eindresultaten voor al je creatieve ideeën: mouleren, omhullen, mengen en op smaak brengen (Callebaut)

Uitdagingen en aandachtspunten

vegan
Magic chocolade is niet alleen 100% vegan,
het is ook biologisch

Kruisbesmetting

Vegan chocoladecreaties hoeven niet geproduceerd te worden in een aparte keuken, maar ingrediënten, keukengerei en eindproducten moeten wel gescheiden blijven. Een goede hygiëne is vereist om kruisbesmetting met ingrediënten van dierlijke oorsprong te beperken. 

Plan de vegan productie indien mogelijk in aan het begin van de dag, voordat je aan andere productie begint of plan ze in op dagen waarop er geen andere productie plaatsvindt. Als je de vegan productie toch tussen de gewone productie door inplant, reinig de keuken dan grondig en gebruik schoon keukengerei.

Ondanks de maatregelen die je treft, kunnen er altijd sporen achterblijven van niet-vegan ingrediënten. Speciale disclaimers zijn van toepassing om de consument te informeren over de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld melk door kruiscontact. Deze moeten op de verpakking worden vermeld (bv. ‘kan melk bevatten’). Raadpleeg de richtlijnen om te weten welke disclaimer je precies moet gebruiken.

Alternatieve ingrediënten

Om chocolatiers bij de groeiende vraag naar vegan producten te ondersteunen, lanceren verschillende chocoladeproducenten een vegan assortiment. Hiermee spelen ze in op de behoeften van de consument, vandaag en in de toekomst. Ook het aantal alternatieven voor dierlijke ingrediënten zoals melk en eieren neemt de laatste jaren fors toe, ook voor professionals.

  • Vegan producten mogen geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten. Controleer het etiket om zeker te zijn dat ze uitsluitend plantaardige ingrediënten bevatten. Neem bij twijfel contact op met je leverancier.
  • Suiker en suikervervangers zijn over het algemeen vegan (behalve honing). Geraffineerde witte suiker is niet altijd vegan: om de kleur te verkrijgen, wordt de suiker vaak geraffineerd met behulp van beenderkool (een dierlijk ingrediënt). Als je kiest voor witte suiker, gebruik dan altijd suiker van bieten want die is 100% vegan. Voor witte rietsuiker controleer je op het vegan keurmerk. Of kies voor bruine, ongeraffineerde suikers.

Stal vegan producten indien mogelijk uit in een afgescheiden gedeelte in de toonbank

Opslag en vriezers/koelingen

  • Vegan ingrediënten mogen in dezelfde ruimte, koeling of vriezer worden opgeslagen als overige ingrediënten. Sla ze indien mogelijk op in een speciaal daarvoor bestemde ruimte, op afzonderlijke pallets of platen om kruisbesmetting te beperken.
  • Als je kan, gebruik dan afzonderlijke bakken, platen en pallets voor vegan producten of reinig ze grondig.
callebaut
. Voor de NXT zuivelvrije m_lkchocolade worden de knolletjes van de chufaplant tot een fijn poeder gemalen (Callebaut)

Smaak en structuur

Het creëren van vegan chocolade is bijna alsof je opnieuw moet beginnen: je moet ingrediënten die je al lang gebruikt vervangen. Dit vergt in het begin heel wat opzoekingswerk en experimenten. Je moet goed begrijpen welke rol elk oorspronkelijk ingrediënt speelt in de smaak en textuur en hoe het zich scheikundig gezien gedraagt in het recept. Begin met het vervangen van één ingrediënt en test het eindresultaat net zo lang tot je helemaal tevreden bent, voor je het volgende ingrediënt vervangt.

Verkopen

  • Stal vegan producten indien mogelijk uit in een afgescheiden gedeelte in de toonbank.
  • Informeer je winkelpersoneel over het gebruik van aparte handschoenen en serveergerei om vegan producten uit de toonbank te halen.
vegan
 Dankzij de rondjesvorm kun je ieder stukje vegan chocolade makkelijk afbreken (Hands Off My Chocolate)

Opportuniteiten en mogelijkheden

Met vegan chocolade kan je even creatief uit de hoek komen als met ‘gewone’ chocolade. Repen, tabletten, holfiguren, pralines met een variatie aan vullingen: het is allemaal mogelijk. Het spreekt voor zich dat je een compleet nieuwe doelgroep kan aanboren, maar ook klanten die normaal wel melkchocolade eten, kunnen zich aangetrokken voelen om eens voor een vegan alternatief te gaan.

Door vegan chocolade aan te bieden toon je ten slotte dat je een innovatieve vakman bent, die bijdraagt aan een duurzamere wereld zonder dierenleed. Dit is goed voor je imago en het onderscheidt je van andere merken.

Vegan chocoladeklassiekers worden steeds belangrijker om te voldoen aan de vraag van klanten. Het vereist kennis die nieuw is voor veel chocolatiers. Dat kan in het begin overweldigend zijn, maar je moet het gewoon proberen en dan volhouden. Eens je de basisbeginselen onder de knie hebt, is het heel dankbaar en creatief werk. Vooral wanneer de complimentjes van je klanten beginnen binnen te lopen!

Met dank aan BE Vegan, Belcolade, Callebaut, Crazy About Chocolates, Cuvelier, Hands Off My Chocolate, Magic Chocolates.

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Chocolaterie 

Chocolaterie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.