Pralines uit Knokke-Heist zijn verkozen tot beste van Benelux

Topchocolatier David Maenhout uit Knokke-Heist heeft twee gouden awards gewonnen tijdens de Benelux Chocolatier Competition. Bovendien kreeg hij van de jury ook een 'Innovatie-award'. "Een absoluut hoogtepunt in deze coronatijden", zegt David Maenhout.

david maenhout

Chocolatier M mag als Benelux-finalist komende winter naar de World Final. Door de toestand rond covid-19 moet de exacte locatie nog bepaald worden. Vorige keer vond de finale plaats in Zuid-Amerika. De producten werden beoordeeld volgens een speciaal ontwikkeld jurysysteem, dat na internationale beoordelingen en consultatie met onafhankelijke experts over de hele werd gecreëerd. De Cuban Style won goud als best praline in pure chocolade, dit is een praline met de mojito cocktail als basis. De Sudachi Fizz, een creatie met een unieke Aziatische limoensoort, werd beste praline in witte chocolade. Daarnaast haalde men nog zilver en de zelden uitgereikte 'Innovatie-award' voor de Peanuts & co, op basis van pinda en quinoa.

 Betaalbare topkwaliteit

"Een topbekroning in tijden van corona", zegt David Maenhout enthousiast. "We bestaan 15 jaar en hebben door de lockdown het geplande feest moeten annuleren, maar deze opsteker maakt het meer dan goed. We gaan met volle goesting naar de wereldfinale. Het is een mooie bevestiging voor ons team en klanten dat we supergoed en verfijnd bezig zijn."

De Cuban Style won goud als best praline in pure chocolade, dit is een praline met de mojito cocktail als basis. De Sudachi Fizz, een creatie met een unieke Aziatische limoensoort, werd beste praline in witte chocolade. Daarnaast haalde men nog zilver en de zelden uitgereikte 'Innovatie-award' voor de Peanuts & co, op basis van pinda en quinoa.

Het succes van zijn pralines is volgens de chocolatier simpel: "We gaan voor betaalbare topkwaliteit op basis van verse topingrediënten en de allerbeste chocolades", zegt hij. "We hebben de laatste jaren aan enkele competities deelgenomen en zijn mooi op weg naar een assortiment dat bijna volledig in de prijzen is gevallen, uniek in de chocoladewereld. We zijn naast de productie voor de eigen winkel gespecialiseerd in maatwerk voor toprestaurants aan de Oostkust en voor vele bedrijven. Daaruit halen we ook veel inspiratie net als tijdens onze vele reizen en demo's."

 Niet de eerste prijs

Chocolatier M van David Maenhout en Isabelle Hertsens, dat gevestigd is tussen de Lippenslaan en het Rubensplein in Knokke, scoorde in 2017 al in Londen met de beste en pure chocolade ter wereld, werd enkele jaren geleden gelauwerd als allereerste chocolatier van het jaar door de culinaire gids Gault&Millau en David is ook ambassadeur voor de Belgische chocolade.

 

bron: KW

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Gerelateerde artikels

Wie zijn de beste chocolatiers van het land?

Gault&Millau heeft voor de tiende keer de toppers van de Belgische chocolateriebranche bekend gemaakt. Wie mag zich tot 'Chocolatier van het Jaar 2026' benoemen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel? En wie werd tot 'Discovery of the Year' bekroond?

Verras met exclusieve pralines

Verras met exclusieve pralines Verras familie, vrienden en/of collega's tijdens de eindejaarsperiode met de exclusieve smaakbox 'The Best Of Belgium Chocolate Awards'. Een exclusieve smaakbox samengesteld met 5 x 5 signature pralines die gebaseerd zijn op de winnende pralines van de Belgium Chocolate Awards . De box bevat 5 variëteiten : - exotisch fruit en karamel - cassis en kokos - vlierbloesem en kruiden - duindoornbes en kokos - yuzu, sinaas en praliné Elke praline zorgt door zijn creativiteit, originele samenstelling en selectie van topingrediënten voor een unieke smaakbeleving . De luxueuze en stijlvolle box bevat 25 heerlijke pralines en een inlegkarton met de voorstelling van de chocolatiers en het verhaal achter hun creaties. Ideaal als geschenk of om samen van te genieten tijdens de feestdagen. BESTELLEN Chocoladebox: 29 euro (incl. btw) Verzending binnen België: 6 euro (incl. btw) Wenst u de box als relatiegeschenk te bestellen, vraag dan een ...

Video: zomerse praline

Video: zomerse praline David van Acker is chocolatier en medezaakvoerder van chocolaterie-patisserie Zuut in Leuven. Voor Chocolaterie maakte hij, in samenwerking met Veliche Gourmet, een praline met zomerse smaken. “De witte chocolade met koffie in de moulage is iets wat wij wel meer doen voor onze pralines. Tegenover de koffie heb ik gekozen voor iets fruitigs. Mango is nog net iets anders dan de meer klassieke passievrucht, aardbei of framboos die vaak geassocieerd worden met de zomer. Daarnaast wilde ik er ook iets crunchy’s in, dat maakt het speels. De limoen, ten slotte, versterkt het zomerse gevoel.”

Video: Belgium Chocolate Awards-box

Video: Belgium Chocolate Awards-box Het vakblad Chocolaterie lanceert een exclusieve smaakbox, een ultieme pralinedoos gevuld met de winnende pralines van de voorbije edities van de Belgium Chocolate Awards. Klik hier voor meer info.

Print Magazine

Recente Editie
29 augustus 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine