MINDER VERSPILLING EN LAGERE ARBEIDSKOSTEN DANKZIJ TECHNOLOGIE
ARTISANALE KWALITEIT GAAT PERFECT SAMEN MET HOGERE CAPACITEIT
Technologische innovaties bieden u vandaag de nodige tools om uw ambacht uit te oefenen, een constante kwaliteit te leveren en u tegelijk meer te richten op de creatieve kant van het beroep. Machines maken zwaar en repetitief werk aangenamer. Het productieproces verloopt gecontroleerder en garandeert hierdoor uniformiteit en een langere bewaring van de producten. En last but not least is er de tijd- en geldwinst door minder verspilling van grondstoffen en een daling van de personeelskosten. Technologie wordt voorts steeds toegankelijker dankzij de ontwikkeling van diverse prijsgunstige instapmodellen.
AMBACHT & TECHNOLOGIE GAAN HAND IN HAND
Gelukkig huwelijk
Ambacht is de kennis van het product, hoe de chocolade reageert op externe omstandigheden en welke combinaties geschikt zijn. Voeg daar een dosis creativiteit aan toe, een correcte temperering, koeling en opslag. Samen met een optimale bereiding krijgt u dan de mogelijkheid om de mooiste kwaliteitsproducten te maken. Als u ettelijke kilo's pralines of holgoedfiguren maakt, gaat u de chocolade toch niet handmatig tempereren op een marmeren steen? Dankzij technologie brengt u de nodige innovatie waarmee u de consument blijft verbazen. Machines ondersteunen u hierin meer dan ooit én geven u volledige controle over uw chocoladecreaties.
Schaalvergroting
Zelfs in een gemechaniseerde chocolaterie is de vakman nog steeds noodzakelijk. Hij moet elk toestel met kennis van zaken kunnen bedienen en het complete proces volgen. Maar eenvoudige bewerkingen kunnen bijvoorbeeld wel door ander personeel uitgevoerd worden. Zo zijn technologische optimalisaties ook perfect verenigbaar met schaalvergroting. Met een mouleerlijn bijvoorbeeld bent u even ambachtelijk bezig, maar werkt u wel veel sneller. De vorm overgieten met chocolade, kantelen, trillen en de randen afschrapen voor het vormen van de chocoladeschelpjes. Daarna gaat er om het even welke vulling in. De recepturen hoeven niet eens aangepast te worden. Ten slotte wordt de vulling dichtgestreken met een laagje chocolade: de artisanale chocolatier biedt uiteindelijk hetzelfde gamma met dezelfde kwaliteit, maar met een hogere capaciteit.
Onderscheid u met creatieve toets
In een tijd waarin de producteisen strikter worden, is technologie broodnodig. Het mooiste voor een gezond bedrijf met toekomstvisie is natuurlijk dat de producten aantrekkelijk zijn en blijven, en dat er kwalitatief perfecte chocolade met een mooie glans en knak geleverd wordt. Een echte ambachtsman is daarin 100% eerlijk, en tracht niets te verbergen voor zijn klanten. Door creaties met een artisanale touch aan te bieden, toont u dat uw keuze voor machines weldoordacht is. Grijp de kans te zorgen voor de nodige innovatie.
VOORDELEN VAN TECHNOLOGIE
VOORDELEN OP EEN RIJ
• Fijner werken: dankzij het gebruik van een machine, kan u correcter werken op het vlak van gewicht en verhoudingen met een betere consistentie als gevolg.
• Nieuwe producten: meer tijd om te experimenteren met nieuwe producten. Machines kunnen u ook toestaan om extraatjes te vervaardigend die anders moeilijk of te tijdsintensief zouden zijn.
• Trendsettend: dankzij het gebruik van sommige machines, kan u inspelen op trends zoals hyperpersonalisatie.
• Optimale bewaring: technologie garandeert meer precisie, wat een rechtstreeks gevolg heeft voor houdbaarheid.
• Uniformiteit: procesparameters zijn zo stabiel mogelijk om telkens gelijkwaardige topproducten te krijgen.
• Tijd- en geldwinst: mechanisatie laat je toe dat er tijd vrij komt. Bovendien zorgt mechanisatie voor een makkelijke kostprijsberekening.
• Minder afval: in bepaalde gevallen gaan er dankzij technologie minder grondstoffen verloren.
Fijner werken
Met een machine werkt u correcter op het vlak van gewicht en verhoudingen. Deze parameters stelt u namelijk precies in. Dit brengt dan weer een verbeterde consistentie met zich mee. Een tempereermachine bijvoorbeeld die de hele dag op gelijke kwaliteit blijft door continu te dekristalliseren, waarborgt steeds optimaal gekristalliseerde chocolade. Ook one-shot machines laten toe om exact de doseringen van chocolade en vullingen in te stellen. Werkt u met een injectieplaat, dan vult u maar precies die openingen zonder dat de vorm volledig overloopt. Dat scheelt enorm in reiniging en zorgt voor de nodige tijdwinst, ideaal om de balans gezin/werk in evenwicht te houden. Dankzij machines wordt het werk aangenamer, minder zwaar en heet.
Nieuwe producten
De markt is in volle ontwikkeling; consumenten staan open voor nieuwe smaken, geuren, kleuren en decoratie en de meeste chocolatiers gaan hierin graag mee. Door met technologie het aantal manuele handelingen te beperken, is er minder snel uitval en wordt uw productie sneller optimaal. Hierdoor ontstaat direct meer ruimte om te experimenteren met die nieuwe producten. Bovendien voegt u met een machine extraatjes toe die met de hand moeilijker te verwezenlijken zijn, zoals iets inkleuren, of een fijn lijntje trekken in een vorm.
Door op een unieke manier te creëren, geeft u uw producten meerwaarde, waardoor u ze bovendien tegen een hogere prijs kunt verkopen.
Trendsettend
Voeding met een persoonlijke toets is momenteel een van de belangrijkste voedingstrends. Dankzij een foodprinter en een nieuw onlineplatform maakt u zelf creatieve designs door gebruik te maken van bestaande teksten, tekeningen, foto's of afbeeldingen, of door zelf uw eigen gepersonaliseerde 3D-modellen te ontwerpen. De mogelijkheden zijn op deze manier oneindig. Zo tilt u de trends omtrent food art en nieuwe ontwikkelingen naar een hoger niveau.
Optimale bewaring
Chocolade moet op de juiste manier gekoeld worden, waarbij de luchtvochtigheid en diepte van de koeltemperatuur van groot belang is. Dit geldt ook voor de opslag. Technologie garandeert meer precisie. Koeltunnels met een instelbare relatieve
luchtvochtigheid helpen bijvoorbeeld om de levensduur van uw chocolade te verlengen. Let wel op dat de temperatuur van het eindproduct zich niet onder het dauwpunt van uw productie/opslagruimte bevindt. Daarnaast zijn producten die minder met de handen worden aangeraakt, hygiënischer en bewaren ze hier door beter.
Uniformiteit
Procesparameters zijn zo stabiel mogelijk om telkens gelijkwaardige topproducten te krijgen. Bij eenzelfde pralinereeks mag de ene niet opvallen door een dikke schelp, en een andere door te veel of te weinig vulling. Als u een proces automatiseert, zijn de looks en het gewicht van het product altijd identiek. Dit vergemakkelijkt zowel de verkoop als het inpakken. De verpakkingsmachines specifiek voor de artisanale chocolatier zijn eenvoudig om te stellen, springen voorzichtig om met de producten en verpakken ze met een ambachtelijke uitstraling. Uiteraard voldoen ze aan de hedendaagse hygiëne- en veiligheidseisen.
Minder afval
In bepaalde gevallen gaan er dankzij technologie minder grondstoffen verloren. Tempereermachines bijvoorbeeld met een makkelijk uitneembare schijf met koelplaat, in combinatie met een systeem van vooral rechte leidingen en gladde oppervlakten én voorzien van een stop aan de achterzijde, zijn snel te ledigen en/of te reinigen. Ook een chocoladewissel wordt in een mum van tijd gerealiseerd met een minimum aan afval.
Tijd- en geldwinst
Wanneer de machine is aangezet, gaat u gewoon verder met uw werkzaamheden. Door mechanisatie creëert u tijd voor andere zaken, zoals de verkoop. De prijs van de gemaakte producten is bovendien gemakkelijker te berekenen; een machine toont precies hoeveel vormen ze per minuut doet, of hoeveel stappen ze gemaakt heeft. De productie verloopt vlotter en het uiteindelijke doel is om uw personeelskosten te drukken. De loonkost ligt echt hoog, en bovendien kan personeel ziek worden en uitvallen.
INNOVATIES VOOR DE CHOCOLATIER
Meegaan met uw tijd
Dankzij de hedendaagse tijd- en werkbesparende technologie, kunt u zich voortaan nog meer toespitsen op de creatieve kant van uw ambacht. Er zijn toestellen op de markt om uw eigen pasta's aan te maken, naar wens noten te roosteren en cacao te branden, en volledig uw eigen chocolade te maken, de zogenaamde bean-to-barlijnen, die 3 tot 400 kilo per dag halen. Ook 3D-foodprinters bewijzen goede diensten. Ze zijn ontwikkeld voor het printen van voeding met een pasta-achtige structuur zoals fruitpuree, marsepein, crèmeux en ganache. De printer 'drukt' als het ware de zoetwaren in een unieke manier uit de food cartridge.
Gebruik deze techniek bijvoorbeeld om uw bestaande assortiment op een nieuwe en moderne manier te presenteren. Dé must have is voor iedere chocolatier anders. Fabrikanten denken graag met u mee en vertalen goede ideeën naar machines-op-maat, of naar een variant op een standaardmachine.
Steeds toegankelijker
Leveranciers hebben diverse machines speciaal voor de starter. Een kleine spinnermachine, handig in gebruik, is veilig en verrijdbaar in kleinere ruimtes. Ook een koeltoren specifiek voor kleine oppervlakken is praktisch; deze kan achter een doseermachine staan. Er bestaan ook kleine, budgetvriendelijke one-shotmachines die eenvoudig in gebruik zijn en simpel schoon te maken. Losse apparaten zijn prijsgunstig omdat u geen volledige lijn hoeft aan te kopen. Bovendien zijn sommige machines geschikt voor diverse doeleinden. Een brander roostert zowel cacao- als koffiebonen. Een kogelmolen maalt chocolade, notenpasta (voor gianduja) en smeerbare crèmes.
Ook 3D Food Printing wordt steeds toegankelijker. De investering is relatief snel terug te verdienen. Dure mallen zijn niet meer nodig en u draait gemakkelijk een kleinschalige productie. Nu al gaat het printen 50% sneller dan vorig jaar, en ook de variëteit in ingrediënten neemt nog toe.
De prijzen voor continutempereermachines bevinden zich weliswaar iets boven de prijzen voor klassieke systemen. Daar staat tegenover dat de massa bij een continutoestel de hele dag gebruiksklaar is en dat u dus tijdwinst maakt.


