8 tips voor een lucratieve en creatieve valentijn

ETALAGE, WINKELAANPAK EN GEPERSONALISEERDE VERPAKKING ZIJN KEY

valentijn, callebaut, harten, cadeau

Wanneer de sinterklaas- en eindejaarsdrukte achter de rug zijn, en de paashaas nog wat op zich laat wachten, is valentijn er gelukkig om deze periode te overbruggen. Hét moment bij uitstek om opnieuw alle registers open te trekken. Want de dag van de geliefden zonder chocola, dat is nog erger dan een café zonder bier. Originele verpakkingen zijn voor dit feest de kers op de taart.

TIP 1: CHOCOLADE ALS AFRODISIACUM

De viering van valentijn gaat terug naar het oude Rome. Vandaag is het feest populairder dan ooit. Om de romance te doen spetteren, is chocolade onontbeerlijk. De Azteken beschouwden hun ‘xcocolatl’, een mengsel van cacao, honing en vanille, reeds als passie- en verliefdheidaanwakkerend. Naar verluidt sloeg keizer Montezuma er een aardige hoeveelheid van achterover vooraleer een bezoekje aan zijn harem te brengen. Over de gerenommeerde liefdeskrachten van chocolade is zelfs de wetenschap formeel. De lekkernij bevat unieke stofjes die een positieve invloed hebben op het humeur. Theobromine geeft een ontspannen effect en werkt als antidepressivum. Fenylethylamine, het gelukshormoon, is identiek aan de endorfines die verliefde stelletjes vlinders in de buik bezorgen.

TIP 2: OPVALLENDE ETALAGE

Lok toevallige passanten met een winkelraam in stijl. Denk aan sprekende raamstickers, sfeervolle posters en banners. Kies voor één grote blikvanger die vrijwel de hele etalage in beslag neemt, of voor een aantal kleinere. In de vitrine passen verder speelse ballonnen of frivole slingers. Werk volgens een thema, bijvoorbeeld met natuurlijke materialen, vintage vibes of zachte poederrozige tinten. De signaalkleuren rood en fuchsia zorgen voor een snelle visuele herkenning. Elementen die geassocieerd worden met de liefde zijn hartjes, kusmondjes en bloemen – vooral rozen. Maar ook guitige cupido’s en vertederende knuffelbeertjes mogen niet ontbreken. Maak van uw producten samen met de aankleding een spannend geheel. Speel met licht en zet bepaalde items in de spotlight.

valentijn harten chocolade patisserie
Hartjes en kusjes, daar krijgt de valentijnliefhebber nooit genoeg van

TIP 3: UITNODIGENDE ENTREE

Communiceer de liefde: het duidelijk vermelden van de datum, 14 februari, is voor veel tortelduifjes een uitstekende reminder om in actie te schieten. In combinatie met een handgeschreven tekst komt de boodschap nog veel persoonlijker over. Een krijtbord voor de deur of een inspirerende quote op het troittoir zijn echte stoppers. Rol de rode loper uit, letterlijk. Niet alleen de etalage, ook de ingang moet opvallen; plant bijvoorbeeld een wapperende vlag neer.

Denk ook aan kleinere verpakkingen voor wie gewoon een zoete zonde voor zichzelf koopt

TIP 4: INTEGRALE WINKELAANPAK

Trek de uitbundige ambiance door in uw hele winkelpand. Ga voor hangende decoraties en snoezige affiches. Volg opnieuw het kleurenpatroon dat u introduceerde in de etalage. Een mix van uiteenlopende thema’s is ook prima. Durf tegengestelde stijlen als modern versus klassiek te positioneren, dan valt er in elke hoek iets nieuws te ontdekken. Artikels op een strategisch geplaatste display of een apart presentatietafeltje vormen als het ware een shop-in-shop waar de consument niet omheen kan. Een aantal kleinere valentijnsproducten bij de kassa zijn ideale impulsaankopen voor de clichématige last minute ‘ik kan toch niet met lege handen thuiskomen’ klanten. Om het helemaal ‘af’ te maken, zorgt u voor passende achtergrondmuziek. Toon ten slotte dat u óók om uw klanten geeft. Met een kleinigheidje, zoals een gratis aangeboden proevertje.

TIP 5: THEMATISCHE CREATIES

Referenties uitgevoerd in donkere chocolade met een hoog percentage cacao zijn naar het schijnt het beste afrodisiacum. Benadruk dit zeker in uw verkoopverhaal. Uiteraard mag ook ruby chocolade niet ontbreken, de kleur van de liefde. Kies daarnaast rode vruchtenpurees voor vullingen en accenten: aardbei, framboos, blauwe bessen, bosvruchten, kersen, cassis … Gebruik roze crispies en dito poederextracten voor bijzondere effecten. Toppings zoals gekristalliseerde rozenblaadjes of gevriesdroogde bloemblaadjes zijn ideaal in onderscheidende pralines en signatuurrepen. Een waaier aan romantische (chocolade)decors zorgt voor de finishing touch.

valentijn chocolade harten lippen
Een waaier aan romantische (chocolade)decors zorgt voor de finishing touch

TIP 6: VOOR ELK WAT WILS

Hartjes en kusjes, daar krijgt de valentijnliefhebber nooit genoeg van. Er zijn voor deze feestdag tal van tablet- en pralinevormen op de markt, opnieuw met hartjes in de hoofdrol. Deze brengen een directe boodschap en blijven gewoon bijzonder leuk. Hou er rekening mee dat dames graag kiezen voor kleinere porties; zij snoepen liever 2 mini’s in plaats van eentje van 10, 12 of 15 gram. Denk ook aan kleinere verpakkingen voor wie gewoon een zoete zonde voor zichzelf koopt. Hou rekening met nicheproducten zoals vegan, suiker- of lactosevrij. Voorzie ook chocolade-alternatieven, waaronder koekjes in schattige vormpjes met fijne glazuur, een assortimentje macarons, of waarom niet: merengue in een transparante verpakking?

TIP 7: LIEFDEVOL VERPAKT

De verpakking vormt trouwens een wezenlijk onderdeel van de beleving. Zelfs de simpelste chocolade wordt, gehuld in een bevallig jasje, een echt cadeautje. Opvallende kleuren en een uitgesproken design garanderen een luxueuze uitstraling. Chocoladedozen zijn een schot in de roos. Ook chique ballotins in verschillende vormen en formaten mogen niet ontbreken; wit-rode uitvoeringen met de tekst ‘love’ doen het prima. Een specialere emballage is bijvoorbeeld een handtasje in licht karton. Denk ‘out of the box’, zeker op deze dag. Geliefden bewaren een bijzondere verpakking graag als souvenir, om te gebruiken voor juweeltjes of hebbedingetjes. Overweeg een assortiment fraaie blikken: ze gaan lang mee, zijn duurzaam en vormen de leukste geschenkverpakking. En wat denkt u van een versierde koffiemok, of een elegant espressokopje? Voor een meer persoonlijk tintje werkt u de verpakkingen af met geassorteerde stickertjes, bloemen, linten en decoratieve veertjes. En niet te vergeten: kaartjes met ruimte voor een attente liefdesverklaring.

TIP 8: VERLEIDELIJKE COMMUNICATIE

Uw website, nieuwsbrief en vooral social media zijn ideaal om verschillende doelgroepen te bereiken. Post in de loop van de weken voor 14 februari liefdesgedichtjes en tips voor een onvergetelijke valentijn, met tussendoor een eenvoudig receptje voor een onweerstaanbare creatie. Licht al een tipje van de sluier met foto’s of een filmpje van uw assortiment. Organiseer een workshop, waarin de deelnemers een valentijnscadeau maken of een product personaliseren voor hun uitverkorene. Gebruik op social media de hashtags #HappyValentinesDay #Valentijnsdag #Valentinesday …

Foto's: Callebaut

CALLEBAUT RUBY STRAWBERRY CRUSH
valentijn recept harten chocolade
Ingrediënten

50 g citroensap
200 g aardbeienpuree
25 g suiker
50 g trimoline
50 g dextrose
25 g gedroogde glucose
25 g glucose 60DE
Bereiding
Opwarmen tot 35 °C.

Ingrediënten

35 g Callebaut® Cacaoboter
350 g Callebaut® Ruby RB1 Finest Belgian Chocolate
Bereiding
Smelten. Toevoegen bij 45 °C. Emulgeren

Ingrediënten
70 g droge boter PF28
50 g gedroogd aardbeienpoeder
Bereiding
Toevoegen. Emulgeren.

Afwerking en presentatie
1. Smeer getempereerde Callebaut® Finest Belgian Ruby RB1 chocolade op Mona Lisa® ruby hexagon transfersheet. Markeer lichtjes kleine hartvorm met de hand.
2. Gebruik de markering als richtlijn en spuit robijnrode ganache op de transferfolie.
3. Strijk getempereerde Ruby chocolade op 2e Mona Lisa® Ruby Hexagon Transfersheet. Plaats bovenop de ganache.
4. Druk een hartvormige praline uit. Duw de randen samen om de bonbon te sluiten.

VALRHONA HAVERTABLET
valentijn haver tablet chocoladeHavermout zanddeeg
Ingrediënten:
520 g tarwemeel
800 g havermout
10 g fleur de sel Guérande
420 g basterdsuiker
7 g bakpoeder
630 g droge boter 84%
100 g eiwit

Mix de droge ingrediënten in de machine en zorg ervoor dat u de havermout niet te klein mixt. Meng met een staande mixer, voeg beetje bij beetje de eiwitten toe en daarna de in blokjes gesneden boter.

Gekarameliseerde havervlokken
50 g havermout
10 g water
20 g basterdsuiker

Rooster de havermout ongeveer 20 minuten op 170 °C. Verwarm het water en de suiker tot 115 °C en giet de havermout erbij. Sableer en karamelliseer vervolgens. Zet opzij op een bakplaat tot het geheel afgekoeld is.

Praliné met gekaramelliseerde havervlokken
380 g 60% fruitige amandel-/hazelnootpraliné
45 g cacaoboter
75 g gekaramelliseerde havermout

Smelt de cacaoboter op 50/55 °C en meng met de praliné op 21/22 °C. Start kristallisatie bij 25/26 °C. Meng de gekaramelliseerde havervlokken grof en voeg ze toe aan de praliné.

Montage en afwerking
3.000 g Andoa Lactée 39%
60% fruitige amandel-/hazelnootpraliné

Voorbereiding
Maak de havermout zandkoekjes en rol deze uit tot 2 mm. Snijd rechthoeken van 14,5 cm x 6 cm. Bak ongeveer 20 minuten op 170 °C in een heteluchtoven. Eenmaal uit de oven besprenkelt u beide kanten met gesmolten cacaoboter.

Mouleren
Spuit de vormen met voorgekristalliseerde rode cacaoboter en zorg voor een lichte gradatie. Bestrooi voor het kristalliseren met gouden mini-hartjesvlokken. Lichtjes laten kristalliseren. Gebruik voorgekristalliseerde Andoa Lactée om de repen te vormen. Draai om, laat de chocolade even uitlekken, strijk af en laat kristalliseren. Haal de onregelmatigheden weg. Plaats voor volledige kristallisatie ongeveer 15 g getempereerde praliné en plaats de zandkoek onder lichte druk.

Couverture
Ontkristalliseer de randen van de tabletten met behulp van een heteluchtpistool en sluit ze vervolgens af met voorgekristalliseerde Andoa Lactée (dit zorgt voor een perfecte afdichting). Laat kristalliseren bij 17 °C tot het vanzelf uit de vorm komt.

Tip
Om een ​​zeer gladde onderkant van de tabletten te krijgen, een dunne laag voorgekristalliseerde chocolade plaatsen, onmiddellijk afdekken met gitaarfolie, platdrukken en ervoor zorgen dat de lucht wordt verwijderd met behulp van een driehoekige schraper.

KISS DE CASSIS
valentijn kersen rood lippen chocolade
Ingrediënten
97 g zwarte bessenpuree
19 g room 35%
19 g glucose 60DE
Bereiding: Verhitten.

Ingrediënten
37 g Sosa zwarte bessenpoeder
Bereiding: Toevoegen. Zeef.

Ingrediënten
290 g Callebaut® Witte Chocolade W2
25 g Callebaut® Pure Cacao Boter
Bereiding: Giet over het vorige mengsel. Mengen.

Afwerking en presentatie
Vormen inspuiten met getempereerde Mona Lisa Rode Cacaoboter.
Spuit een tweede laag met getempereerde Mona Lisa Witte Cacaoboter.
Vorm met Callebaut® Donkere Chocolade 811. Laten opstijven.
Vul met ganache. Laat een nacht opstijven in de koelkast bij 15 °C.
Sluit de vorm met Callebaut® Donkere Chocolade 811.

Met medewerking van Callebaut, Prefamac, The Box en Valrhona

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Chocolaterie 

Chocolaterie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.