ChocoladePremium

Wie wordt Eerste Patissier-Chocolatier van België 2021?

Herman Van Dender, Patrick Aubrion en Marc Ducobu blazen de wedstrijd nieuw leven in

De wedstrijd Eerste Patissier-Chocolatier van België wordt dit jaar voor het eerst sinds jaren opnieuw georganiseerd. Het nieuws werd aangekondigd tijdens de officiële prijsuitreiking voor de meesterschapswedstrijden Eerste Kok en Eerste Maître d’Hôtel van België 2020 op de Campus CERIA in Anderlecht. Een comité bestaande uit provoost Pierre Saey, Patrick Aubrion, Marc Ducobu en Herman Van Dender zal samen met de gastronomische Club Prosper Montagné instaan voor de organisatie en het goede verloop van de wedstrijd. Inschrijven kan nog tot 15 juli 2020, de finale gaat door op maandag 28 september in de CERIA-Campus in Anderlecht.

HERMAN VAN DENDER, PATRICK AUBRION EN MARC DUCOBU Eerste Patissier-Chocolatier van België 2021 Club Prosper Montagné
V.l.n.r.: Marc Ducobu, Patrick Aubrion, Herman Van Dender
en Meester Banketbakkers bij Club Prosper Montagné Pierre Saey

Geen nieuwe wedstrijd

Voor mensen die al langer in het vak staan, zal de nieuwe wedstrijd Eerste Patissier-Chocolatier van België niet onbekend in de oren klinken. In 2001 werd de prijs voor het laatst uitgereikt en sindsdien heeft de wedstrijd niet meer plaatsgevonden. “En dat kwam regelmatig ter sprake onder mezelf, Patrick en Marc”, vertelt chocolatier/patissier Herman Van Dender, één van de initiatiefnemers. “We zijn geen nieuwelingen in de métier en hebben in 2001 zelf als ploeg deelgenomen aan het Wereldkampioenschap Patisserie. Sindsdien komen we wel vaker samen en hebben we al meermaals laten vallen dat het spijtig is dat we in België geen dergelijke wedstrijd meer hebben. Ook Peter Goossens sprak me een jaar of twee geleden aan en vroeg me waarom ik niet enkele mensen samenbreng en iets op poten zet.”

"het vak Opnieuw in de schijnwerpers"

Zo staken Herman Van Dender, Patrick Aubrion en Marc Ducobu de koppen destijds bij elkaar en kunnen ze vandaag, twee jaar later, met trots de wedstrijd voorstellen. “We hopen dat we hiermee het vak opnieuw in de schijnwerpers kunnen zetten”, voegt chocolatier/patissier Marc Ducobu daar nog aan toe. “We doen dit voor de jonge patissiers die na ons zijn gekomen en nooit de kans hebben gekregen om aan wedstrijden mee te doen zoals wij dat in onze tijd wel nog konden. Verder willen we de jeugd hiermee een duwtje in de rug geven en hen de mogelijkheid bieden zichzelf heruit te vinden. Zij waren eveneens vragers van een professioneel concours.”

Praktisch

De wedstrijd staat open voor iedereen die professioneel actief is binnen de patisserie/chocolaterie. Het thema dat de deelnemers zou moeten inspireren dit jaar is de natuur en er wordt gevraagd te werk te gaan met respect voor de grondstoffen en het gebruik van titaan, glitters … te vermijden. De finale gaat door op maandag 28 september 2020 op de CERIA-Campus in Anderlecht. Patissiers/chocolatiers krijgen 9 uur de tijd om een groot sierstuk, een commercieel sierstuk en drie chocoladetaarten te bakken. Reeds afgewerkt brengen ze die dag ook 30 gevormde pralines en 30 'pralines enrobées' mee alsook drie 'cakes de voyage'. De wedstrijd begint om 6 uur ‘s morgens, om 15u presenteren de finalisten hun werk op een buffettafel en om 16 uur volgt de proclamatie. Lees hier het volledige reglement.

Inschrijven?

Wie zich wil inschrijven, moet voor 15 juli 2020 een wedstrijddossier in het Nederlands en in het Frans opsturen naar de Club Prosper Montagné met daarin het volgende:

• De recepten inclusief een doorsnedetekening met benamingen van de onderdelen van de producten;
• Een tekening/foto van een groot sierstuk en een commercieel sierstuk;
• Een blad met de volledige coördinaten van de deelnemer (naam, adres, telefoon, email ...), de beroepsloopbaan, op papier naar keuze en bijgevoegd in dezelfde omslag;
• Een pasfoto;
• Indien de kandidaat zich laat bijstaan door een coach, is de vermelding van de naam van de coach verplicht.

Het volledige dossier moet per mail opgestuurd worden naar concours@club-prosper-montagne.be, of per post naar het adres:
Secretariaat van Club Prosper Montagné, Residentie De Veste
Komvest 34
8000 Brugge

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Melissa Himpe11 mei 2020

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Chocolatier met prijswinnend degustatiesalon

David Van Acker en Pieter de Volder van ZUUT zijn geen onbekenden voor vakblad Chocolaterie. In 2023 wonen ze met hun eigen interieurcreaties nog de toenmalige Best Shop Design-categorie van de Belgium Chocolate Awards. Tijdens een bezoek aan hun fantasierijke winkel in Leuven spraken we over de geschiedenis van ZUUT en wat de toekomst brengt.

Liefde en chocolade: Valentijn door de ogen van Belgische chocolatiers

Valentijnsdag staat bekend als de dag van de liefde. Bestaat er een betere manier om die te vieren dan met chocolade? Voor Belgische chocolatiers is Valentijn een unieke kans om hun creativiteit en vakmanschap te tonen. Van het klassieke hartje tot verrassende smaken en luxueuze verpakkingen ... het aanbod is net zo divers als de liefde zelf. Negen deelnemers van de Belgium Chocolate Awards 2024 vertellen wat Valentijn voor hen betekent, welke trends zij in de sector zien, en geven tips om andere chocolatiers te inspireren.

Het ambacht van chocolatier moet mee evolueren

"Iedere chocolatier moet vandaag ook een goede ondernemer zijn", is een statement dat we konden noteren uit de mond van Hans De Boodt, eigenaar van 't Suykerbootje. Met drie vestigingen heeft hij de handen vol.

Wie zijn de beste chocolatiers van het land?

Gault&Millau heeft voor de tiende keer de toppers van de Belgische chocolateriebranche bekend gemaakt. Wie mag zich tot 'Chocolatier van het Jaar 2026' benoemen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel? En wie werd tot 'Discovery of the Year' bekroond?

Print Magazine

Recente Editie
29 augustus 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine