Chocolade afgewerkte productenPremium

Pralineonderzoek anno 2023

van ganachevulling tot vormpraline als favorieten

pralineonderzoek

Gedurende de voorbije maanden organiseerden we met het vakblad Chocolaterie een eigen onderzoek naar de voorkeuren rond pralinevullingen. We polsten bij onze lezers naar welke vullingen chocolatiers het snelste grijpen, welke trends ze volgen, waar ze hun inspiratie vandaan halen, alsook welke soort praline hen het meeste kan bekoren. De resultaten leverden enkele markante cijfers op: ontdek ze hier!

dé resultaten

Wat is uw top drie van meest gebruikte pralinevullingen?

Vulling pralineonderzoek
De top drie voorkeursvullingen van de chocolatier zijn: ganache op plaats één, notenbasis op twee, en karamel op drie

In vergelijking met het voorgaande eigen onderzoek van Chocolaterie in 2021 zien we dezelfde top drie verschijnen bij het thema 'meest favoriete pralinevullingen'. Ganachevulling behaalt opnieuw de eerste plaats, een vulling op basis van noten werd verkozen als tweede favoriet, en karamelvulling krijgt de derde plaats. Fruit behoort ook tot de favorieten, maar behaalt net niet de top drie met zijn 42,1 procent.

Hoe inspireert u zich voor nieuwe pralinevullingen?

Inspiratiebron chocolade
Chocolatiers halen hun inspiratie uit verschillende bronnen, maar hun top drie bestaat uit eigen experimentatie, boeken en vakbladen

Inspiratie uit een eigen experimenteerfase vormt de grootste voedingsbron in de ontwikkeling van nieuwe pralinevullingen. Daarnaast voeden chocolatiers hun inspiratie en creativiteit met boeken én vakbladen. Ook zoekmachines doen het vrij goed, net zoals even piepen bij de conculega's.

Welke trends zullen belangrijk zijn voor uw vullingen in 2023?

Trends pralinevullingen
Belangrijke trends voor nieuwe vullingen in 2023 zijn voornamelijk klassiekers met een 'touch up', frisse toetsen zoals Yuzu, en suikerreductie

Trends zijn onderhevig aan de periode waarin we ons bevinden, de voorkeur van de consument en de voorradigheid van bepaalde ingrediënten én zijn zodus variabel in tijd.

In vergelijking met het voorgaande onderzoek zien we dat 'klassiekers in een modern jasje' en 'frisse zuren' nog steeds in de top twee staan, maar dat er op de derde plaats een herschikking plaatsvond. Suikerreductie blijkt dit jaar een grotere trend te zijn dan de Aziatische invloeden van twee jaar geleden.

Hebt u een voorkeur voor vormpralines of voor gedompelde pralines?

Pralines onderzoek
Vormpralines blijken de publieksliefhebber bij chocolatiers

Uit de resultaten van de respondenten blijkt dat een aanzienlijke meerderheid de voorkeur geeft aan vormpralines. Dit omwille van verschillende redenen: enerzijds omdat vormpralines meer mogelijkheden bieden in kleur en vorm, anderzijds omdat ze sneller te bereiden zijn.

Daarnaast geeft men aan eerder géén voorkeur te hebben dan te werken met gedompelde pralines. De laatst vernoemde stranden op de minst favoriete plaats. Desondanks zijn ze door sommige chocolatiers wel degelijk geliefd, omwille van het artisanale vakmanschap dat eraan te pas komt.

Vormpralines bieden meer mogelijkheden in kleur en vorm
én zijn sneller te bereiden

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Florianne Thys9 juni 2023

Gerelateerde artikels

Chocolatier met prijswinnend degustatiesalon

David Van Acker en Pieter de Volder van ZUUT zijn geen onbekenden voor vakblad Chocolaterie. In 2023 wonen ze met hun eigen interieurcreaties nog de toenmalige Best Shop Design-categorie van de Belgium Chocolate Awards. Tijdens een bezoek aan hun fantasierijke winkel in Leuven spraken we over de geschiedenis van ZUUT en wat de toekomst brengt.

Chocoladegeschenk als branding Maasmechelen

Vier speciaal gecreëerde pralines, in de vorm van een hart dat doormidden kan gebroken worden om te delen: dat is MaasMoment. Met dit chocolade relatiegeschenk in opdracht van de gemeente Maasmechelen won B-art Chocolates in zijn categorie.

Risico's bij invriezen pralines

Invriezen van pralines heeft enkele markante voordelen. Meer planningsmogelijkheden, een hoger productierendement en minder risico op vetbloem, om er maar enkele te noemen. Maar toch zijn er enkele aandachtspunten. Wie er geen rekening mee houdt, loopt onder meer het risico op pralines die zijn gebarsten of suikerrijp vertonen. De oplossingen zijn eenvoudig, maar niet bij iedereen gekend.

Winnaars Beste Praline Belgium Chocolate Awards 2025

Bij de uitreiking van de Belgium Chocolate Awards 2025 tijdens beurs Artisan (Kortrijk) was de verrassing groot toen zowel de winnaar van de praline professioneel als die van de praline student uit de Sint Jozef Geel-school bleken te komen. Voor leraar Christof Lauwers en student Gil Hey was die verrassing leuk, maar niet geheel onverwacht.

Print Magazine

Recente Editie
29 augustus 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine