EEN VLEUGJE VEGAN MAGIE BIJ MAGIC CHOCOLATES
MAGIC CHOCOLATES BETOVERT MET CHOCOLADE DIE 100% BIO, VEGAN EN ALLERGEENVRIJ IS
Het familiebedrijf The Belgian Chocolate Factory, producent van Magic Chocolates, steunt op een ethiek die vandaag de dag enkel maar belangrijker wordt. Zij produceren namelijk chocolade die werkelijk iedereen mag eten, die bovendien erg lekker is én die daarbovenop ook nog eens goed is voor mens en milieu. Hun producten zijn 100% biologisch, allergenenvrij en vegan. Een huzarenwerk? Helga De Ridder en Ines De Backer, moeder en dochter, beweren alvast van niet.
Pure chocolade “made by people who care”
“Toen wij Magic Chocolates overnamen, begon het concept ‘vegan’ net hipper te worden. Omdat ook wij een bewuste en duurzame keuze willen uitdragen, besloten we dat we onze producten het vegan certificaat wilden laten toekennen. Onze recepturen zijn reeds volledig veganistisch, dus dat was een eenvoudige stap voor ons. Ook de zorgvuldige selectie van onze verpakkingen kan gekaderd worden binnen het vegan verhaal”, aldus Ines De Backer.
"Kwaliteit en duurzaamheid zijn de belangrijkste ingrediënten van onze chocolade" - Helga De Ridder
Ook verpakking is ecologisch
“We zorgen ervoor dat we graskarton gebruiken, een verpakking dat rechtstreeks op het compostvat kan, alsook ons plastic is volledig biologisch afbreekbaar. Daarnaast bevatten al onze producten enkel maar ongeraffineerde ingrediënten. Zo kunnen we ook daar eventuele allergenen vermijden.”
Van pure cacao tot chocoladebar
Wat Magic Chocolates zo speciaal maakt, is dat zij van bij het prille beginproces betrokken zijn bij de vervaardiging van hun chocolade. Hierdoor kan elk stadium in de productie nauwgezet worden gevolgd en kan zo de kwaliteit bewaakt worden.
“Om onze productie zo fairtrade mogelijk te houden, reisden we naar Peru om cacaoplantages te bezoeken. De cacaoboeren in Peru zijn veel zelfstandiger, er is geen kinderarbeid en zij werken samen met coöperatieven. Dat wil zeggen dat hun bonen niet overgeproduceerd worden en dat zij ook eerlijke prijzen krijgen voor hun producten.
Geen risico op contaminatie
Eenmaal de cacao hier geleverd is, maken wij alles in eigen atelier op ambachtelijke wijze. Hierdoor kunnen wij ook in alle vertrouwen zeggen dat er geen contaminatie met andere producten kan gebeuren.”
Productkennis als sleutel tot succes
“Wij produceren zes soorten ‘zwarte’ chocolade, variërend van 47% tot 93% cacaogehalte. In drie recepturen zit kokosbloesemsuiker verwerkt, een suiker geschikt voor diabetici type II. Onze pure chocolade wordt verwerkt in repen en chocosticks. Wij verzorgen ook relatiegeschenken, seizoensgebonden holgoed en u kunt bij ons bulkchocolade kopen die geschikt is voor verdere verwerking. In ons holgoed proberen wij eveneens kleurstoffen van niet-natuurlijke oorsprong te vermijden, want ook dat kan allergenen bevatten. Wij onderscheiden ons ook doordat wij een volledig veganistische melkchocolade hebben ontwikkeld, waarin de melk volledig door kokosmelk werd vervangen.”
Experimenteer met structuren van vervangproducten
Ines De Backer en Helga De Ridder wijzen erop dat het niet altijd evident is om de structuren van de vervangproducten in te kunnen schatten. Houd er rekening mee dat vervangers zich soms anders gaan gedragen. Neem bijvoorbeeld het verschil in water- en vetgehalte van kokosvet, waardoor deze bijvoorbeeld eerder gaat schiften in bepaalde warmteomstandigheden. Daarnaast kan ook de houdbaarheidsdatum gaan afwijken. Dit is ook voor Magic Chocolates een proces van trial and error. “Om zo goed mogelijk deze producten te kunnen verwerken, laten wij ons ook omringen door specialisten met zowel een chemische als ambachtelijke achtergrond”
RECEPT: VEGAN CHOCOMOUSSE VAN MAGIC CHOCOLATES
INGREDIËNTEN:
- 150 ml kikkererwtenvocht (vocht van 1 blik van 400 gr)
- 100 gram coco loco chocolade (47% cacao) of 100 gram simsalabim (74% cacao)
- 4 el suiker (meer of minder kan ook, zoals gewenst)
- Als decoratie kan gebruikgemaakt worden van frambozen, granaatappel, mango, gepofte quinoa, gepofte rijst of geraspte chocolade
WERKWIJZE
Stap 1
Smelt de chocolade au bain-marie of in de microgolf. Laat het hierna even afkoelen
Stap 2
Klop in tussentijd het kikkererwtenvocht op met een handmixer tot het stijf is. Voeg ondertussen voorzichtig de lepels suiker toe. Dit kan 4 tot 6 minuten duren.
Stap 3
Spatel de chocolade zachtjes onder het opgeklopte kikkererwtenvocht. Zorg dat de lucht er niet te veel uit kan.
Stap 4
Verdeel de chocolademousse over de potjes en zet dit enkele uren in de koelkast.
Stap 5
Werk af naar keuze.





