Wie wordt Eerste Patissier-Chocolatier van België 2021?
Herman Van Dender, Patrick Aubrion en Marc Ducobu blazen de wedstrijd nieuw leven in
De wedstrijd Eerste Patissier-Chocolatier van België wordt dit jaar voor het eerst sinds jaren opnieuw georganiseerd. Het nieuws werd aangekondigd tijdens de officiële prijsuitreiking voor de meesterschapswedstrijden Eerste Kok en Eerste Maître d’Hôtel van België 2020 op de Campus CERIA in Anderlecht. Een comité bestaande uit provoost Pierre Saey, Patrick Aubrion, Marc Ducobu en Herman Van Dender zal samen met de gastronomische Club Prosper Montagné instaan voor de organisatie en het goede verloop van de wedstrijd. Inschrijven kan nog tot 15 juli 2020, de finale gaat door op maandag 28 september in de CERIA-Campus in Anderlecht.
en Meester Banketbakkers bij Club Prosper Montagné Pierre Saey
Geen nieuwe wedstrijd
Voor mensen die al langer in het vak staan, zal de nieuwe wedstrijd Eerste Patissier-Chocolatier van België niet onbekend in de oren klinken. In 2001 werd de prijs voor het laatst uitgereikt en sindsdien heeft de wedstrijd niet meer plaatsgevonden. “En dat kwam regelmatig ter sprake onder mezelf, Patrick en Marc”, vertelt chocolatier/patissier Herman Van Dender, één van de initiatiefnemers. “We zijn geen nieuwelingen in de métier en hebben in 2001 zelf als ploeg deelgenomen aan het Wereldkampioenschap Patisserie. Sindsdien komen we wel vaker samen en hebben we al meermaals laten vallen dat het spijtig is dat we in België geen dergelijke wedstrijd meer hebben. Ook Peter Goossens sprak me een jaar of twee geleden aan en vroeg me waarom ik niet enkele mensen samenbreng en iets op poten zet.”
"het vak Opnieuw in de schijnwerpers"
Zo staken Herman Van Dender, Patrick Aubrion en Marc Ducobu de koppen destijds bij elkaar en kunnen ze vandaag, twee jaar later, met trots de wedstrijd voorstellen. “We hopen dat we hiermee het vak opnieuw in de schijnwerpers kunnen zetten”, voegt chocolatier/patissier Marc Ducobu daar nog aan toe. “We doen dit voor de jonge patissiers die na ons zijn gekomen en nooit de kans hebben gekregen om aan wedstrijden mee te doen zoals wij dat in onze tijd wel nog konden. Verder willen we de jeugd hiermee een duwtje in de rug geven en hen de mogelijkheid bieden zichzelf heruit te vinden. Zij waren eveneens vragers van een professioneel concours.”
Praktisch
De wedstrijd staat open voor iedereen die professioneel actief is binnen de patisserie/chocolaterie. Het thema dat de deelnemers zou moeten inspireren dit jaar is de natuur en er wordt gevraagd te werk te gaan met respect voor de grondstoffen en het gebruik van titaan, glitters … te vermijden. De finale gaat door op maandag 28 september 2020 op de CERIA-Campus in Anderlecht. Patissiers/chocolatiers krijgen 9 uur de tijd om een groot sierstuk, een commercieel sierstuk en drie chocoladetaarten te bakken. Reeds afgewerkt brengen ze die dag ook 30 gevormde pralines en 30 'pralines enrobées' mee alsook drie 'cakes de voyage'. De wedstrijd begint om 6 uur ‘s morgens, om 15u presenteren de finalisten hun werk op een buffettafel en om 16 uur volgt de proclamatie. Lees hier het volledige reglement.
Inschrijven?
Wie zich wil inschrijven, moet voor 15 juli 2020 een wedstrijddossier in het Nederlands en in het Frans opsturen naar de Club Prosper Montagné met daarin het volgende:
• De recepten inclusief een doorsnedetekening met benamingen van de onderdelen van de producten;
• Een tekening/foto van een groot sierstuk en een commercieel sierstuk;
• Een blad met de volledige coördinaten van de deelnemer (naam, adres, telefoon, email ...), de beroepsloopbaan, op papier naar keuze en bijgevoegd in dezelfde omslag;
• Een pasfoto;
• Indien de kandidaat zich laat bijstaan door een coach, is de vermelding van de naam van de coach verplicht.
Het volledige dossier moet per mail opgestuurd worden naar concours@club-prosper-montagne.be, of per post naar het adres:
Secretariaat van Club Prosper Montagné, Residentie De Veste
Komvest 34
8000 Brugge






