België bij beste 10, Nederland niet mee naar finaledag

Ook de ‘Lage Landen’ waren vertegenwoordigd op de World Chocolate Masters in Parijs eind oktober. Als winnaars van hun nationale selecties mochten Togo Matsuda en Carlo Midiri aantreden voor respectievelijk België en Nederland. Matsuda mocht met de beste tien mee naar de finaledag terwijl Midiri jammer genoeg al na dag twee afviel.

Bij de achttien naties die deelnamen aan de World Chocolate Masters van 29 tot en met 31 oktober in Parijs waren ook België en Nederland. België stuurde de uit Japan afkomstige, maar al enkele jaren in België wonende en werkende, Togo Matsuda terwijl Carlo Midiri Nederland mocht vertegenwoordigen. Beiden wonnen dus de nationale voorselecties voor deze World Chocolate Masters.

Matsuda mocht met de beste tien mee naar de finaledag

grote naam in nederland

graag geziene gast

Midiri is zeker in eigen land een erg grote naam en kreeg onder meer al de titel Best Pastry Chef van Nederland. Hij nam al aan heel wat competities deel, is een graag geziene gast in culinaire televisieprogramma’s en is al meer dan twintig jaar eigenaar van chocolaterie en patisserie Georges Vis in Noordwijk. We konden hem spreken op de tweede dag van de World Chocolate Masters. “Ik hoop natuurlijk dat ik met de beste tien door mag gaan naar de finaledag maar het zal niet eenvoudig zijn”, zo kon hij toen al goed voorspellen. “Bij het afleveren van mijn showpiece (de WOW-opdracht) heb ik van de jury enkele strafpunten gekregen omdat ik een stukje piepschuim gebruikte en dit volgens hen niet zou mogen … Ik ben daar eigenlijk toch niet helemaal mee akkoord. Het is minstens voor interpretatie vatbaar vind ik, maar goed, het is nu zo. En bij de TASTE-opdracht kon ik door omstandigheden voor acht van de juryleden de bordjes niet helemaal afwerken zoals het hoorde. Maar voor de rest ging het wel goed. Het feit dat ik hier aanwezig mag zijn, op het toch wel belangrijkste chocolade-evenement ter wereld, als afgevaardigde van mijn land is op zich ook wel al mooi. Hopelijk kan het de aandacht voor chocolatiers en patissiers in Nederland ook nog wat versterken. Want in Frankrijk en België bijvoorbeeld staan chocolatiers toch wel in veel hoger aanzien dan in Nederland. ”

nederland midiri carlo wcm
Midiri is zeker in eigen land een erg grote naam

mooie prestaties

Carlo maakte op de Masters onder meer een praline waarmee hij zijn grote liefde voor de natuur duidelijk maakt, met bovenop de bonbon een blaadje dat ook kan gezien worden als een traan: de natuur die huilt en ons om hulp roept. Hij verwerkte er hazelnoot en de smaken van passievrucht, bananen en geroosterde boekweit in. Ook in zijn #TASTE-creatie kwam de schoonheid van de planeet en zorg voor de natuur terug, met een boombladfiguur erin verwerkt en ingrediënten die hij zelf ging halen uit de duinen nabij zijn woonplaats en in Nederland geteelde vanille. Je ontdekt in zijn creatie ook smaken van bessen, cardamon en koffie. Zijn grote #WOW-creatie was ook bepaald indrukwekkend, met beeltenissen van een jungle met aapjes en grote bloemen en planten. Mooie prestaties maar dus niet voldoende om door te gaan naar de finaledag.

bonbon wcm
De bonbon van Carlo met bovenop een blaadje dat ook kan gezien worden als een traan

achtste plaats voor belgië

togo
Togo Matsuda aan het werk

Dat was wel het geval voor de Belgische kandidaat Togo Matsuda. Deze jonge chocolatier is afkomstig uit Japan, waar hij ook enige tijd werkte als chocolatier en patissier, maar kwam naar Europa om zich te vervolmaken. Hij woonde en werkte een jaartje in Parijs maar is de jongste vier jaar in Brussel actief bij patisserie-chocolaterie Yasushi Sasaki. “België is echt een topland op het vlak van chocolade en patisserie. Je vindt hier speciaalzaken die je in Japan niet of toch heel moeilijk vindt”, vertelt Togo Matsuda. “En in België is de temperatuur veel beter om met chocolade te werken; in Japan is het eigenlijk te warm. Neen, ik denk niet dat ik nog vlug terug ga naar Japan om er te werken.”

“Ik ben wel tevreden over mijn prestaties hier op deze World Chocolate Masters tot nu toe. Na de eerste dag stond ik zelfs al in de top drie bij de tussentijdse score. Maar het is wel zwaar en stresserend. Ook door het feit dat we onder tijdsdruk moeten werken en dat er heel veel volk letterlijk op je vingers staat te kijken.” Togo is best trots op zijn nieuwe thuisland België en liet dat ook zien in zijn creaties, zoals bij de #TASTE-opdracht waar hij Kriek-bier toevoegde aan een baba paste. Samen met de donkere chocolade, rood fruit en vanille werd het een bijzonder gesmaakte combinatie. In zijn praline combineerde hij kafir limoen, sinaasappel en speculaas, samen met caramel ganache en donkere chocolade. Ook zijn #DESIGN-opdracht, met de beeltenis van een opspringende walvis, die doet denken aan Free Willy, was bepaald indrukwekkend. Zijn inzet, vakmanschap en vooral creativiteit resulteerden voor Togo Matsuda uiteindelijk in een mooie achtste plaats.

Lees hier meer over de wedstrijd

tste togo wcm 2023
Togo is best trots op zijn nieuwe thuisland België en liet dat ook zien in zijn creaties, zoals bij de #TASTE-opdracht waar hij Kriek-bier toevoegde aan een baba paste

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Chocolaterie 

Chocolaterie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.