ChocoladePremium

Beyond Chocolate op weg naar duurzamere chocolade

Vooruitgang met nood aan versnelling

hand cacaoboon

Met een rapport wordt jaarlijks de vooruitgang van Beyond Chocolate geboekstaafd. Het partnerschap voor een meer duurzame Belgische chocolade-industrie toont zich met de data uit het recentste jaarverslag op weg naar de doelen in 2025. Vandaag is al 90% van de chocolade die in België verkocht wordt, gecertificeerd. Helaas worden er niet snel genoeg stappen gezet op het gebied van chocolade voor export. Daarentegen is er wel een positieve evolutie op het gebied van traceerbaarheid, ter voorbereiding op de Europese ontbossingsregulering. Hoewel er een duidelijke shift is naar meer duurzaamheidsinvesteringen op marktniveau, blijft er nog werk op het niveau van de telers.

Doelstellingen

Het Beyond Chocolate partnerschap wil bereiken dat (ten laatste) tegen 2025 alle chocolade die in België wordt geproduceerd of verkocht, ook voldoet aan de relevante certificeringsnormen en/of valt onder bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma's. Daarnaast zullen tegen dan ook alle partners de overeenkomsten tussen overheden en bedrijven in de regio's van het Cocoa & Forest Initiative (CFI) naleven.

Ten laatste tegen 2030 zullen ook de cacaoboeren die leveren aan de Belgische markt een leefbaar inkomen bereiken. Bovendien zal dan ook een einde gekomen zijn aan de ontbossing van de cacaoteelt voor de Belgische chocoladesector.

Resultaten

De jaarlijkse rapporten van Beyond Chocolate boekstaven de vooruitgang ten opzichte van de doelstellingen van het partnerschap. Uit het rapport van 2022 komen een drietal krachtlijnen voort.

Vorderingen, te traag op export

Op weg naar de 2025 doelstellingen heeft het Beyond Chocolate partnerschap al veel vooruitgang geboekt, maar die vorderingen gebeuren niet snel genoeg op vlak van de exportmarkt. In 2022 was 90% van de chocolade die in België werd verkocht, door ondertekenaars (B2C) gecertificeerd en/of gedekt door een bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma, een stijging van 14% ten opzichte van 2021. Voor de in België geproduceerde chocolade (B2B) - dus ook chocolade die in België werd gemaakt maar naar het buitenland werd geëxporteerd - is 68% gecertificeerd/ gedekt door een  bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma, een stijging van 3% ten opzichte van 2021.

De inspanningen van het partnerschap moeten opgevoerd worden om ervoor te zorgen dat naast de chocolade die in België wordt verkocht en geconsumeerd, alle chocolade die in België wordt geproduceerd tegen 2025 ook gecertificeerd en/of gedekt is door een bedrijfseigen duurzaamheidsprogramma, met bijzondere aandacht voor chocolade die bestemd is voor de export.

chocolade export
Er moet snel bijzondere aandacht gaan naar de Belgische chocolade, bedoeld voor de export

Meer traceerbaarheid

Op de Belgische markt is er een positieve evolutie naar meer traceerbaarheid. Het aandeel cacaovolumes dat te traceren is tot op boerderijniveau (via coördinaten of polygonen) is aanzienlijk gestegen van 37% in 2021 naar 47% in 2022. Weten waar cacao vandaan komt en het begrijpen van de context van de boeren, zijn een eerste vereiste om impact te  genereren en te meten. Dit laat ook zien dat partners zich voorbereiden op de EU Deforestation Regulation die volledige traceerbaarheid tot op boerderijniveau vereist.

chocolade traceerbaarheid
Op het vlak van traceerbaarheid werden grote stappen geboekt, ook met het oog op de EU Deforestation free Regulation (EUDR)

Beperkte impact bij boer

Op marktniveau is er een duidelijke trend waarneembaar van meer investeringen in duurzaamheid. Helaas blijft de impact hiervan op het niveau van de boeren beperkt. Het blijft een uitdaging voor partners om gegevens op impactniveau te verzamelen, vooral als het gaat om het meten van de inkomens van boeren en de vooruitgang richting het dichten van de living income gap. Uit externe bronnen blijkt dat armoede en ontbossing de afgelopen jaren nauwelijks zijn afgenomen. Het verzamelen van betrouwbare data over inkomens, ontbossingsvrije cacao en gevallen van kinderarbeid is cruciaal om de geloofwaardigheid van het partnerschap te garanderen.

BEYOND CHOCOLATE COFINANCIERINGSFONDS
cacaobonen in jutezakDe Belgische overheid stelde in het kader van Beyond Chocolate een cofinancieringsfonds van 2 miljoen euro ter beschikking voor duurzaamheidsprojecten in de Belgische cacaosector. Als motor voor verandering moet dit fonds het mogelijk maken om schaalbare modellen met grote impact te testen, investeringen in duurzame productie op gang te brengen en nieuwe duurzame producten op de Belgische markt te brengen. Er werden al 8 duurzaamheidsprojecten goedgekeurd, waarvan er drie in 2023 afliepen.

Die projecten leerden het partnerschap een drietal waardevolle lessen:
Prijs- en kwaliteitspremies zijn interventies binnen de invloedssfeer van partners die een grote invloed kunnen hebben op het dichten van de 'living income gap'. Bij een project in Ivoorkust, waarbij de Living Income Reference Price (LIRP) werd betaald via een combinatie van premies, stegen de inkomsten uit cacao dankzij deze interventie alleen met 38%.
Cacaoboeren in West-Afrika hebben vaak geen zekerheid van landbezit. Boeren zonder landrechten zijn minder geneigd om langetermijninvesteringen te maken in hun boerderijen. Ervoor zorgen dat boeren officiële documentatie over landrechten krijgen, is cruciaal om hen te beschermen en te ondersteunen om deel te nemen aan inkomstengenererende activiteiten.
Boeren zijn terughoudend om deel te nemen aan projecten die investeringen en capaciteit vereisen zonder onmiddellijke opbrengsten. Hogere prijzen, langetermijncontracten, aanmoedigingspremies en financiering van arbeiders zijn krachtige interventies om boeren te ondersteunen en te stimuleren.

Uit comfortzone om te versterken & versnellen

Philippe de Selliers
Philippe de Selliers (voorzitter Beyond Chocolate)

"Na vijf jaar partnerschap met Beyond Chocolate, kunnen we met het rapport van 2022 een positieve evolutie vaststellen richting meer duurzaamheid op de Belgische markt", vat Philippe de Selliers (voorzitter Beyond Chocolate) samen. "Door het partnerschap werd een collectieve beweging in de sector gestart die moet zorgen dat Belgische chocolade in de toekomst niet alleen gewaardeerd wordt voor zijn kwaliteit en vakmanschap, maar ook voor zijn ethische waarden. We zijn heel trots op de verwezenlijkingen, maar onderschatten ook niet het werk dat ons nog rest. Armoede en ontbossing blijven de uitdagingen in de cacaoproducerende landen. Ik nodig dan ook alle partners uit om uit hun comfortzone te stappen en het goede werk in een sneller tempo voort te zetten. De stakeholders die nog niet hebben ondertekend, roep ik op om toe te treden tot ons sterke partnerschap. Enkel samen kunnen we de complexe uitdagingen aangaan en van Belgische chocolade een meer duurzame chocolade maken."

OVER BEYOND CHOCOLATE
Beyond Chocolate is een initiatief voor een duurzame chocolade-industrie. Het partnerschap tussen meerdere Belgische actoren vormt een brede coalitie met fondsen van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking en wordt beheerd door IDH - The Sustainable Trade Initiative. De partners werken aan een duurzame verbetering van de levensomstandigheden voor cacaoboeren en hun families in de relevante cacaotelende regio's voor de Belgische industrie. Daarbij hoort het ondersteunen van de cacaotelende gemeenschappen bij hun ontwikkeling, het verzekeren van toegang tot onderwijs voor kinderen en het promoten van duurzaam omspringen met natuurlijke grondstoffen.partners Beyond Chocolate

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Dieter Devriendt30 november 2023

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Ontgrendel de volledige smaakrijkdom van chocolade

Om een verfijnde chocoladesmaak te realiseren, is een diepgaand inzicht nodig in het complexe productieproces van cacaoboon tot consument. Chocolaterie kreeg de unieke kans om dit eigenhandig te ontdekken in een masterclass van Art of Chocolate.

De smaakvolle kruisbestuiving van chocolade en ijs

De zomer is in aantocht. De veelzijdigheid van chocolade biedt dan ook talloze mogelijkheden voor ijscreaties. Dit ontdekten we uit eerste hand tijdens de Chocolate Academy cursus ijsbereidingen met chef-patissier Hidde De Brabander.

Liefde en chocolade: Valentijn door de ogen van Belgische chocolatiers

Valentijnsdag staat bekend als de dag van de liefde. Bestaat er een betere manier om die te vieren dan met chocolade? Voor Belgische chocolatiers is Valentijn een unieke kans om hun creativiteit en vakmanschap te tonen. Van het klassieke hartje tot verrassende smaken en luxueuze verpakkingen ... het aanbod is net zo divers als de liefde zelf. Negen deelnemers van de Belgium Chocolate Awards 2024 vertellen wat Valentijn voor hen betekent, welke trends zij in de sector zien, en geven tips om andere chocolatiers te inspireren.

Chocolade-Atelier Vyverman creëert F-35 voor koning

Tijdens de aankomst van het eerste F-35-toestel voor de Belgische luchtmacht op 13 oktober 2025 stal ook een chocolade pronkstuk de show. Chocolade-Atelier Vyverman uit Sint-Niklaas overhandigde in Florennes een chocolade vliegtuig aan Koning Filip.

Print Magazine

Recente Editie
29 augustus 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine