Top 3 beste praline professionelen 2022
1. Tio Van Ginneken met Coco Rosé (ANTWERPEN)
De praline is opgebouwd in 3 lagen: een fris, lichtzure gelei van lychee roos (framboos), een ganache van witte chocolade, kokos en vanille en een krokantje van gekarameliseerde kokos, honing en citruszeste. Met de praline verwijst Tio naar rode, geurende rozen, waar iedereen blij van wordt. Voor bijvoorbeeld valentijn of moederdag is een boeket bloemen een ideaal geschenk en ook pralines passeren dan vaak de revue, dus door beide werelden samen te brengen, wordt het ideale geschenkje gecreëerd.
2. Lynn Van Dommelen met Regalo (ANTWERPEN)
De praline heeft een gelei van de Mexicaanse vrucht guanabana (ponthier) en een ganache met de kruidige elementen van een Mexicaanse ‘mole’, gecombineerd met Callebaut Evocao wholefruit chocolade. De praliné l’ancienne is gemaakt met pecannoten, pindanoten en gesuikerde cacao nibs. De creatie is geïnspireerd op een reis naar het Mexicaanse Yucatan, waar veel smaken dus ook op gebaseerd zijn, zoals de mole die klassiek bestaat uit vele specerijen. Guanabana is een zeer gekend fruit in Mexico en heeft wat weg van passievrucht. Dit sluit aan bij de volle smaak van de Evocao-chocolade. De praline is vervaardigd uit noten die veel in de Mexicaanse keuken worden gebruikt.
3. Pol Deschepper met Symbiolate (roeselare)
De praline is opgebouwd uit een citrusgelei van limoen, sinaas, vanille, koriander en kruidnagel. De ganache is een samenstelling die verrijkt werd met kruiden. De ganache bestaat uit room, glucose, trimoline, dextrose, koriander, gember, kruidnagel, zoethout, kaneel, vanille, donkere chocolade 65% en melkchocolade. De gelei bestaat uit citrus, glucose, pectine, kristalsuiker en sorbitol. De praline krijgt de naam Symbiolate, een verwijzing naar de symbiose van de smaken onderling die elkaar versterken in hun kracht; een feestelijke beleving.




