FROZEN YOGHURT GEZOND ALTERNATIEF VOOR ROOMIJS
Keuze uit verschillende smaken, toppings en sauzen
Er smaakt niks beter dan een verfrissend tussendoortje op een warme zomerdag en daarvoor leent frozen yoghurt zich uitstekend. Sinds enkele jaren is de trend ook in België volledig doorgebroken. De consument mag zelf zijn portie samenstellen en heeft daarbij de keuze uit een ruim assortiment aan smaken, toppings en sauzen. Dit is meteen ook een van de redenen waarom mensen uit alle leeftijdscategorieën zich aangetrokken voelen tot deze lekkernij. Bovendien vormt frozen yoghurt een gezond alternatief voor traditioneel roomijs, aangezien die minder vet en calorieën bevat.

ONTSTAAN EN VERSPREIDING
Italië, Amerika en Azië
Het idee om een lekkernij te ontwikkelen op basis van yoghurt is ontstaan in het ijsjesland bij uitstek: Italië. Zo'n dertig jaar geleden kwam ijsyoghurt daar op de markt, maar echt doorbreken deed die niet. Enkele jaren geleden waaide het concept over naar Amerika en Azië. Daar wist het wel veel mensen te overtuigen. De populariteit van de yoghurtbereiding verspreidde er zich razendsnel onder de naam frozen yoghurt. Die Engelstalige benaming is ook in België de gangbare term. De voornaamste reden van de Amerikaanse doorbraak heeft te maken met het gezondheidsaspect. Het probleem van obesitas onder de Amerikaanse bevolking is groot, en aangezien frozen yoghurt een gezond alternatief voor roomijs vormt, sloeg het meteen aan. Aziaten daarentegen, zijn vrijwel allemaal lactose-intolerant. Dit heeft als gevolg dat zij geen ijs kunnen eten. Frozen yoghurt, en yoghurt in het algemeen, heeft een heel laag lactosegehalte, waardoor het in Azië onmiddellijk met open armen werd ontvangen.
België
Het Belgische klimaat leent zich op het eerste gezicht misschien minder om een dergelijk product op de markt te brengen, maar niets is minder waar. De pionier voor ons land is Greet Buytaert. Zij kwam op vakantie in Los Angeles in aanraking met frozen yoghurt en wou dit concept ook in België introduceren. Ze nam in 2012 deel aan het VRT-programma Topstarter en opende later dat jaar haar eerste winkel in Gent: Moochie. Ondertussen zijn er al zes filialen. Ook andere ijssalons, zoals Crèmerie François uit Sint-Niklaas, en internationale ketens hebben het potentieel van de Belgische markt ontdekt.
AANBOD
Yoghurt als basisproduct
De basis van frozen yoghurt is logischerwijs steeds verse yoghurt. Welke soort yoghurt er gebruikt wordt, is afhankelijk van de persoonlijke voorkeur van de maker. Elk type is in principe geschikt, waardoor versies op basis van Griekse of Turkse yoghurt ook tot de mogelijkheden behoren. Bij Moochie zijn de bereidingen gebaseerd op biologische yoghurt met 0% vet, terwijl dat bij Crèmerie François volle bioyoghurt is. Nederlanders geven dan weer vaak de voorkeur aan gewone volle yoghurt. Naast de yoghurtsoort is ook het gevolgde recept verschillend van winkel tot winkel. Elk heeft zo zijn eigen geheim bereidingsvoorschrift. Een belangrijk aandachtspunt dat voor iedereen geldt, is het correct en nauwkeurig afwegen van alle ingrediënten. Daarnaast moet al het werkmateriaal ook proper en vetvrij zijn.
Smaken
Elke gespecialiseerde zaak biedt een assortiment diverse smaken aan. Naast de gekende natuursmaak zijn dat voornamelijk fruitsmaken die bekomen worden door fijn gemalen vruchten onder de yoghurt te mengen. Greet Buytaert van Moochie kiest bewust voor een beperkt gamma aan smaken, maar vernieuwt het aanbod regelmatig. Een greep uit het aanbod: mango, passievrucht, bosbessen, framboos, aardbei, abrikoos en granaatappel. Er zijn nog veel andere combinaties mogelijk. Crèmerie François op zijn beurt, presenteert ook ijsyoghurt met perzik, passievrucht, amarenakers of framboos. Deze laatste variëteit valt erg in de smaak en gaat het meest over de toonbank.
Toppings en sauzen
Een van de troeven van frozen yoghurt is dat iedereen zijn eigen creatie kan samenstellen, en daarvoor de keuze heeft uit diverse smaken, toppings en sauzen. Het assortiment is meestal overweldigend. De vier grote categorieën van toppings zijn vers fruit, koekjes, chocolade en snoepjes. Qua sauzen zijn er verschillende soorten fruitcoulis, en voorts nog chocoladesaus, honing, karamel, en zelfs saus gemaakt op basis van snoep.
GEZONDHEIDSASPECT
Gezond alternatief voor roomijs
Het vetgehalte van roomijs is standaard 8 tot 16%. Een hoog vetgehalte betekent ook veel calorieën, gemiddeld zo'n 257 Kcal per 100 ml. Moochie slaagde erin om het vetpercentage terug te brengen naar 0% en het aantal calorieën te reduceren tot 104,9 Kcal. Bij de variant met extracten van de steviaplant neemt dat zelfs nog af tot 66,7 Kcal. Ook het suikergehalte ligt met 19 gram, en 6,9 gram bij de stevia-variant, beduidend lager dan de 23 gram die terug te vinden is in 100 ml roomijs.
Of toch niet?
Het staat buiten kijf dat frozen yoghurt een gezond alternatief kan vormen voor roomijs, al is enige nuancering hier wel op zijn plaats. De term gezond wordt graag en veel gebruikt, maar minstens even vaak misbruikt. Veel hangt af van welke yoghurtsoort de basis vormt. Het spreekt voor zich dat een bereiding op basis van magere yoghurt gezonder is dan volle yoghurt of een variant met een hoog vetpercentage. Ten tweede is het belangrijk om weinig tot geen suiker toe te voegen aan de bereiding, maar het zijn vooral de toppings die de gezonde voordelen tenietdoen. De snoepjes, koekjes en chocolade zijn bezwaarlijk gezond te noemen. Als consument is het een kwestie van verstandig met het uitgebreide aanbod om te springen, en dan is frozen yoghurt echt wel een calorie- en vetarm product.
ZELF FROZEN YOGHURT MAKEN
Spatel en diepvries
Frozen yoghurt is eenvoudig te bereiden. Het is zelfs mogelijk om dat te doen zonder gespecialiseerd materiaal. Een goede spatel en diepvries volstaan. Afhankelijk van de ingrediënten of van het eventuele gebruik van een ijsmachine, zullen de structuur en de smaak anders zijn.
Machine
Binnen het gamma aan ijsturbines bestaan er toestellen die speciaal ontwikkeld zijn om frozen yoghurt mee te bereiden. Het grote verschil ten opzichte van een softijsmachine is de luchtigheid die het mengsel krijgt. Frozen yoghurt is dikker van structuur en heeft daardoor minder luchtopslag nodig. 40% luchtopslag volstaat, waar dat bij softijs minimaal 80% is.

