Madalo wint hoofdprijs in de categorie Bean-To-Bar

mariaDe winnares van de Belgium Chocolate Awards 2022 in de categorie 'Bean-To-Bar' is Maria D'Alo! We ontmoeten haar bij haar thuis in Luik. Verbaasd maar zeer gelukkig deelt ze met ons haar passie voor chocolade. Een levenslange passie die nu haar huis binnendringt waar ze haar atelier heeft ingericht. Deze autodidact weet wat ze wil en doet alles wat ze kan om haar kennis te verrijken, of dat nu in boeken is of met andere liefhebbers.

Van Italiaanse afkomst

Maria D'Alo heeft een Italiaanse immigrantenachtergrond. Zoals velen kwam haar grootvader in de jaren vijftig naar België om in de mijnen te werken en een gezin te stichten.

Maria heeft altijd in de streek van Luik gewoond, waar ze wetenschappen heeft gestudeerd en later haar bachelordiploma als maatschappelijk werkster heeft behaald. In die tijd heerste er een zekere vreemdelingenhaat tegen Italianen, en mede daardoor leerde ze te vechten en vooruit te gaan. Deze hoofdstukken in haar leven hebben haar karakter gesmeed en haar gemotiveerd om altijd meer te doen.

Een passie voor chocolade

Na haar afstuderen ging ze aan de slag bij een sociaal secretariaat waar ze verschillende functies heeft gehad: manager, coach en nu accountmanager. Om voor de opvoeding van haar twee dochters te zorgen, werkt ze niet op woensdagnamiddag. Maar nu haar dochters zelfstandig zijn, zijn haar halve dagen vrij en kan ze zich aan haar passie wijden. "Want wie heeft er geen passie voor chocolade?" vraagt ze zich af.

Haar eigen callet maken

maria
Tegenwoordig produceert ze alleen nog pure chocolade

"Ik wilde weten hoe je een chocoladecallet maakt, want ik wilde het zelf kunnen produceren." Daarom volgde ze avondcursussen bij IFAPME in Villers-le-Bouillet om chocolatier en banketbakker te worden.

Ze wilde alle stadia van de productie kennen. "Deze studies hebben mij niet alleen een zekere legitimiteit gegeven, ik heb de chocolade in zijn geheel leren kennen, maar ik heb ook alle hygiënische maatregelen geleerd die in acht moeten worden genomen."

ontmoeting met Madagaskische producenten

In 2015 had ze haar diploma op zak, maar nog steeds was ze niet tevreden dat ze geen cacaoproducenten had ontmoet. In maart 2016 ontmoette ze dankzij haar onderzoek een Franse boer die in contact stond met cacaoboeren in Madagaskar. In mei 2016 ging ze met haar vader en deze boer naar Ambanja om cacaobonenproducenten te bezoeken en te ontdekken waar chocolade vandaan komt. En daar kwam haar openbaring!

Het avontuur begint

In haar bagage nam ze 2 kg van deze kostbare bonen mee terug en bij terugkomst kocht ze de basisuitrusting die nodig is om chocolade te maken. Het avontuur kon beginnen! Ze probeerde verschillende dingen uit in haar thuiskeuken en maakte de eerste fouten. "Maar zoals altijd leer je het meest van je fouten," aldus Maria.

Tegenwoordig produceert ze alleen nog pure chocolade. "Ik moet het proces onder de knie krijgen om van de cacaoboon chocolade te maken." Hiervoor wil ze professionele chocolademakers ontmoeten om kostbaar advies in te winnen.

"Ik schreef me in om de mening te krijgen van neutrale en objectieve deskundigen"

bca
Wie heeft er niet zo'n passie voor chocolade?

Deelname aan de Belgium chocolate awards

Maria D'Alo schreef zich in voor de Belgium Chocolate Awards om een beter idee te krijgen van waar ze staat en vooral om de mening te krijgen van neutrale en objectieve deskundigen. "Tot dan had ik alleen de mening van vrienden en familie, ik moest verder gaan en advies inwinnen bij professionals die mij niet kenden. Ik had helemaal niet verwacht een prijs te krijgen. Ik was bijna niet naar de prijsuitreiking gegaan vanwege de staking van het openbaar vervoer die dag," lacht ze. Dus was ze verrast toen haar naam werd afgeroepen. Chocolade voor alle aangelegenheden in het leven.

In december 2020 startte Maria haar bedrijf in bijberoep, ze begon met het maken van gourmetmanden voor feestdagen zoals: Pasen, Kerstmis, moederdag, valentijn, enz... Haar producten bestaan uit chocolade (zoals haar beroemde wafelvormige bedelaars) en suikerwerk. Deze worden verkocht op sociale netwerken. Haar chocoladerepen zullen ook te vinden zijn in de winkel van haar vriendin Mélanie Lemmens (met wie ze avondlessen volgde), in Carré Noir te Luik.

madalo
Maria koos voor de bean-to-bar reep 76% Madagaskar, met cacaobonen uit Ambanja

MADALO 76% MADAGASKAR

Maria koos voor de bean-to-bar reep 76% Madagaskar, met cacaobonen uit Ambanja, een kleine stad in het noordwesten van het land. Deze bevat weinig cacaoboter, zeer weinig rietsuiker en geen andere ingrediënten, waardoor die ideaal is voor liefhebbers van volle chocolade, diabetici en mensen met voedselintoleranties.

Voor de distributie van haar creaties denkt Maria eraan naar andere winkels en restaurants te gaan, en ook naar de biologische sector, maar bovenal wil ze de familiegeest van haar chocolade behouden. Daarnaast organiseert ze ook workshops voor kinderen.

Een sterke, volle chocolade

"Ik wil deze authentieke en vriendelijke kant behouden. Als je een van mijn chocoladeblokjes proeft, wil ik dat je met me meereist", zegt ze. "Ik richt me tot een publiek dat houdt van de chocolade die wij proeven, omdat ik wil dat die zijn verfijnde kant behoudt. Mijn chocolade is sterk en vol van smaak. Het leeft en je kunt het nog lang proeven nadat je erin gebeten hebt..."

Meer weten over

BELGIUM CHOCOLATE AWARDS

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Chocolaterie 

Chocolaterie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.