naar top
Menu
Logo Print

PETITFOURS IDEALE BONDGENOOT BIJ KOFFIE

Klant laat zich verleiden door variatie en kleur

Traditioneel zijn petitfours gebakjes die voornamelijk uit botercrème bestaan en kleurrijk worden afgewerkt. Vandaag is het begrip petitfour heel wat ruimer. De trend naar deze kleine verwennerijen is alomtegenwoordig, en ze zijn een graag geziene gast op recepties, zakenlunches en meetings. Petitfours zijn gemakkelijk te eten, en de 1.001 variaties zorgen ervoor dat ze niet gaan vervelen. Deze geneugten mogen met andere woorden niet ontbreken in uw assortiment.

KLEIN OVENTJE

De naam petitfour dateert uit de 18e eeuw, toen de ovens nog van bakstenen werden gemaakt en deze gestookt werden met geurende takkenbossen. Nadat de broden uit de zeer hete oven waren gehaald en de temperatuur van de oven was gezakt, begon men met het bakken van de cakebeslagen. Deze cake vormde de basis voor het kleine populaire gebakje, namelijk de petitfour. De banketbakkers moesten over fantasie en flair beschikken om groots opgezette versieringen in miniatuur op een klein gebakje weer te geven. De term petitfour betekent letterlijk 'klein oventje' en doelt dus op een oven met weinig vuur. De naam petitfour werd voor het eerst vermeld in The New York Times van 28 januari 1894, als onderdeel van een menu voor een diner dat gegeven werd door de advocaat Randolph Guggenheim. De gasten waren heel erg enthousiast over het fijne gebakje en zo begon de petitfour aan zijn opgang.

Kleine verwennerij

Vroeger was een petitfour een klein koekje waarop een bolletje crème au beurre gespoten werd en dat overdekt werd met ganache, chocolade of fondant. Nu gaat het aanbod van glaasjes naar makarons en minigebakjes tot mousses, lolly's enz. Ze worden aangeboden bij een verwenkoffie, op recepties of als snack. De kleine gebakjes passen bovendien perfect in de trend naar kleinere verwennerijen die gemakkelijk in een enkele hap op te eten zijn.

Grootte?

Gewicht en afmeting variëren naargelang van de gelegenheid: zo zullen ze voor een verwenkoffie kleiner en lichter zijn dan voor een receptie of als snacking.

  • Verwenkoffie
    • Bij de verwenkoffie zal een petitfour gemiddeld zo'n 2 cm diameter hebben en tussen de 8 en 10 g wegen.
  • Recepties/snacking
    • Voor recepties en als snacking zijn de minigebakjes dikwijls ietsje groter, met een gewicht tussen de 18 en 30 g.

Door het uitgebreide aanbod en de verschillende varianten (denk aan glaasjes, lolly's enz.) kunnen de afmetingen heel sterk variëren. Gouden regel: maak uw petitfours niet te groot!

Trend

Petitfours zijn aan een opmars bezig, maar blijven pieken tijdens feestelijke gelegenheden zoals Kerstmis en Pasen. Daarnaast zijn er nog 'kleinere evenementen' zoals Valentijn, Moeder- en Vaderdag en Halloween. Petitfours zijn klein, waardoor de consument er meerdere kan eten zonder zich 'schuldig' te voelen. Bovendien houdt de consument van variatie, en hierop spelen petitfours perfect in. Op recepties zijn het graag geziene gasten, omdat ze in een enkele hap op te eten zijn, waardoor morsen bijna uitgesloten is. Ook in het out-of-homesegment zien we dat de consument steeds meer op zoek gaat naar 'mini-verwenmomentjes'. Daar kunnen ook grootkeukens op inspelen.

Winstmarge

De winstmarge op een klein gebakje kan veel hoger liggen dan op een groter gebakje. Er kruipt wel degelijk meer arbeid in de afwerking van een mini-gebakje. Het is wel zo dat de klant minder met de prijs rekening houdt wanneer hij minigebakjes koopt. Ze zijn nu immers zo schattig en lekker. De verkoopprijs kan sterk verschillen in grootkeukens en hangt samen met de gelegenheid (bv. verwerkt in de prijs van een verwenkoffie).

AANBOD

Petitfours zijn er in alle soorten en vormen. Zoals al gezegd, zijn er de klassiekers met crème au beurre, maar daarnaast zijn er tevens allerlei minigebakjes, glaasjes, mousses, cakes enz.

Zelf maken, inkopen of halffabricaten?

Petitfours kan je volledig zelf maken of terugvinden in het diepvriesassortiment. Ook is het mogelijk enkel de basis aan te schaffen en de petitfours zelf te personaliseren. Die handtekening zorgt ervoor dat uw signatuur in de schijnwerpers komt te staan, en geeft het gevoel van een bijzondere aandacht voor het feest. Of u er nu voor kiest om uw petitfours helemaal zelf te maken, deze kant-en-klaar aan te kopen of om die af te werken, hangt volledig van uw eigen doelstellingen af. Het volledig zelf creëren van petitfours is arbeidsintensief, maar zal ervoor zorgen dat u die helemaal naar eigen wens en volgens uw recepten kunt vervaardigen. Indien u ervoor kiest ze volledig kant-en-klaar aan te kopen of om ze af te werken, is de kwaliteit die leveranciers bieden ook top.