Krijg je griep van airconditioning?

Goed onderhouden installatie vormt geen enkel risico

De airconditioning is wel vaker een twistpunt op kantoor. Voor de ene is het altijd te fris, voor de ander te warm. Al snel wordt er dan geschermd met hele en halve waarheden om het gelijk te halen. Eén zo’n mythe zegt dat je van airco een verkoudheid kan krijgen, of dat zo’n systeem helpt bij het verspreiden van ziektekiemen. Niets van aan, stelt Chris Lam (LG Air Solutions): “Een belangrijk principe van airconditioning is de ontvochtiging van de lucht: vochtige lucht wordt ervaren als warm, benauwd; droge lucht daarentegen voelt fris aan.” Is de lucht echter té droog, dan kan je bijvoorbeeld keelpijn krijgen. “Maar dat betekent niet noodzakelijk dat je er echt ziek van zal worden,” zegt Chris Lam.

Filters die niet goed onderhouden worden, daarentegen, kunnen wel meer kwaad dan goed doen. “Een slecht onderhouden filter helpt niet tegen pollen in lucht. Bovendien kunnen er dan net meer bacteriën en schimmels in de lucht terechtkomen, waardoor je een ziekmakend systeem krijgt. Het gevolg is dan een verkoudheid, geïrriteerde luchtwegen of een grieperig gevoel.”

Problemen voorkom je dan ook door het systeem regelmatig te onderhouden. Houd ook de luchtvochtigheid in de gaten: de ideale luchtvochtigheidsgraad ligt tussen 45 en 60 procent. Let ten slotte ook op de temperatuur. Bij een temperatuurverschil tussen buiten en binnen van meer dan 6°C kan je bijvoorbeeld makkelijker verkouden worden.

Wat heb je nodig

Krijg GRATIS toegang tot het artikel
of
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? 

Gerelateerde artikels

Geslaagd huwelijk van koers en chocolade

'Koers' behoort net als chocolade tot het Belgische erfgoed ... maar wat krijg je als je beiden combineert? Dat deed Ries Anderson met Flandrien Chocolate. Chocolaterie luisterde hoe hij zijn product perfect afstemde op zijn doelpubliek.

Correcte omgevingstemperatuur -en vochtigheidsgraad cruciaal

Chocolade is een delicaat product. Belangrijk is een constante temperatuur. Klimatisatie zorgt niet alleen voor verkoeling tijdens warme dagen, maar ontvochtigt ook de lucht, waardoor er een aangenaam binnenklimaat ontstaat. Bovendien verhoogt airconditioning het algemene welzijn van u, uw klanten en uw medewerkers. Leveranciers gaan uit van uw noden en behoeftes om te bepalen welke airco het best beantwoordt aan de uiteenlopende eisen. De keuze hangt af van onder meer de grootte van de winkel en de oriëntatie.

“Het is een verplichting om altijd op zoek te blijven gaan naar perfectie”

Knowledge is power, staat er in het groot op de muur bij Perfri Chocolate & Pastry. Chef Bart de Gans opent deze zomer zijn nieuwe workshopruimte waar zowel consumenten als professionals terechtkunnen voor opleidingen. Bart gaat er zelf lessen geven, maar nodigt ook collega-chefs uit als gastdocenten. En nog het liefst van al chefs uit verschillende leefwerelden: door die te combineren, krijg je een nog beter resultaat!“

OK-lijst om direct al aan de slag te gaan met PPWR

Als alle verpakkende bedrijven pas werk gaan maken van de Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) als alle regels zijn uitgewerkt, loopt het systeem vast. Dan wordt het voor producenten onmogelijk om aan de vraag te voldoen.

Print Magazine

Recente Editie
29 augustus 2025

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine