Flavas: nieuw bier van Boury x Kazematten

Op donderdag 13 juni 2024 werd in driesterrenrestaurant Boury 'Flavas' voorgesteld. Het bier is een samenwerking tussen meesterbrouwer Rudi Ghequire, sterrenchef Tim Boury en Ieperse stadsbrouwerij Kazematten. Resultaat: een blond kruidig bier (6%) van hoge gisting, gebrouwen met Belgische pilsmout en uitsluitend streekeigen aromatische hop, afgewerkt met kruiden zoals citroenverbena, lavas en Boury Yakumi likeur.
Boury bundelt krachten met Kazematten
Driesterrenrestaurant Boury (Roeselare) bundelt de krachten met Brouwerij Kazematten voor hun eigen bier ‘Flavas’. Zaakvoerders Tim, Inge en Ben brengen al enkele jaren verfijnde dranken uit onder het label ‘Boury Bottled’, die allen een kruidige en fruitige toets dragen.
Tim Boury: "Het combineren van gastronomie met bier is een kunst. Met Flavas is het canvas levendig met frisse, zilte tonen, wat heel wat mogelijkheden biedt om te pairen. Van smaakvolle zeevruchten tot pittige salades en stevige gegrilde groenten... Flavas bier verfrist en verrijkt de smaakervaring."
De Roeselaarse connectie
Roeselenaar Rudi Ghequire was decennialang de meesterbrouwer en directeur van Brouwerij Rodenbach in Roeselare. Sinds april 2024 is hij met 'Rodenbach pensioen' en kan hij zich nog meer concentreren op zijn geesteskind Brouwerij Kazematten, waarvan hij mede-eigenaar is. Hij stampte de brouwerij ook 10 jaar geleden mee uit de grond. De bieren van Kazematten worden gebrouwen in Ieper en gebotteld bij St.Bernardus in Watou.
In hun zoektocht naar een partner voor de ontwikkeling van hun eigen bier kwamen Tim en zijn team logischerwijs gauw terecht bij Rudi, die meer dan 40 jaar ervaring heeft in de ontwikkeling van bierrecepten.
Rudi Ghequire: "Flavas heeft een uitgesproken kruidig karakter dat je niet direct in bier zou verwachten. Het gaat terug naar de vroeg Middeleeuwse oorsprong van bier, waarbij tal van kruiden gebruikt werden om het bier gastronomische- en gezondheidseigenschappen te geven."

Karakter, smaak en aroma's
Flavas is een blond kruidig bier (6%) van hoge gisting, gebrouwen met Belgische pilsmout en uitsluitend streekeigen aromatische hop, naar de inspiratie van 3-sterrenchef Tim Boury. Dankzij de specifieke gist en de afwerking met kruiden zoals citroenverbena, lavas en Boury Yakumi likeur, is Flavas zonder meer een bijzonder gastronomisch bier.
Flavas maakt deel uit van het Boury Bottled gamma en is verkrijgbaar via de Boury Bottled webshop en in de gespecialiseerde bier- en detailhandel.
