Winkelvloeren en -wandenPremium

OPTIMALE AFWATERING IS CRUCIAALGoten

Belangrijke afwegingen

Een goede afwatering is belangrijk. Bij een nieuwbouwproject is alles mogelijk, bij een renovatie wordt rekening gehouden met het bestaande rioleringsstelsel voor o.m. de beschikbare inbouwhoogte. Verder is het belangrijk te weten of er agressieve producten zoals pekel en zout in contact komen met de afwatering. Dan wordt er bijvoorbeeld geopteerd voor een hogere materiaalkeuze, namelijk inox AISI 316 in plaats van standaard AISI 304.

Vloertype bepaalt afwerking

Komt er een tegelvloer, dan kiest men voor een rand met een vloerflens. Gaat het om een gietvloer, dan is dit standaard een opgevulde rand. Heel belangrijk in het geval van een giet- en tegelvloer is dat deze nooit rechtstreeks aangebracht wordt tegen de rand van de goot. Hiertussen komt altijd een soepele kit, die ervoor zorgt dat de afwatering kan ‘bewegen’ zonder dat er barsten ontstaan. Externe factoren, bijvoorbeeld het uitgieten van heet water, het transport van zware karren enz. beïnvloeden dit namelijk.

Roostergoten

Aangeraden op plaatsen met veel productie-afvalwater (van machines, kookketels enz.) en vuilresten. Ze zijn volledig reinigbaar en beschikbaar in verschillende breedtes en lengtes, met diverse (antislip)roosters. Een maasrooster voor ruimtes met lichte belasting, een ladderrooster bij een zware belasting met veel vuilresten of een plaatrooster bij een zware belasting met weinig vuilresten.

Sleufgoten

Sleufkanalen bieden een oplossing om een waterfilm af te voeren en fungeren als grens tussen natte en droge zones. Ze hebben een lage afvoercapaciteit. Soms opteert de klant voor een sleufgoot in plaats van een roostergoot vanwege de goedkopere aankoopprijs. Sleufgoten zijn wel moeilijker inspecteerbaar.

Afvoerput

Elk type goot heeft een afvoerput met een reukslot en een vuilmand. Het geheel is volledig reinigbaar. Belangrijk is dat er nooit water en vuilresten in de afvoerput blijven om het risico te beperken op vuilophoping en bacteriën (zoals salmonella). Afvoerputten zijn beschikbaar in verschillende afmetingen, met een ronde of vierkante vorm, van het eendelige of tweedelige type met verschillende soorten roosters en mogelijkheden qua aansluitingen op de riolering (onderuitlaat of zijdelingse uitlaat). Een tweedelige put wordt voornamelijk gebruikt op verdiepingsvloeren of ruimtes waar een waterdicht membraan voorzien is onder de afwerkvloer, zoals koelcellen. Dit membraan wordt dan geklemd tussen de boven- en de onderput, zodat lekken onder de vloer opgevangen worden.

Vetafscheider

Volgens de norm DIN 1986 moet er een vetafscheidingsinstallatie worden geplaatst in bedrijven waar organische vetten en oliën voorkomen in het afvalwater. Een dergelijk systeem houdt vetten, oliën en bezinksel achter. De zware bestanddelen zetten zich af op de bodem van de afscheider. Dit voorkomt verstoppingen van afvoerbuizen en geurhinder. Bovengrondse systemen zijn vervaardigd van polyethyleen of roestvrij staal. Inbouwmodellen in de grond zijn uit polyethyleen en gewapend beton.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Chocolatier met prijswinnend degustatiesalon

David Van Acker en Pieter de Volder van ZUUT zijn geen onbekenden voor vakblad Chocolaterie. In 2023 wonen ze met hun eigen interieurcreaties nog de toenmalige Best Shop Design-categorie van de Belgium Chocolate Awards. Tijdens een bezoek aan hun fantasierijke winkel in Leuven spraken we over de geschiedenis van ZUUT en wat de toekomst brengt.

Machinefabrikant die met u meedenkt is cruciaal

Er zijn verscheidene momenten waarop u als chocolatier het best stilstaat bij uw machinepark. Nieuwe types hebben een grotere capaciteit en verbruiken minder energie. Ze werken sneller, properder en zijn flexibeler. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de chocolade én van uw eindproducten. Maak de juiste keuze door stil te staan bij uw noden, nu en in de toekomst. Bezoek verscheidene fabrikanten en vergelijk hun aanbod en service. De bean-to-bar trend zet zich gestaag voort en kleine instaplijnen worden betaalbaarder. Een 3D-printer laat u dan weer toe om unieke creaties te maken.

"Het aantal volgers op sociale media is nu cruciaal"

Creativiteit en innovatie met respect voor traditie: dat is wat de patisserie van Nicolas Arnaud kenmerkt. De Brusselse patissier combineert zijn Franse afkomst met de waardevolle ervaring die hij opdeed bij Marc Ducobu, wat zijn stijl heeft gevormd.

Ontgrendel de volledige smaakrijkdom van chocolade

Om een verfijnde chocoladesmaak te realiseren, is een diepgaand inzicht nodig in het complexe productieproces van cacaoboon tot consument. Chocolaterie kreeg de unieke kans om dit eigenhandig te ontdekken in een masterclass van Art of Chocolate.

Print Magazine

Recente Editie
29 augustus 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine