naar top
Menu
Logo Print

West-Vlaanderen: Mekka van chocolade

31% van de chocolatiers bevinden zich in West-Vlaanderen
magazine

West-Vlaanderen is het Mekka van de chocoladecreatie en – consumptie. Dat blijkt uit een onderzoek van het economisch kwartaaltijdschrift West-Vlaanderen Werkt. België heeft wereldwijd een uitstekende reputatie als chocoladeland met een legioen van 540 chocolatiers. Maar liefst 31% daarvan bevindt zich in West-Vlaanderen. Het West-Vlaamse aantal blijft hoog op peil.

Dat is onder meer te danken aan de rol van Ter Groene Poorte, het grootste opleidingscentrum in ons land. Daarnaast vinden we slechts 5 West-Vlaamse fabrikanten terug in de Belgische top 30 van de grootste chocoladebedrijven volgens omzet en tewerkstelling. Die top wordt gedomineerd door buitenlandse multinationals. Uit de studie blijkt dat de 108 West-Vlaamse chocolatiers uitblinken uit in creativiteit, veelzijdigheid en in exportprestaties. Ze helpen samen circa 900 mensen aan werk (inclusief de zelfstandige zaakvoerders) en realiseerden in 2015, 210 miljoen euro omzet. .

De 13 grootste West-Vlaamse chocoladefabrikanten staan samen voor een omzet van 200 miljoen euro met 610 bezoldigde medewerkers, een stijging van 6 procent in vergelijking met 2010. West-Vlaanderen is bovendien ook de kampioen van de chocoladeconsumptie, meer bepaald in de verkoop via de kleinhandel. Begin 2017 waren er in de kustprovincie 211 chocoladewinkels, een historisch record. Brugge spant hierbij de kroon met 63 speciaalzaken (begin 2017). Kortrijk komt als tweede ver achter met een totaal van 11 chocoladeboetieks. Knokke (9 winkels) stak in de jongste 10 jaar Oostende (8 winkels) voorbij.