ChocoladePremium

EEN VLEUGJE VEGAN MAGIE BIJ MAGIC CHOCOLATES

MAGIC CHOCOLATES BETOVERT MET CHOCOLADE DIE 100% BIO, VEGAN EN ALLERGEENVRIJ IS 

Het familiebedrijf The Belgian Chocolate Factory, producent van Magic Chocolates, steunt op een ethiek die vandaag de dag enkel maar belangrijker wordt. Zij produceren namelijk chocolade die werkelijk iedereen mag eten, die bovendien erg lekker is én die daarbovenop ook nog eens goed is voor mens en milieu. Hun producten zijn 100% biologisch, allergenenvrij en vegan. Een huzarenwerk? Helga De Ridder en Ines De Backer, moeder en dochter, beweren alvast van niet.

Magic Chocolates

Pure chocolade “made by people who care”

“Toen wij Magic Chocolates overnamen, begon het concept ‘vegan’ net hipper te worden. Omdat ook wij een bewuste en duurzame keuze willen uitdragen, besloten we dat we onze producten het vegan certificaat wilden laten toekennen. Onze recepturen zijn reeds volledig veganistisch, dus dat was een eenvoudige stap voor ons. Ook de zorgvuldige selectie van onze verpakkingen kan gekaderd worden binnen het vegan verhaal”, aldus Ines De Backer.

"Kwaliteit en duurzaamheid zijn de belangrijkste ingrediënten van onze chocolade" - Helga De Ridder

Ook verpakking is ecologisch

“We zorgen ervoor dat we graskarton gebruiken, een verpakking dat rechtstreeks op het compostvat kan, alsook ons plastic is volledig biologisch afbreekbaar. Daarnaast bevatten al onze producten enkel maar on­geraffineerde ingrediënten. Zo kunnen we ook daar eventuele allergenen vermijden.”

 

Van pure cacao tot chocoladebar

Wat Magic Chocolates zo speciaal maakt, is dat zij van bij het prille beginproces betrokken zijn bij de vervaardiging van hun chocolade. Hierdoor kan elk stadium in de productie nauwgezet worden gevolgd en kan zo de kwaliteit bewaakt worden.

“Om onze productie zo fairtrade mogelijk te houden, reisden we naar Peru om cacaoplantages te bezoeken. De cacaoboeren in Peru zijn veel zelfstandiger, er is geen kinderarbeid en zij werken samen met coöperatieven. Dat wil zeggen dat hun bonen niet overgeproduceerd worden en dat zij ook eerlijke prijzen krijgen voor hun producten.

Geen risico op contaminatie

Eenmaal de cacao hier geleverd is, maken wij alles in eigen atelier op ambachtelijke wijze. Hierdoor kunnen wij ook in alle vertrouwen zeggen dat er geen contaminatie met andere producten kan gebeuren.”

Peru
Ines De Backer en Helga De Ridder in Peru, waar ze een tiental dagen verschillende cacaoplantages hebben bezocht om de meest duurzame en eerlijke plantage te kunnen selecteren voor Magic Chocolates

Productkennis als sleutel tot succes

“Wij produceren zes soorten ‘zwarte’ chocolade, variërend van 47% tot 93% cacao­gehalte. In drie recepturen zit kokosbloesemsuiker verwerkt, een suiker geschikt voor diabetici type II. Onze pure chocolade wordt verwerkt in repen en chocosticks. Wij verzorgen ook relatiegeschenken, seizoens­gebonden holgoed en u kunt bij ons bulkchocolade kopen die geschikt is voor verdere verwerking. In ons holgoed proberen wij eveneens kleurstoffen van niet-natuurlijke oorsprong te vermijden, want ook dat kan allergenen bevatten. Wij onderscheiden ons ook doordat wij een volledig veganistische melkchocolade hebben ontwikkeld, waarin de melk volledig door kokosmelk werd vervangen.”

Experimenteer met structuren van vervangproducten

Ines De Backer en Helga De Ridder wijzen erop dat het niet altijd evident is om de structuren van de vervangproducten in te kunnen schatten. Houd er rekening mee dat vervangers zich soms anders gaan gedragen. Neem bijvoorbeeld het verschil in water- en vetgehalte van kokosvet, waardoor deze bijvoorbeeld eerder gaat schiften in bepaalde warmteomstandigheden. Daarnaast kan ook de houdbaarheidsdatum gaan afwijken. Dit is ook voor Magic Chocolates een proces van trial and error. “Om zo goed mogelijk deze producten te kunnen verwerken, laten wij ons ook omringen door specialisten met zowel een chemische als ambachtelijke achtergrond”

RECEPT: VEGAN CHOCOMOUSSE VAN MAGIC CHOCOLATES 

INGREDIËNTEN:

  • 150 ml kikkererwtenvocht (vocht van 1 blik van 400 gr)
  • 100 gram coco loco chocolade (47% cacao) of 100 gram simsalabim (74% cacao)
  • 4 el suiker (meer of minder kan ook, zoals gewenst)
  • Als decoratie kan gebruikgemaakt worden van frambozen, granaatappel, mango, gepofte quinoa, gepofte rijst of geraspte chocolade

WERKWIJZE

Stap 1

Smelt de chocolade au bain-marie of in de microgolf. Laat het hierna even afkoelen

Stap 2

vegan chocomousse

Klop in tussentijd het kikkererwtenvocht op met een handmixer tot het stijf is. Voeg ondertussen voorzichtig de lepels suiker toe. Dit kan 4 tot 6 minuten duren.

 Stap 3

Spatel de chocolade zachtjes onder het opgeklopte kikkererwtenvocht. Zorg dat de lucht er niet te veel uit kan.

 Stap 4

Verdeel de chocolademousse over de potjes en zet dit enkele uren in de koelkast.

Stap 5

Werk af naar keuze.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Laura Engels9 januari 2020

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Vegan chocolade: van niche naar snelgroeiend segment

In welke mate is vegan chocolade vandaag ingeburgerd, wat zijn de voordelen als je het aanbiedt, welke uitdagingen zijn er en hoe spelen de leveranciers hierop in?

Chocoladegeschenk als branding Maasmechelen

Vier speciaal gecreëerde pralines, in de vorm van een hart dat doormidden kan gebroken worden om te delen: dat is MaasMoment. Met dit chocolade relatiegeschenk in opdracht van de gemeente Maasmechelen won B-art Chocolates in zijn categorie.

Liefde en chocolade: Valentijn door de ogen van Belgische chocolatiers

Valentijnsdag staat bekend als de dag van de liefde. Bestaat er een betere manier om die te vieren dan met chocolade? Voor Belgische chocolatiers is Valentijn een unieke kans om hun creativiteit en vakmanschap te tonen. Van het klassieke hartje tot verrassende smaken en luxueuze verpakkingen ... het aanbod is net zo divers als de liefde zelf. Negen deelnemers van de Belgium Chocolate Awards 2024 vertellen wat Valentijn voor hen betekent, welke trends zij in de sector zien, en geven tips om andere chocolatiers te inspireren.

Onderzoek Chocolaterie wijst uit: vraag vegan chocolade groeit

Steeds meer Belgen streven een veganistisch leef- en eetpatroon na. Voor hen behelst dit echter meer dan alleen het vermijden van de consumptie van dierlijke producten. Het is een filosofie en een levenswijze, wat zich vertaalt naar een bewuster en selectiever consumentengedrag. Uit een onderzoek van Chocolaterie blijkt dat veganisme haar invloed niet heeft gemist in de wereld van de patisserie en confiserie. Dit brengt voor ambachtelijke chocolatiers uitdagingen met zich mee: het vervangen van ingrediënten waarvan het ontbreken ervan jaren terug quasi ondenkbaar zou zijn geweest. Hoe gaat u, als chocolatier, hiermee om?

Print Magazine

Recente Editie
29 augustus 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine