ChocoladePremium

TOGO MATSUDA WINT BELGISCHE TITEL WORLD CHOCOLATE MASTERS

beslissing valt na 5 zenuwslopende opdrachten

broodway

Togo Matsuda mag zich de nieuwe Belgische World Chocolate Master noemen. Op 27 september vond de prestigieuze wedstrijd van Cacao Barry® plaats tijdens de Broodway-beurs in Kortrijk Xpo. Drie topchocolatiers haalden het onderste uit de kan en werkten vijf opdrachten uit die ze aan een vijfkoppige jury voorlegden. De jonge Japanner viel als winnaar uit de bus en gaat in oktober volgend jaar de strijd aan voor de wereldtitel op de World Chocolate Masters.

5 SPANNENDE opdrachten

1. design 3D-showpiece

world chocolate master
Oliver ziet de wereld als een boeiende ontdekkingsreis

De wedstrijd werd op gang gefloten met een 3D-showstuk, waarin de chocolatiers hun visie over de toekomst van de wereld in naar voren schoven. Togo is afkomstig uit Japan maar woont al jaren in Brussel. Hij nam water en de walvis als thema voor zijn stuk waarin de mens en de technologie hand in hand met de natuur een mooiere wereld maken. Met chocolade is dat niet anders.

Wim Vyverman uit Sint-Niklaas zag de toekomst vooral in infinity/oneindigheid, dat als rode draad in al zijn creaties terugkwam. Hij ziet de toekomst rooskleurig en gelooft dat er dankzij onze groeiende kennis en de verbeterde technologie steeds meer mogelijkheden ontstaan om te creëren.

De jongste deelnemer Oliver uit Knokke-Heist ziet de wereld als een boeiende ontdekkingsreis en gebruikt daarvoor het woord “Wow”. Hij wil dan ook de beste versie van zichzelf worden in die wereld. Het werden drie uiteenlopende showstukken gebaseerd op hun persoonlijkheid, achtergrond en ervaring.

De jury zag meteen dat de chocolatiers aan elkaar gewaagd waren

broodway
Wim Vyverman werd met zijn 3D-pronkstuk als publieksfavoriet verkozen

2. 100% plantaardige snack

Voor de tweede opdracht ging de jury op zoek naar 100% plantaardige on the go snacks, die zo weinig mogelijk additieven en kleurstoffen bevatten. Wim putte inspiratie uit de alombekende Boule de Berlin, herwerkt tot een 100% vegan chocoladesnack die recht uit een streetfood kraampje lijkt te komen. De chocolade boule werd gevuld met een mouse van peperkoek, een confit van kalamansi en mandarijn, afgewerkt met een ganache monté van de eigen Infinity Or Noir chocolade, gedecoreerd met kleine stukjes appel, krokante peperkoek en appelbloesem. Voor de verpakking werd een doosje op maat gemaakt van 100% gerecycleerd en ge-upcycled cacaomateriaal.

Oliver gooide het over een andere boeg met een hoorntje van rokerige amandelchocolade, gevuld met warme, fruitige chocoladefrietjes en mayonaise op basis van rode vruchten, afgewerkt met een gelei geparfumeerd met kweepeer en beukennootjes.

Togo creëerde ten slotte een exotisch vegan hapje uit kruidige, pure chocolade en kokosnoot, versierd met zeewier. De combinatie met ananas, banaan en groene citroen brengen de smaakpapillen naar een tropische bestemming.

world chocolate masters
De Boule de Berlin van Wim Vyverman is herwerkt tot een 100% vegan chocoladesnack

3. verse patisserie van morgen

Voor de derde opdracht ‘taste’, in het teken van verse patisserie van morgen, gingen de chocolatiers aan de slag met een lokaal product en fruit. Togo slaagde erin om door lokaal Kriek aan een baba-pasta toe te voegen een allesomvattend aroma en een fruitige smaak te ontketenen. Met pure Alto El Sol chocolade, rode vruchten en vanille werd deze creatie een streling voor de smaakpapillen. Oliver maakte een ‘verboden vrucht’ van appelcompote, een biermousse, een schijfje gedroogde appel en krokante karamel. Wim koos voor een bladerdeegringetje, op de bodem voorzien van een daquoise van pistache, een melkchocolademousse van 100% gerecycleerd en ge-upcycled cacaofruit, een confit van framboos, een pistache krokantje met daarboven witte chocolademousse en op smaak gebracht met Belgische Saffraan.

chocolate masters
Togo slaagde erin een allesomvattend aroma en een fruitige smaak te ontketenen

4. unieke bonbon

In deze ronde draaide het om pralines. Togo combineerde hiervoor kaffir limoen, sinaasappel en speculaas, met een karamelganache en grof gemalen Guérande-zout en Madirofolo donkere chocolade. In de vorm van een wereldbol, gevuld met diverse lagen, slaagde Oliver erin een fruitige gel van wilde aardbeien en chilikers te combineren met zeewierganache van pure chocolade, met daarin een warme en knapperige meringue-kern van rode biet, chilikers en een vleugje chilipeper. Wim werkte voor zijn creatie met zijn eigen Or Noir infinity black, met toetsen van banaan, rood fruit en een bloemige bitterheid. Hij combineerde het met exotisch fruit, zoals mango en passievrucht en anijs en peper, waardoor elke hap passie uitstraalt.

broodway
Togo's praline met kaffir limoen, sinaasappel en speculaas

5. belang van storytelling

In de laatste opdracht ‘You’ ging het niet meer om het creëren van chocoladestukken maar om storytelling. De kandidaten vertelden in zowel een korte video als live hoe ze de toekomst zien en hoe ze dat verwerkt hebben in de hele wedstrijd. Drie mooie presentaties die de rode draad door hun wedstrijdcreaties heen vertelde.

Na de opdrachten gingen de juryleden in beraad en riepen zij Togo Matsuda uit tot winnaar: Hij mag zich binnenkort klaarstomen voor de wereldfinale in oktober 2022.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Jade Lambrecht12 oktober 2021
Print Magazine

Recente Editie
29 augustus 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine