Lluc Crusellas (Spanje) wint World Chocolate Masters 2022

world chocolate masters

Met als centraal thema ‘tomorrow’, en de focus op duurzaamheid en technologie, vond in Paris Expo Portes de Versailles de achtste editie plaats van de World Chocolate Masters. De Spaanse kandidaat Lluc Crusellas, patisseriechef bij El Carme Patisseria in Barcelona, werd de grote winnaar van deze door Barry Callebaut georganiseerde ‘Olympische Spelen voor chocolatiers’. De jury prees zijn aandacht voor detail, creativiteit en uitgebreide kennis van smaken.

GROOTSE ORGANISATIE

Met een jaar uitstel door corona vond in Parijs van 29 tot 31 oktober de achtste editie plaats van de World Chocolate Masters. Net zoals de vorige editie in 2018 vond het wereldvermaarde evenement voor chocolatiers, in organisatie van chocoladegigant Barry Callebaut, plaats in een van de grote expohallen van Paris Expo Portes de Versailles waar tegelijk ook het op het grote publiek gerichte Salon du Chocolat plaatsvond.

De organisatie was opnieuw bijzonder professioneel aangepakt met grote aandacht voor constante berichtgeving op sociale media, spanningsopbouw en een vlotte presentatie in handen van voormalig Miss België Virginie Claes. Er was dan ook een grote opnameploeg aanwezig want de wedstrijd met hoog showgehalte werd ook gelivestreamd en door miljoenen liefhebbers over de hele wereld bekeken.

Het centrale thema van deze editie was het breed op te vatten ‘tomorrow’

Thema ‘tomorrow’

Het centrale thema van deze editie was het breed op te vatten ‘tomorrow’, met toch vooral de focus op duurzaamheid, duurzame oplossingen en technologie. Om dit thema voor de achttien kandidaten, uit achttien verschillende landen, wat tastbaarder te maken, stelde de organisatie een aantal meer specifieke onderwerpen binnen dit centrale thema voor waaruit kon worden gekozen, zoals ‘Renewable’ (herbruikbaar), Food(E)Quality (over toegankelijkheid van gezonde voeding voor iedereen) of Local Love (rond korteketenprincipes en lokaal geteelde voeding). Aan de kandidaten werd aangeraden een onderwerp te kiezen dat ‘dicht bij hun hart ligt’ omdat het de bedoeling is dat het gekozen thema een rode draad vormt doorheen de verschillende opdrachten.

Internationale jury

De internationaal samengestelde jury, met de Frans-Zwitserse chocolatier en patissier Amaury Guichon als voorzitter, zag nauwkeurig toe op onder meer design, smaak, textuur, vernieuwing, vakmanschap en verwantschap met het zelf gekozen thema. Ook België vaardigde een jurylid af: chocolatier David Maenhout van Chocolatier M in Knokke. De man behaalde al heel wat titels en onderscheidingen op internationale wedstrijden. “Ik werd overigens door Barry Callebaut ook aangesteld als Ambassadeur voor de Belgische chocolade. Het is voor mij zeker een eer om hier te mogen jureren. Op dit evenement komt echt wel de top van de wereld samen. Ik noem het steeds de Olympische Spelen voor chocolatiers”, vertelde David ons tussen het jureren door.

david maenhout knokke
In de jury: chocolatier David Maenhout van Chocolatier M in Knokke

Verspreid over de drie dagen voerden de kandidaten zeven verschillende opdrachten uit. Geen eenvoudige opdrachten, en dat dan ook nog eens onder tijdsdruk. Te beginnen met #SHARE: het creëren van een geschenk in chocolade voor zes personen of meer. ‘Een genereus, feestelijk en uiteraard ook eetbaar geschenk dat dezelfde kracht moet hebben als een mooie fles wijn of een rijkelijke kaasplank’, zo omschreef de organisatie het. Bovendien moest er ook nog eens een 3D-geprint chocoladedesign in het hart van de creatie aangebracht worden. Het was de Japanse chocolatier Jiro Tanaka die met zijn creatie de jury het meest wist te overtuigen voor deze eerste opdracht. Opmerkelijk is dat hij erop lette dat er géén allergenen in zijn dessert zaten. Jiro Tanaka koos voor een creatie met smaken van framboos, karamel en ijs van donkere chocolade.

creatie share wcm
Het was de Japanse chocolatier Jiro Tanaka die met zijn creatie de jury het meest wist te overtuigen voor de opdracht #SHARE
opdracht wow wcm
Lluc Crusellas werkt rond het idee dat de planeet aarde in gevaar is

#WOW

De tweede opdracht was, alvast voor het grote publiek, wellicht het meest spectaculair. Onder de noemer #WOW werd van de kandidaten een grote chocoladen constructie verwacht waarmee een imaginaire winkeletalage moest worden aangekleed. Een echte eyecatcher dus die de passanten in een drukke winkelstraat kan doen halt houden. De constructies werden dan ook opgesteld in afzonderlijke etalages op zo’n manier dat ze ook door het grote publiek dat het Salon du Chocolat bezocht, en dat geen toegang had tot de wedstrijdzone, kon worden bekeken en beoordeeld. En spectaculair waren de creaties alleszins: we zagen grote olifanten, apen, ruimtetaferelen, haaien en andere vissen, decors vol bloemen en planten en andere tot de verbeelding sprekende taferelen.

Deze opdracht was onderworpen aan heel wat reglementen of ‘do’s en don'ts’. Zo moesten de maximale afmetingen van de de winkeletalage gerespecteerd worden, mochten in de chocolade elementen geen piepschuim, hout of andere verstevigende elementen aangebracht worden en moest voor wat de kleuren betreft alles eetbaar of minstens van natuurlijke origine zijn. Bij deze opdracht was het de uiteindelijke finalewinnaar Lluc Crusellas, de Spaanse chocolatier, die het er volgens de jury het beste vanaf bracht. Hij werkte rond het idee dat de planeet aarde in gevaar is en creëerde een indrukwekkende olifant achter een hekken en op verbrande aarde. Met deze constructie won hij ook de ‘public vote award’.

Visie op de toekomst

design world chocolate masters
Jiro Tanaka verwerkte maar liefst 19 ingrediënten in zijn creatie van nauwelijks 65 gram

Op dag twee van de World Chocolate Masters stonden drie opdrachten op het programma: twee creatie-opdrachten en eentje waarbij de finalisten over zichzelf en hun passie voor hun vak moesten vertellen. Bij de opdracht #TASTE creëerden de kandidaten een stukje dagverse chocoladepatisserie waarbij het element ‘smaak’ op de eerste plaats kwam. Ook hier moest een visie op de toekomst, het centrale thema van deze Masters, in doorschemeren. Bovendien werd verwacht dat de deelnemers een ingrediënt vanuit hun eigen land of regio verwerkten in hun creatie. Hier was het opnieuw de Japanner Jiro Tanaka die de jury het meest wist te imponeren. Hij verwerkte maar liefst 19 ingrediënten in zijn creatie van nauwelijks 65 gram; een echt smaakbommetje volgens de jury.

Voor opdracht #BONBON werd van de deelnemers verwacht dat ze een chocoladebonbon, een praline dus, ontwierpen met de focus op innovatie. Voorwaarden waren dat het moest gaan om een dagverse praline met minstens twee verschillende texturen en die een bewaarperiode, een ‘shelf life’ in het vakjargon, van twee weken had. Er passeerden heel wat pareltjes de revue maar ook hier toonde Jiro Tanaka uit Japan zich opnieuw een meester in smaak en fijne afwerking. Hij koos voor een bonbon waarmee hij de frisse en zachte smaak van matcha – in Japan ook gebruikt in de vorm van poederthee en bekend als een echte superfood – aan de wereld wilde voorstellen. In zijn praline verwerkte de chocolatier drie soorten chocolade en drie matcha-variëteiten. De kandidaten kregen dan ook nog de kans om in een ‘powerspeech’ van één minuut meer te vertellen over hun passie en drijfveren. De speech van de Poolse kandidaat Igor Zaritskyi, die opgroeide in Oekraïne, maakte bijzonder veel indruk.

praline world chocolate masters
In zijn praline verwerkte Jiro Tanaka drie soorten chocolade en drie matcha-variëteiten

Wie naar de finaledag?

Op het einde van de tweede dag werden uit achttien deelnemers de tien beste geselecteerd die door mochten gaan naar de finaledag op 31 oktober.

De kandidaten uit Spanje, China, België, Griekenland, Frankrijk, de Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea, Polen en Italië mochten door naar de tweede ronde. En dat betekende meteen ook dat de finalisten uit Canada, het Verenigd Koninkrijk, Marokko, de Verenigde Arabische Emiraten, Zwitserland, Nederland en Finland uitgeschakeld waren.

De laatste dag stonden nog twee zenuwslopende opdrachten op de agenda. Te beginnen met #TRANSFORM waarbij de deelnemers vooral een uniek idee naar voor moesten brengen en uitwerken in drie verschillende variëteiten voor drie doelgroepen. De Franse chocolatier Antoine Carréric werd door de jury voor deze opdracht als winnaar uitgeroepen voor zijn drie kleine maar fijne ovaalvormige creaties met de namen Roche Piriou, A trip to Brittany en The Angelic.

Op dit evenement komt de top van de wereld samen

winnaar design wcm
Lluc Crusellas verwees naar de DNA-ketting als basis van ons bestaan en verwerkte beeltenissen van vliegende insecten en bloemen

Indrukwekkende designstukken

Bij de laatste opdracht van de wedstrijd, #DESIGN, werkten de deelnemers een grotere chocoladecreatie uit waarbij de nadruk dus op het ontwerp lag. Daarin kwamen bij vele kandidaten elementen en ideeën uit de grote #WOW-creatie van de eerste finaledag terug, wat ook wel de bedoeling was gezien die refereren naar het zelf gekozen onderwerp dat als rode draad doorheen de creaties moest lopen. Het was Lluc Crusellas, de Spaanse chocolatier, die met zijn creatie de jury het meest kon overtuigen. Hij maakte een, in vergelijking met de andere kandidaten, eerder kleine constructie die echter wel bijzonder verfijnd was en verwees naar de DNA-ketting als basis van ons bestaan en verwerkte ook beeltenissen van vliegende insecten en bloemen in het ontwerp.

Spanje boven

En op het einde van de derde dag was het dan tijd voor de langverwachte bekendmaking van de eindresultaten, met vooral het antwoord op de vraag wie zich de volgende drie jaar World Chocolate Master mag noemen.

Het brons ging naar de Griek Nicolas Nikolakopoulos met 404 punten, het zilver naar de Fransman Antoine Carréric met 405 punten en het goud met 434 punten, en dus de titel van World Chocolate Master, was voor Lluc Crusellas uit Spanje die ook de persprijs en de public vote award kreeg. De jury loofde zijn aandacht voor detail, vernieuwing en creativiteit. “In beperkte tijd durfde Crusellas het ook aan om avontuurlijke risico’s te nemen en dat maakt van hem echt een uitzonderlijk chocolatier”, klonk het uit de mond van de juryvoorzitter. “Na vele lange maanden van voorbereiding voelt het echt fantastisch om de titel van World Chocolate Master in de wacht te slepen”, zei Crusellas nadat hij tot winnaar was uitgeroepen. Jiro Tanaka, de Japanse deelnemer die nochtans het beste scoorde in een aantal opdrachten, zakte in de finale ranking naar de zevende plaats doordat zijn #WOW-creatie op de eerste wedstrijddag tegen de grond gevallen was. De enige vrouw onder de finalisten, de Italiaanse Anna Gerasi, behaalde de vierde plaats en kreeg ook de Sustainability Award voor haar aandacht voor duurzaamheid. De Nederlander Carlo Midiri behoorde al bij de afvallers na dag twee en de deelnemer voor België, Togo Matsuda, behaalde de achtste plaats.

Bekijk hier alle creaties 

Lees hier meer over de Belgische en Nederlandse prestaties

brons zilver goud
Het brons ging naar de Griek Nicolas Nikolakopoulos, het zilver naar de Fransman Antoine Carréric en het goud naar Lluc Crusellas

 

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Chocolaterie 

Chocolaterie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.