PralinesPremium

Chocolatier Vandenbulcke ondertekent Beyond Chocolate Charter

lancering bekroonde praline 'Cabosse' nu ook in retail

Duurzaamheid troef bij Chocolatier Vandenbulcke. Op 25 oktober 2022 ondertekende de familiale kmo het Beyond Chocolate Charter, het duurzaamheidsprogramma van de chocoladesector dat gesteund wordt door de Belgische overheid. Daarnaast is hun uiterst duurzame praline ‘Cabosse’ die begin dit jaar nog de gouden medaille wegkaapte op het wereldkampioenschap van de chocolade in Keulen vanaf nu te verkrijgen in de supermarkt. 

chocolatier vandenbulcke ondertekent beyond chocolate charter
Chocolatier Vandenbulcke ondertekent het Beyond Chocolate charter

Beyond Chocolate Charter

“Chocolade is een heerlijk product, maar als producent vinden wij het onze morele plicht om chocolade op een verantwoorde en duurzame manier te produceren”, vertelt Jelle Vandenbulcke, CEO van Chocolatier Vandenbulcke. “Cacaoboeren moeten een eerlijke prijs krijgen voor hun producten, we moeten ontbossing tegengaan en zo weinig mogelijk grondstoffen verspillen tijdens het productieproces. Drie zaken waar het Beyond Chocolate Charter zich voor inzet en die ons ook nauw aan het hart liggen. Het ondertekenen van dit charter zet onze duurzame ambities dan ook extra kracht bij."

"Om de complexe uitdagingen van cacao aan te pakken en een positieve markttransformatie naar duurzaamheid te creëren, moet de hele chocoladesector samenwerken. We zijn blij om Vandenbulcke als ambitieuze nieuwe ondertekenaar van het Beyond Chocolate partnerschap te verwelkomen. Als traditioneel Belgisch merk met een innovatieve, op duurzaamheid gerichte mentaliteit zijn we ervan overtuigd dat Vandenbulcke op een waardevolle manier zal bijdragen aan onze missie om ervoor te zorgen dat Belgische chocolade ten goede komt aan de cacaoboeren en hun omgeving", verwoordt Charles Snoeck, senior program manager Beyond Chocolate.

cabosse praline als innovatie in de chocoladeindustrie
Cabosse-verpakking en nieuwe ballotin

Upcyled praline ‘Cabosse’ nu ook in de supermarkt

Nog meer goed nieuws, want vanaf vandaag is de uiterst duurzame praline ‘Cabosse’ van chocolatier Vandenbulcke ook beschikbaar voor het grote publiek in de Belgische supermarkten Colruyt en Delhaize. “De Cabosse-praline heeft een vulling van upcycled cacaovruchtpulp. Dat is het witte vruchtvlees dat rond de cacaobonen zit en doorgaans wordt weggegooid tijdens de verwerking van de cacaobonen”, legt Jelle Vandenbulcke uit. “Door dit vruchtvlees nu als onderdeel van de vulling te gebruiken, verspillen we 70% minder van de cacaovrucht. Na het winnen van de gouden medaille voor ‘Beste product’ op de ISM-zoetwarenbeurs in Keulen en een nominatie op SIAL in Parijs en de Horecabeurs in België was ook de interesse van de Belgische supermarkten gewekt. Een unieke opportuniteit voor ons om nog meer mensen kennis te laten maken met de verfijnde smaak van onze Cabosse-praline.”

Cabosse praline vandenbulcke
Cabosse-praline

“Jaarlijks wordt 14 miljoen ton cacaovruchten geoogst waarvan 10 miljoen wordt weggegooid. Nochtans is voedselverspilling tegengaan een van de meest efficiënte manieren om de opwarming van de aarde tegen te gaan.”, vertelt Herwig Bernaert, managing director Cabosse Naturals. “Upcycling van de cacaovrucht kan evenveel CO2 reduceren als 3,5 miljard bomen per jaar en is daarmee de meest impactvolle vrucht ter wereld. Cabosse Naturals is de eerste organisatie die de gedroogde schil en het vruchtvlees verwerkt tot upcycled gecertificeerde ingedriënten zoals die gebruikt worden in de Cabosse-praline van Chocolatier Vandenbulcke. We hopen dan ook dat heel wat chocolatiers hun voorbeeld volgen om zo de chocoladesector nog duurzamer te maken.”

Duurzaamheid en groei gaan hand in hand

“De afgelopen jaren investeerden we ongeveer 6 miljoen euro in een energiezuinige nieuwbouw en nieuwe productielijnen waar 1.400 zonnepanelen de helft van onze elektriciteit opwekken. Maar ook op het vlak van productinnovatie zetten we in op duurzaamheid. Vooreerst met Petit Melo, een unieke melopraline met 100% Belgische chocolade en speculoos die meteen ook in de prijzen viel. Duurzaamheid en groei kunnen hand in hand gaan. De nieuwe producten en productielijnen zorgden voor 40% extra medewerkers en een omzetgroei van 25% de voorbije vijf jaar. Onze recente productinnovaties maken na twee jaar al 15% uit van die omzet”, aldus Jelle Vandenbulcke.

petit melo productie vandenbulcke
Close-up Petit Melo-productie

“De komende jaren willen we verder investeren in duurzaamheid door te investeren in nog meer duurzame verpakkingen, energiezuinige verpakkingslijnen en extra hernieuwbare energie om onze productie aan te drijven. De toekomst van chocolade begint bij onszelf, daarom is het ondertekenen van het Beyond Chocolate Charter zo belangrijk. Daarnaast schenken we ook elk  jaar  tussen de 150.000 en 200.000 euro aan duurzaamheidsprojecten om de cacao-industrie te ondersteunen. Dat zullen we in de toekomst ook zeker blijven doen”, besluit Vandenbulcke.

Cabosse ligt sinds eind oktober in de supermarkten Delhaize en Colruyt. Een doosje van 120g kost ongeveer 5 euro.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 
Geschreven door Florianne Thys21 oktober 2022

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Eerste interactief belevingscentrum in echte chocoladefabriek

Chocoladeliefhebbers kunnen zich sinds begin maart onderdompelen in een unieke ervaring bij The Chocolate Trail, het eerste interactieve belevingscentrum in de werkende chocoladefabriek van Chocolatier Vandenbulcke.

Liefde en chocolade: Valentijn door de ogen van Belgische chocolatiers

Valentijnsdag staat bekend als de dag van de liefde. Bestaat er een betere manier om die te vieren dan met chocolade? Voor Belgische chocolatiers is Valentijn een unieke kans om hun creativiteit en vakmanschap te tonen. Van het klassieke hartje tot verrassende smaken en luxueuze verpakkingen ... het aanbod is net zo divers als de liefde zelf. Negen deelnemers van de Belgium Chocolate Awards 2024 vertellen wat Valentijn voor hen betekent, welke trends zij in de sector zien, en geven tips om andere chocolatiers te inspireren.

Chocolatier met prijswinnend degustatiesalon

David Van Acker en Pieter de Volder van ZUUT zijn geen onbekenden voor vakblad Chocolaterie. In 2023 wonen ze met hun eigen interieurcreaties nog de toenmalige Best Shop Design-categorie van de Belgium Chocolate Awards. Tijdens een bezoek aan hun fantasierijke winkel in Leuven spraken we over de geschiedenis van ZUUT en wat de toekomst brengt.

Winnaars Beste Praline Belgium Chocolate Awards 2025

Bij de uitreiking van de Belgium Chocolate Awards 2025 tijdens beurs Artisan (Kortrijk) was de verrassing groot toen zowel de winnaar van de praline professioneel als die van de praline student uit de Sint Jozef Geel-school bleken te komen. Voor leraar Christof Lauwers en student Gil Hey was die verrassing leuk, maar niet geheel onverwacht.

Print Magazine

Recente Editie
29 augustus 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine