PRALINE MET SIDEKICKS IS HET MEEST UNIEKE CONCEPT

bca“Hoe kan ik ervoor zorgen dat we met z’n allen meer aandacht besteden aan chocolade op een speelse manier”, vroeg Bram Hullebroeck uit het Oost-Vlaamse Steendorp zich af. En plots was die ingeving daar. “Ik breng een elegante praline op de markt met sidekicks, namelijk dips en crunches. Zo wordt het eten opnieuw een beleving en krijgt de praline de aandacht die het verdient”, vertelt Bram. Het unieke concept ging niet onopgemerkt voorbij, want op de tiende editie van de Belgium Chocolate Awards behaalde het de gouden medaille in de categorie ‘Beste Concept’.

EEN MAN MET JAREN ERVARING

Passie voor chocolade

Bram Hullebroeck is een gepassioneerd chocolatier, met nota bene een eigen cateringzaak, die momenteel zijn kennis en expertise deelt in Chocolate World in Antwerpen. “Ik heb de opleiding patissier-chocolatier gevolgd aan VTI Spijker in Hoogstraten, gevolgd door een specialisatiejaar chocolade aan PIVA in Antwerpen”, begint Bram het interviewgedeelte over zijn afgelegde traject. “Na het afstuderen ben ik als chocolatier aan de slag gegaan bij Chocolatier Burie in Antwerpen, waar ik 17 jaar met veel plezier heb gewerkt.”

Van diverse markten thuis

Na zo’n lange periode kriebelde het om andere oorden op te zoeken en Bram opende zijn eigen lunchzaak, Met Tijd en Boterhammen, in Sint-Niklaas. "In eerste instantie was het de bedoeling om enkel lunch te voorzien, maar de rijkelijk belegde boterhammen vielen in de smaak en algauw werd het ook een restaurant waar klanten ‘s avonds terecht konden. In 2017 heb ik het restaurant overgelaten, maar de cateringzaak Twisted Things heb ik behouden, want ik blijf in het weekend koken op events. Sinds 2017 ben ik bovendien aan de slag bij Chocolate World, waar ik chocoladeopleidingen geef man op man, op maat van de klant. Dankzij deze formule kan ik op korte tijd een heel intensieve training voorzien voor zowel nationale als internationale klanten. Of ik hier goed zit? Absoluut, het is meer een hobby dan werken, dus ik blijf hier graag nog lang zitten.”

bca
Just Dip It is een elegante praline met sidekicks, namelijk dips en crunches

‘JUST DIP IT’ BEHAALT GOUDEN MEDAILLE

Praline eten wordt een beleving

Dat Bram niet aan zijn proefstuk bezig is, bewijst het indrukwekkende traject dat de Oost-Vlaming reeds heeft afgelegd. Die ervaring wordt nu ook beloond met de gouden medaille voor ‘Beste Concept’ op de Belgium Chocolate Awards met zijn unieke idee Just Dip It; een bijzondere overwinning om aan zijn palmares toe te voegen. “Just Dip It is een elegante praline met sidekicks, namelijk dips en crunches, waarbij de hoofdrol nog steeds is weggelegd voor de praline, maar de gastrollen maken de beleving compleet. Het idee is ontstaan doordat ik het vaak betreur dat een praline gewoon naar binnen wordt gewerkt, zonder de beleving volledig te ervaren; er wordt te weinig aandacht besteed aan de kleine lekkernijen. Dankzij Just Dip It bekijken mensen de creatie aandachtiger en op een speelse manier, waardoor de smaakpapillen worden getriggerd.”

“Een praline met koffie, cacaopulp en cookie met een dip van kafacoulis en infused nibs als finishing crunch; het is een beleving”

bca
De mogelijkheden van pralines met dips en crunches zijn legio

Innovatieve smaakcombinaties

“De mogelijkheden van pralines met dips en crunches zijn legio. Denk maar aan een praline met koffie, cacaopulp en cookie, met een dip van kafacoulis en infused nibs als finishing crunch. Of een praline met passievrucht en pinda, met een dip van karamel en finishing crunch van popcorn”, gaat Bram verder. “En daar hoeft het niet te stoppen. Chocolade hoeft namelijk niet enkel te dienen als afsluiter, ook andere toepassingen kunnen eenvoudig hun weg vinden door de integratie in andere gerechten. Denk maar aan een praline met tomaat en Parmezaanse kaas, bijhorende cheesy dip en een crunch van pijnboompitten; past perfect bij een carpaccio.”

Uiteenlopende doelgroep

Het bijzondere concept viel bij de juryleden van de Belgium Chocolate Awards in de smaak, mede doordat het een grote doelgroep kan bekoren. “In eerste instantie ga ik mij richten op horecazaken, maar ook voor feestjes, als bijzonder cadeautje of zelfs in de bioscoop zou dit volgens mij een schot in de roos kunnen zijn. Het plan is om de pralines op de markt te brengen onder mijn cateringzaak Twisted Things en ondertussen is de aparte website, justdipit.be, ook officieel gelanceerd.”

En volgend jaar?

Bram glundert nog even na na het behalen van de eerste prijs, maar dat betekent niet dat hij stil blijft staan. “Afhankelijk van hoe vlot Just Dip It op de markt ingeburgerd raakt, vermoed ik volgend jaar opnieuw mijn kans te wagen op de Belgium Chocolate Awards. Ik heb zelfs al een idee, maar dat hou ik nog even voor mezelf. En in de tussentijd geniet ik van de mooie trofee, die ik hier in mijn werkatelier een dankbaar plaatsje heb gegeven.”

bca
Het bijzondere concept viel bij de juryleden van de Belgium Chocolate Awards in de smaak

Meer weten over

BELGIUM CHOCOLATE AWARDS

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Chocolaterie 

Chocolaterie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.