hoogtepunten 10 jaar belgium chocolate awards 

Belgium Chocolate Awards
Voor en tijdens de uitreiking van de awards werd steeds de nodige inspiratie voorzien door onze partners

De voorbije 10 jaar heb ik de eer gehad om steeds vanop de eerste rij de wedstrijd voor de beste chocoladecreaties mee te mogen organiseren en te beleven. De enorme passie en gedrevenheid van de deelnemers was steeds een motivatie voor ons team om een nieuwe editie te organiseren en de wedstrijd verder te doen evolueren. Hierbij vat ik graag enkele hoogtepunten van de voorbije edities samen.

Nummer 100

Naar aanleiding van het nummer 100 van Chocolaterie magazine in 2012 ontstond het idee bij de redactie om de creativiteit en het vakmanschap van de chocolatiers in de kijker te zetten tijdens een live event. Een wedstrijd voor de Beste Praline leek ons de ideale manier om dit te realiseren. Na een oproep om deel te nemen kregen we snel een 40-tal inschrijvingen binnen en was de eerste editie van de Chocolaterie Awards (later Belgium Chocolate Awards) een feit. De eerste jurering en prijsuitreiking vond plaats op 24 augustus 2012 in Syntra West, campus Brugge. 

Belgium Chocolate Awards

Belgium Chocolate Awards
De eerste jurering en prijsuitreiking vond plaats op 24 augustus 2012 in Syntra West, campus Brugge

Jury om u tegen te zeggen

De kwaliteit van een dergelijke wedstrijd is in sterke mate afhankelijk van de jury. We zijn dan ook trots dat we steeds op nationale en internationale prominenten uit de chocoladebranche kunnen en konden rekenen om de creaties te evalueren. Hierbij staan we ook nog even stil bij het verlies van twee coryfeeën die meerdere malen deel uitmaakten van onze jury: Réne Goossens en Jean-Pierre Wybauw. Absolute grootmeesters in chocolade en fantastische persoonlijkheden die onze jury extra uitstraling gaven. Doorheen de jaren konden we ook rekenen op internationale toppers in onze jury zoals Jurgen Koens (NL), Bart de Gans (NL), Ramon Morato (ES) en William Curley (ENG). Het principe van de jurering is steeds hetzelfde gebleven. Er wordt steeds blind geproefd en beoordeeld op de criteria smaak, techniek, design en originaliteit. Smaak telt steeds mee voor de helft van de punten. 

Belgium Chocolate Awards
Doorheen de jaren konden we rekenen op internationale toppers in onze jury

evolutie naar Belgium Chocolate Summit

Na vijf edities van de Chocolaterie Awards vonden we de tijd rijp om een versnelling hoger te schakelen en het event een internationaal karakter te geven. De Chocolaterie Awards evolueerden naar de Belgium Chocolate Awards en werden onderdeel van een 3-daags chocolade-event, de Belgium Chocolate Summit. Naast de dag met de awards werd er een congresdag toegevoegd en een livetour bij chocoladefabrikanten en plaatselijke chocolatiers. Er werd ook voor de eerste keer een award uitgereikt in de categorie Best Filled Bar. De eerste Chocolate Summit ging door in Brugge eind september 2017 en toen konden we zelf spreken van een heuse Chocolate Week. De Gilde van Brugse Chocolatiers liet  hun chocoladefestival voor de chocoladeliefhebber (Bruges In Choc) aansluiten op onze drie professionele dagen. In 2019 kregen we de kans om onze Chocolate Summit te organiseren in het gloednieuwe Chocolate Nation in Antwerpen. Voor de categorieën Praline en Gevulde Chocoladereep werd hier voor het eerst met een thema gewerkt. Er werd gekozen voor 'Fashion' als knipoog naar de modestad Antwerpen. In 2021 was het thema 'Olympische Spelen' en voor de jubileumeditie in 2022 was dat 'Feest'.

Belgium Chocolate Awards
Tijdens de Chocolate Summit in Antwerpen was er o.a. een presentatie van de Catalaanse chocoladekunstenaar Enric Rovira. Hij kreeg toen een staande ovatie voor zijn inspirerend verhaal

belgium chocolate awards box

Na vijf edities van de Chocolaterie Awards ontstond het idee om de winnende pralines van de categorie professionals te bundelen in een exclusieve pralinedoos. Na enkele brainstormsessies werd beslist om te werken met 1 vorm, de cabosse, en een box te maken met 25 pralines, telkens vijf pralines van de vijf winnende creaties. Iedere winnaar was bereid om het winnende recept met ons te delen en het was Pascal De Deyne die in de nieuwe chocolaterie van Van Dender de eenmalige productie van alle pralines voor zijn rekening nam. De box werd officieel gelanceerd in februari 2016 op het Salon du Chocolat in Brussel. In totaal werden er 1.000 dozen gemaakt.

Belgium Chocolate Awards
De Belgium Chocolate Awards Box werd officieel gelanceerd in februari 2016 op het Salon du Chocolat in Brussel

Digitale editie 2021

Door de coronapandemie werd de editie van 2020 uitgesteld naar 2021 maar ook dan was de organisatie niet evident. Bijeenkomsten waren begin 2021 nog verboden waardoor we de jurering op een andere manier moesten organiseren. We vroegen daarom aan de deelnemers om hun pralines en chocoalderepen binnen te brengen bij ons op kantoor. Dan werd iedere creatie verpakt in een apart, genummerd doosje, werd er voor ieder jurylid een box gemaakt met alle deelnemende creaties en reden wij het land rond om dit aan ieder jurylid te bezorgen. Ook de uitreiking van de prijzen kon niet live doorgaan en dat werd opgelost door videoboodschappen van onze juryleden in het online magazine van Chocolaterie.

Jubileumeditie

Voor de tiende editie wilden we een nog groter platform creëren voor de awards en beslisten we om de wedstrijd uit te breiden met de categorieën bean-to-bar, chocoladeconcept en winkelinrichting. De categorie bean-to-bar was in 2017 al gelanceerd maar toen kon de jury geen winnaar aanduiden. Dit jaar vonden we dat deze categorie voor de chocolademakers niet meer kon ontbreken en we riepen daarom de expertise in van chocolademaker Mario Vandeneede die de taak op zich nam om een jury van experten samen te stellen. Alle nieuwe categorieën zullen ook behouden blijven voor de komende jaren.

Inspirations 2022

Om de jubileumeditie extra in de kijker te zetten, werd een luxeboek gemaakt met foto's en een beschrijving van alle deelnemende creaties, concepten en winkelinrichtingen. Een echt naslagwerk voor iedereen in de chocoladebranche. Het boek kreeg de passende naam Inspirations 2022 en is voor iedereen verkrijgbaar. Meer info en bestellen

Belgium Chocolate Awards

Belgium Chocolate Awards
'Inspirations 2022' is een echt naslagwerk voor iedereen in de chocoladebranche

dank u!

Om af te sluiten bedanken we graag alle deelnemers die er telkens voor gezorgd hebben dat we opnieuw de Belgium Chocolate Awards konden organiseren. Zoals gezegd, werkt jullie enthousiasme en creativiteit sterk motiverend voor ons. Een diepe buiging ook voor de juryleden die steeds voor de opdracht staan om de vele creaties uitvoerig te proeven en te beoordelen. Dank ook aan alle sponsors en federaties die op verschillende manieren hebben bijgedragen aan het succes van de Chocolate Awards. 

Winnaars 'Best Praline - Category Professional':
2012: Marc Desagere (Au Manon d'Hor)
2013: Jurgen Baert (PIVA / Jurgen Baert Chocolate)
2014: Pascal De Deyne (toen voor Painture - nu: Van Dender en Cr’aime de la crème)
2015: Julie Vanborm (toen voor De Zwarte Vos - nu: Julicious-chocolates)
2016: Luuk Schaper (toen voor Choco-Kado de Berekuil - nu: Luux)
2017: Fien Oosthuyse (toen voor Ducobu - nu: Geldhof Fijnbakkerij)
2018: Niels Segers (toen voor Hotelschool Gent - nu: Goût Fou)
2019: Wim Vyverman (Chocolade-Atelier Vyverman)
2021: Hannes D’Heedene (Chocolaterie Hannes D’Heedene)
2022: Tio van Ginneken (Atelier Co-Pains)

Winnaars 'Best Praline - Category Student':
2012: Merlijn Dhaluin (Ter Groene Poorte)
2013: Lies Dhont (Hotelschool Gent)
2014: Studenten Syntra West
2015: Hannah Van Winckel (Hotelschool Gent)
2016: Roy Decraene, Niels Van De Steen en Nathan Jori (VTI Spijker)
2017:  Alex Verelst (PIVA)
2018: Ricardo Heuvelink (Aldeba College in Rotterdam)
2019: Louisa Hilger (Ter Groene Poorte)
2021: Yannick Haast (Sint Jozef Geel - KOGEKA)
2022: Chayma El Yazidi (Institut Emile Gryzon)

Winaars 'Best Filled Bar'
2017: Wim Vyverman (Chocolade-Atelier Vyverman)
2018: Arnaud Champagne (Chocolat Champagne)
2019: Jurgen Baert (PIVA / Jurgen Baert Chocolates)
2021: Tio van Ginneken (toen voor Manus - nu: Atelier Co-Pains)
2022: Tio van Ginneken (Atelier Co-Pains)

Winnaar 'Best Bean-to-bar'
2022: Maria D'Alo (Madalo)

Winnaar 'Best Chocolate Concept'
2022: Bram Hullebroeck (Twisted Things)

Winnaar 'Best Shop Design'
2022: Bombardon & Gauthier

Meer weten over

BELGIUM CHOCOLATE AWARDS

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Chocolaterie 

Chocolaterie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.