Vijf nieuwe, erkende streekproducten
De zeebeschuit, krotten, geutelingen, leverworst en grotchampignongs

Vlaanderen telt meer dan 200 erkende streekproducten. Drie maal per jaar onderzoekt de Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten de erkenningsaanvragen. De uiteindelijke toekenning gebeurt door de sectorgroep Streekproducten van VLAM. Uit de eerste ronde van 2017 kwamen vijf nieuwe erkenningen. De Oostendse zeebeschuit is een harde koek op basis van bloem, water, zout en vetstof. De zeebeschuit is afkomstig van lokale zeebeschuitbakkers die vissers van mondvoorraad moesten voorzien op zee. De Halse krotten zijn zoals de babelaars, babelutten en lekkies snoep op basis van suiker, kandijsiroop, glucose en boter. De snoep is zacht en kruimelig, moet twee maanden rijpen en werd bekend dankzij bedevaarders die tijdens de noveen na elk gebed een krot aten. De geutelingen uit Elst bak je door een “geute” vloeibaar deeg op een hete ovenplaat te gieten. Het deeg blaast op, bakt goudbruin en krijgt een platte vorm en malse, sponzige structuur. De stevige pannenkoek op basis van gistdeeg wordt gelinkt aan de bedevaart voor Sint-Apollonia. De heilige wordt aanbeden tegen tandpijn, een hete geuteling zou de perfecte remedie zijn. De Hoeseltse leverworst is geliefd als beleg bij de boterham. De slagers in Limburg bereiden de worst met vleesrestjes en een beetje lever. Afgevuld met de handvulbus worden de typische ringworsten nadien gekookt. De grotchampignons uit Kanne (Riemst) wordt in gangen gekweekt in grotten. Daar groeien de champignons langzaam door en worden na 6-8 weken witte- en kastanjechampignons geoogst. Meer info op streekproduct.be.