Chocolademultinationals roepen op tot regelwetgeving voor "Beyond Chocolate"

Het uitbannen van ontbossing, kinderarbeid en het voorzien van een leefbaar inkomen om duurzaamheid van sector te waarborgen

Op donderdag 5 december 2019 viert het multistakeholders partnerschap Beyond Chocolate haar eerste verjaardag. De belangrijkste uitdaging is het verzekeren van een leefbaar inkomen voor alle 275.000 boeren die cacao leveren aan de Belgische chocoladesector. Chocolademultinationals (Barry Callebaut, Mars en Mondelez) eisen een wetgeving die geldig is voor alle bedrijven. Daarin moeten verplichtingen worden opgenomen ten aanzien van mensenrechten en het milieu, zodat deze doorheen hun ketens gerespecteerd moeten worden.
Donderdag 5 december, legt Beyond Chocolate het kader vast waarin de ondertekenaars hun engagementen zullen omzetten in daden. Naast het uitbannen van ontbossing en kinderarbeid, is volgens Oxfam dé grote uitdaging ervoor te zorgen dat alle boeren die cacao aan de Belgische chocoladesector leveren, een leefbaar inkomen verdienen. De absolute grondvoorwaarde om een duurzame sector mogelijk te maken. Oxfam roept alle partners van Beyond Chocolate op om het regelgevend kader vóór te zijn. Bart van Besien (Oxfam): “Er is geen tegenstelling tussen wetgeving en vrijwillige (sector)initiatieven zoals Beyond Chocolate. Ze hebben elkaar net heel hard nodig. Beyond Chocolate biedt de sector de mogelijkheid om op een gecoördineerde manier de uitdagingen op het vlak van mensenrechten een milieubescherming aan te gaan. Wetgeving en een goede afdwinging ervan, zorgt voor een gelijk speelveld, waardoor niemand zijn verantwoordelijkheid kan ontspringen.” Doordat de sector al een hele tijd onder vuur ligt, zorgde dat voor heel wat intentieverklaringen en vrijwillige initiatieven vanuit de sector zelf. Zelfs de grote bedrijven zijn zich bewust geworden van de nood aan wetgeving in de cacaosector. Van Besien stelt: “We hebben wetgeving nodig die bedrijven in alle sectoren verplicht om mensenrechten en milieu te respecteren doorheen hun keten, en hen aansprakelijk stelt wanneer zij falen.”

Je kan dit artikel volledig lezen na registratie

Reageer

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Chocolaterie 

Chocolaterie maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.