Brugse gevestigde waarde zkt overnemer
Ten huize van Chocolaterie Spegelaere
Binnen de Brugse stadspoorten heeft Chocolaterie Spegelaere al 70 jaar zijn atelier en winkel. De tweede generatie is nu klaar om de zaak over te laten. "Ik werk tot op vandaag met hart en ziel in mijn chocolaterie maar ook ik kijk uit naar mijn verdiende rust. Een overnemer kan een bloeiende zaak kant-en-klaar overnemen en er zijn eigen touch aan geven." Wij spraken met Jan Spegelaere die samen met vrouw Isabelle al jaren de zaak van zijn vader voortzet.
Geschiedenis sinds 1954
Begonnen als bakkerij
Het verhaal van Chocolaterie Spegelaere begint in 1954 wanneer Fernand Spegelaere een bakkerij opent in de Ezelstraat. Lilane, de dochter van een slager verderop, werkte in een patisserie, creëerde prachtige etalages en was dus geknipt om in de nieuwe bakkerij aan de slag te gaan. Zij ging helpen in de bakkerij, en de vonk sloeg snel over, zowel professioneel als privé. Fernand en Liliane trouwden in augustus 1955. Liliane werd zo het vaste gezicht van de winkel en het koppel startte in de bakkerij ook met aanvullend gebak en chocolade.
Omschakeling
In 1970 werd besloten om over te schakelen op productie en verkoop van chocolade, koekjes en ijs. Fernand moest het vanwege gezondheidsredenen kalmer aan doen. Met die omschakeling besloten ze de winkel te verbouwen tot een praline-boetiekje waar ze verwachtten zo nu en dan iemand over de vloer te krijgen... Het werd echter zo'n succesverhaal dat het vasttapijt in de winkel in Franse boutique-stijl meermaals moest vervangen worden.
Het echtpaar Liliane en Fernand kreeg drie kinderen: Véronique, Jan en Annick. Het was Jan die in de voetsporen van zijn ouders trad en na een opleiding in bakkerij en patisserie aan Ter Groene Poorte begin jaren 80 in de zaak aan de slag ging. "In die tijd had je niet veel vrijheid in je studiekeuze, en werd het pad naar voortzetting van de zaak al goed geplaveid. Maar ik had gelukkig zelf ook interesse in het beroep en dan kun je alleen maar dankbaar zijn voor wat je ouders al opbouwden."
Tweede generatie
In 1994 trouwde Jan met Isabelle Desmet en sindsdien runnen ze samen Chocolaterie Spegelaere. Met hen als drijvende krachten kon de zaak in 2005 nog verdubbelen in oppervlakte. Na de nodige verbouwingen werd het de werkplaats en de winkel zoals die op vandaag gekend is. "Wij hadden toen het geluk dat we het aanpalend pand konden kopen. Dat betekende enerzijds een uitbreiding van de winkelruimte en anderzijds ook gelegenheid om woonruimte te hebben. Nu hebben we in de Ezelstraat 94 twee appartementen, waarvan er een kan verhuurd worden."
"Ezelstraat 92 bleef de winkel, maar die hebben we kunnen uitbreiden, net zoals het atelier. Het voormalige salon werd zo een ruimte in de winkel waar klanten rustig de verschillende geschenkmogelijkheden kunnen bekijken; voor doelgerichte aankopen kunnen klanten meteen rechtdoor lopen om snel geholpen te worden. De uitbreiding van het atelier zorgde dan weer voor een uitbreiding van het koekjesassortiment."
OVERNEMER GEZOCHT
Wat opvolging betreft, is Jan Spegelaere op zoek naar een overnemer. "Wij hebben twee kinderen, maar we zijn van opvatting dat zij hun eigen weg moeten kiezen... Ze hebben beiden andere talenten, interesses en ambities. Dan zou het niet fair zijn, moesten wij hen pushen om toch de zaak over te nemen. Ik werk tot op vandaag met hart en ziel in mijn chocolaterie maar ook ik kijk uit naar mijn verdiende rust. Dus beginnen we stilaan toch op zoek te gaan naar een overnemer. Die kan meteen van start in een bloeiende en volledig uitgeruste zaak. Idealiter is de overnemer een even gepassioneerde chocolatier die de zaak naar waarde weet te schatten, maar er ook zijn eigen touch wil aan geven."
Zaak op orde
met een uitgebreid machinepark
Chocolaterie Spegelaere is een bloeiende zaak, die ook achter de schermen op orde is.
"Zodra een machine afgeschreven is, wordt deze vervangen door een nieuwer exemplaar," vertelt Jan Spegelaere. "Onze werkplaats is op maat uitgerust met o.a. 6 tempereermachines, 2 enrobeermachines, een koeltunnel, een vacuümmixer, een automatische vul- en dresseermachine, een elektrische oven, droogkast, 2 mengelaars, een smeltkast... Dat allemaal in een atelier met airco. Ik ben ook heel strikt op vlak van opruimen en reinigen. Alhoewel we hier naarstig werken, kan je dat nauwelijks opmerken na de werkuren. Vlekkeloos is misschien overdreven, maar veel scheelt het toch niet. De werkplaats bewijst dagelijks zijn waarde, en zal dat zeker voor een toekomstige eigenaar kunnen blijven doen."
Daarnaast is ook de volledige boekhouding en facturatie van Chocolaterie Spegelaere gedigitaliseerd.
WAPENSCHILD BINNEN DE BRUGSE STADSPOORTEN
Een opmerkelijk element op de gevel van Chocolaterie Spegelaere is het authentieke wapenschild van de Spegelaeres. "Onze familie stamt van daadwerkelijke spiegelmakers uit Friesland", vertelt de chocolatier. "Vandaar ook de twee leeuwen in het wapenschild die een spiegel vasthouden. De afbeelding van de ploeg onderaan het embleem wijst op noeste arbeid. Wij zijn trots op ons familiaal bedrijf, en op onze afkomst. Dus was het niet meer dan logisch dat het wapenschild ook onze gevel, onze winkel en onze verpakkingen siert. In een historische stad als Brugge is onze locatie ideaal: binnen de stadspoorten maar nog niet echt binnen de 'gouden toeristische driehoek' waardoor we goed toegankelijk blijven."
Chocoladeboost
Museum brengt toeristen
Het is bijna logisch om bij het horen van chocolade en Brugge meteen de verbinding te maken met toerisme. Toch is het voornaamste cliënteel van Chocolaterie Spegelaere niet de toerist, maar de lokale inwoners. Dat is historisch zo gegroeid. "Toerisme in Brugge was heel lang enkel gefocust op kantwerk. Chocolade is pas iets dat opkwam bij de toeristen met de oprichting van het chocolademuseum en de inzet van Eddy Van Belle (voorzitter raad van bestuur Puratos)", weet Jan Spegelaere. "Als oudste Brugse chocolatier zijn onze klanten voornamelijk nog de lokale Bruggelingen. Met de toeristische interesse in chocolade is ook onze omzet gestegen, maar naar schatting blijft 75% van onze klanten lokaal."
"Als oudste Brugse chocolatier zijn
onze klanten voornamelijk nog de lokale Bruggelingen"
Gilde zorgt voor netwerk
Met de oprichting van het chocolademuseum werd er ook een 'gilde' opgericht, wat bijdroeg aan de schwung in de chocoladesector. "Daardoor hadden de Brugse ambachtelijke chocolatiers een ontmoetingsevenement waar we op 'neutraal' terrein elkaar konden leren kennen. Dat was goed voor de contacten waardoor niemand langer op zijn eigen eiland bleef. Inmiddels zijn wij goede concullega's die elkaar respecteren. Elke Brugse ambachtelijke chocolatier heeft zo zijn eigen specialiteit die klanten kunnen ontdekken."
Personeelszaken
Vandaag werken zowel Jan als Isabelle in de chocolaterie, maar we hebben daarbij ook versterking. "We hebben twee vaste medewerkers in dienst. De ene een voormalig zelfstandig patissier met veel ervaring, de andere een twintiger die ondertussen ook al 7 jaar in dienst is. Voordien hadden wij mensen in dienst die resp. meer dan 40 en meer dan 20 jaar hier werkten. Qua personeel hebben wij niet heel veel last van intensieve jobhoppers. Wij proberen ook wel om er de juiste mensen uit te kiezen. Chocolatier ben je vanuit een passie. Je moet er natuurlijk van kunnen leven, maar wanneer je het enkel doet om geld te verdienen, blijft dat niet duren."
"Chocolatier ben je vanuit een passie"
Naast de twee vaste medewerkers, worden ook de zus en de dochter flexibel ingezet. "Als chocolatier merk je doorheen het jaar een golfbeweging: razend druk in het najaar tot en met Pasen en Vaderdag, daarna een (warme) periode van relatieve rust. Daarom sluiten wij ook een volle maand in de zomer, van half juli tot half augustus. De drukke periodes vangen we dan op met de hulp van mijn zus en mijn dochter. Mijn zus helpt dan vooral vooraan in de winkel, zodat ik zelf het atelier kan versterken."
Specialiteiten
Petit-fours voor de eindejaarsfeesten
"Met kerst én met nieuwjaar zijn er ieder jaar telkens een drietal dagen waarop wij onze gekende petit-fours aanbieden. We beperken dat bewust tot die seizoensgebonden periode omdat de klanten daarnaar uitzien. Als die lekkernijen het hele jaar door verkrijgbaar zouden zijn, zouden de klanten er misschien snel op uitgekeken raken. Een bewust, seizoensgebonden aanpak lijkt ons het beste. Dat helpt om vaste klanten te blijven triggeren."
Chocolade-druiventrossen
De chocolatier uit de Ezelstraat weet zijn (voornamelijk) lokale publiek te verwennen met zijn chocolade, koekjes en geschenken, maar zijn echte specialiteit is chocoladedruiventrossen. "Onze chocoladedruiven zijn dé perfecte harmonie tussen chocolade en praliné of marsepein. Om de trossen te kunnen samenstellen zijn er metalen hangertjes nodig, in drie verschillende groottes. Daarvoor hebben wij nu zelfs een programmeerbare plooimachine in het atelier, terwijl dat lange tijd manueel plooiwerk was. Ik hoop dat een overnemer ook in de toekomst nog die druiventrossen blijft aanbieden. Dan is zijn toekomst bij onze huidige trouwe klanten zo goed als verzekerd."




