BELANGRIJKSTE CHOCOLADETRENDS VOOR 2023

Consumenten vragen meer dan alleen zoetheid

choco

Met Taste Tomorrow onthult Puratos gloednieuwe inzichten die ingrijpende veranderingen in consumentengewoonten en -voorkeuren aantonen, wat op zijn beurt implicaties heeft voor spelers in de bakkerij-, patisserie- en chocoladesector. Deze inzichten worden gebruikt om evoluties van trends te volgen en nieuwe trends te onthullen. En ook volgend jaar zetten een aantal opvallende evoluties zich voort. Ontdek de top 3 trends die de chocolade-industrie van 2023 vorm zal geven.

SITUATIE IN 2022 IN EEN NOTENDOP

Om de veranderende gedragingen en attitudes in de huidige economische en politieke situatie te volgen en te meten, ondervraagt Taste Tomorrow voortdurend consumenten wereldwijd. De laatste resultaten tonen aan dat voeding tot de top 3 categorieën behoort waar consumenten het meest bezorgd zijn over stijgende prijzen. Interessant feit is dat slechts 24% van de consumenten geld probeert te besparen door minder chocoladerepen, pralines en andere chocoladeartikelen te kopen, wat het laagste aantal is in de categorie "zoet". Dit cijfer ligt hoger voor desserts en ijs (25%), snoepgoed (27%), gebak, patisserie en zoetwaren (29%).

Ondanks de algemene bezorgdheid over de gevolgen van de huidige marktsituatie voor hun gezinsuitgaven, is 45% van de consumenten niet bereid om voor de goedkoopste chocolade te gaan, maar blijven ze producten van hogere kwaliteit kopen, producten die ze vertrouwen.

45% van de consumenten is niet bereid om voor de goedkoopste chocolade te gaan

3 BELANGRIJKSTE TRENDS VOOR 2023

honing
Honing, siropen en kokossuiker worden aangehaald als gezondere vervangers voor suiker

1. Transparantie en bewust consumeren

De chocoladewereld wordt nu onder de loep genomen omdat steeds meer consumenten inzien dat niet alle plantages op een duurzame manier werken en de rechten van arbeiders respecteren. Duurzame en transparante merken hebben de afgelopen jaren een aanzienlijke groei gekend in verschillende delen van de wereld, wat heeft bijgedragen tot een groter bewustzijn over de oorsprong van cacao. Consumenten waarderen duurzame merken en Fair Trade-initiatieven.

Biologisch geteelde chocolade verbetert ook de ervaring van het genieten van chocolade. De belangstelling voor natuurlijke en biologische voedingsmiddelen is lange tijd vrij stabiel gebleven, maar is in 2022 toegenomen en zal naar verwachting in 2023 verder toenemen.

Zorgeloos genieten geldt vooral als chocolatiers erin slagen de hoeveelheid gebruikte suiker te verminderen of helemaal te vervangen. De laatste jaren is het percentage van de bevolking dat suiker als gezond beschouwt gestaag gedaald (van 18% in 2015 tot slechts 13% in 2021). Honing, siropen en kokossuiker worden aangehaald als gezondere vervangers voor suiker die chocolade nog aantrekkelijker maken voor consumenten.

2. Plantaardige, zuivelvrije chocolade

Nu de bezorgdheid over het milieu, de gezondheid en het dierenwelzijn blijft bestaan en er meer plantaardige opties beschikbaar zijn, genieten veel consumenten van veganistisch en plantaardig voedsel. Het is dan ook geen verrassing dat plantaardige voeding volgend jaar ook een grote trend zal worden in de chocoladewereld. Chocolatiers en zoetwarenfabrikanten hebben geweldige alternatieven voor traditionele melkchocolade ontwikkeld die geschikt zijn voor consumenten die een plantaardig dieet volgen, maar die ook liefhebbers van traditionele melkchocolade zullen verleiden.

Kortom: premium chocoladerecepten met natuurlijke ingrediënten en lekkere plantaardige vervangers voor zuivelchocolade zullen in 2023 een (veel) groter publiek kunnen bereiken.

puratos
Plantaardige voeding zal volgend jaar ook een belangrijke trend zijn in de chocoladewereld

3. Functionele chocolade

Chocolade wordt in verband gebracht met hogere niveaus van endorfine en voordelen voor de fysieke gezondheid. Het Taste Tomorrow-onderzoek toont aan dat consumenten actief wijzen op de gezondheidsvoordelen van bepaalde voedingsmiddelen, zowel voor mentale als fysieke gezondheid. "Het magnesium in de donkere chocolade helpt onze receptoren voor oxytocine beter te functioneren, en de vitamine C in de bessen, en vitamine D in de eieren helpen bij de productie van al onze gelukshormonen", becommentarieerde een consument een dessert met donkere chocolademousse en bosbessen. Chocolade wordt van oudsher geassocieerd met comfort en genot. Het werd door veel consumenten ook geassocieerd met het verminderen van angst tijdens de pandemie. Zoektrends naar voedsel dat angst vermindert, bleven hoog in alle talen die in de loop van dit jaar werden onderzocht. Maar in 2023 zal het steeds meer een verwenmoment worden dat goed is voor zowel het lichaam als de geest.

chocoladz
Het magnesium in de donkere chocolade helpt onze receptoren voor oxytocine beter te functioneren

Meer weten over

CHOCOLADE

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Chocolaterie 

Chocolaterie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.