KWALITATIEVE NOUGAT BEVAT VEEL HONING EN IS GEMAAKT MET EIWIT

Fabrikanten pakken uit met verrassende smaakcombinaties

Nougat, soms ook noga genaamd, is een zoete lekkernij met een eeuwenoude geschiedenis, voornamelijk op basis van suiker, honing, eiwit en noten, die vandaag in diverse vormen en smaken op de markt verschijnt. Naast blokjes zijn er ook repen, maar nougat wordt eveneens verwerkt in gebak of in roomijs.

SAMENGEVAT

  • Kwaliteitsnougat wordt gemaakt met eiwit, honing, suiker en geroosterde noten.
  • De temperatuur van het eiwit-suiker-siroopmengsel bepaalt de hardheid van nougat.
  • In Spanje is de harde turrón kersttraditie, in Italië is torrone de zachtere variant.
  • Amandel-honing-vanille en amandel-honing-chocolade blijven de klassieke smaakcombinaties.
  • Nougat is 18 maanden houdbaar bij een droge bewaring in een gesloten recipiënt op kamertemperatuur.

OORSPRONG

In het oude Perzië, het Iran van vandaag, maakte men al 'gaz' met het sap van de 'angebin'-plant, gecombineerd met eiwit, honing, suiker en pistachenoten. In het oude Byzantijnse Rijk kende men nougat onder de Latijnse naam 'nux gatum', wat eigenlijk notentaart betekent. Net als heel wat andere snoepbereidingen is nougat een oeroude bewaartechniek om eiwitoverschotten te bewaren. Noten toevoegen maakte nougat niet alleen lekkerder, het was tegelijk een 'luchtdichte verpakking' voor nootjes, en het werd een ideale hongerstiller op lange zeereizen.

Kermislekkernij

Vanaf het eind van de zeventiende eeuw verspreidde nougat zich in alle landen rond de Middellandse Zee. In Frankrijk proberen 'nougat de Montélimar' en 'nougat de Provence' elkaar de loef af te steken. Italië maakt de zachtere variant 'torrone' en in Spanje is de harde 'turrón' een kersttraditie. Die benaming verwijst naar het branden van de noten ('torréfaction'). In Griekenland snoepen ze 'mantolato'. Arabische landen en Turkije noemen hun variant 'helva' of 'halva'. In België en Nederland is nougat al decennia een kermislekkernij.

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Chocolaterie 

Chocolaterie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.