Artisanale chocolade

Wie zijn de beste chocolatiers van het land?

Gault&Millau maakt nieuwe selectie bekend van 'Chocolatiers van het Jaar 2026'

pralines op een bordje

Cover Chocolatier van het JaarGault&Millau heeft voor de tiende keer de toppers van de Belgische chocolateriebranche bekend gemaakt. Drie personen werden bekroond tot 'Chocolatier van het Jaar 2026' - dit voor zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel. Daarnaast benoemde de culinaire gids ook iemand tot 'Discovery of the Year'.

Chocolatier van het Jaar 2026

deduytschaever
Deduytschaever: Chocolatier van het Jaar voor Vlaanderen

Vlaanderen - Jannes Deduytschaever, Gent

Jannes Deduytschaever uit Gent veroverde opnieuw de titel Chocolatier van het Jaar voor Vlaanderen, een prestatie die hij eerder al in 2022 behaalde. Tijdens de blindproeverijen kwam zijn vakmanschap benadrukt naar voren: finesse en intense smaakbeleving gingen bij hem hand in hand met een uitzonderlijke afwerking. Zijn creaties, zoals pralines met gekaramelliseerde gezouten boter en agrumtoetsen, bleken bijzonder overtuigend. 

Traceerbaarheid & duurzaamheid

Als bean-to-bar chocolatiers werken Jannes en zijn partner Karen Van Lysebeth bewust aan de traceerbaarheid en duurzaamheid van cacaobonen, wat hun producten extra onderscheidend maakt

Darcis
Darcis: Chocolatier van het Jaar voor Vlaanderen

Wallonië - Jean-Philippe Darcis, Verviers

In Wallonië ging de eer naar Jean-Philippe Darcis uit Verviers, een pionier in België op het gebied van bean-to-bar. Hij kreeg lof voor zijn bijna 30-jarige carrière, waarin passie, precisie en nieuwsgierigheid de rode draad vormden. Zijn creaties zijn gebaseerd op fairtrade en biologische cacaobonen, met een subliem beheer van smaken en texturen.

Gedreven ambassadeur van Belgische chocolade

Naast chocolatier is hij ook een gedreven ambassadeur van de Belgische chocolade. Zo richtte hij in zijn thuisstad een chocolademuseum op, een academie en een prachtige degustatieruimte. Daarmee vormt hij een inspirerend voorbeeld voor de sector.

Grimonpon
Grimonpon: Chocolatier van het Jaar voor Brussel

Brussel - Jérôme Grimonpon, Ukkel

Ook Jérôme Grimonpon valt opnieuw in de prijzen. In 2020 werd hem reeds de titel voor 'Chocolatier van het Jaar' toegekend, maar zijn engagement als artisanaal chocolatier kon de inspecteurs weer overtuigen. Passie, respect voor het product en streven naar de juiste smaak - dat is de visie van Jérôme. In zijn atelier vertrouwt hij op ambachtelijke productie in beperkte oplage, waarbij balans, finesse en consistentie centraal staan.

Discovery of the Year - La Chocolaterie du Château de Leignon, Ciney

Discovery of the Year - La Chocolaterie du Château de Leignon
Discovery of the Year: La Chocolaterie du Château de Leignon

De titel 'Discovery of the Year 2026' ging naar La Chocolaterie du Château de Leignon, gevestigd in Ciney. De zaak werd opgericht door Raphaël Vanda en Jérôme Deborne, die elkaar ontmoetten op de schoolbanken in 2004. Pas in 2018 besloot het duo om samen een opleiding chocolade te volgen aan het Institut Roger Lambion.

Buitenlandse én Brusselse ervaring

Terwijl Raphaël ervaring opdeed in Zweden en Guadeloupe, werkte Jérôme intussen bij verschillende artisanale chocolatiers in onze hoofdstad. In hun atelier, gehuisvest in een voormalige boerderij, maken ze elke praline met de hand. Artisanaal, duurzaam en lokaal staan daarbij centraal.

De volledige selectie

Voor de tiende editie van de gids werd een selectie gemaakt van maar liefst 143 chocolatiers in België en Luxemburg, goed voor meer dan 216 winkeladressen. Juryleden voerden objectieve en anonieme degustaties uit, gebaseerd op visuele presentatie en smaakeigenschappen.

Bekijk hier de volledige selectie.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Emma Macker9 september 2025

Gerelateerde artikels

Chocolaterie Leveranciersgids

Chocolaterie Leveranciersgids

Store Tour Brugse chocolatiers

Store Tour Brugse chocolatiers Tijdens de Belgium Chocolate Summit konden deelnemers ook een kijkje nemen achter de schermen bij verschillende Brugse chocolatiers. Per paardentram werd er halt gehouden bij Pralinette, Sukerbuyc, The Chocolate Line, Chocolate Brothers en Spegelaere.

Video: sfeerverslag Belgium Chocolate Awards 2018

Video: sfeerverslag Belgium Chocolate Awards 2018 Chocolaterie ging opnieuw op zoek naar de Beste Praline en de Beste Chocoladereep van het Jaar 2018. Op dinsdag 29 mei werden voor de zevende maal de Belgium Chocolate Awards uitgereikt. In deze wedstrijd kunnen chocolatiers en leerling-chocolatiers hun praline of chocoladereep laten beoordelen door een deskundige jury.

Verras met exclusieve pralines

Verras met exclusieve pralines Verras familie, vrienden en/of collega's tijdens de eindejaarsperiode met de exclusieve smaakbox 'The Best Of Belgium Chocolate Awards'. Een exclusieve smaakbox samengesteld met 5 x 5 signature pralines die gebaseerd zijn op de winnende pralines van de Belgium Chocolate Awards . De box bevat 5 variëteiten : - exotisch fruit en karamel - cassis en kokos - vlierbloesem en kruiden - duindoornbes en kokos - yuzu, sinaas en praliné Elke praline zorgt door zijn creativiteit, originele samenstelling en selectie van topingrediënten voor een unieke smaakbeleving . De luxueuze en stijlvolle box bevat 25 heerlijke pralines en een inlegkarton met de voorstelling van de chocolatiers en het verhaal achter hun creaties. Ideaal als geschenk of om samen van te genieten tijdens de feestdagen. BESTELLEN Chocoladebox: 29 euro (incl. btw) Verzending binnen België: 6 euro (incl. btw) Wenst u de box als relatiegeschenk te bestellen, vraag dan een ...

Print Magazine

Recente Editie
29 augustus 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine