naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - ANN WELVAERT

PERSONALISEER UW CHOCOLADECREATIES MET BEHULP VAN KLEURSTOFFEN

Voor elke toepassing is er een kleurstof op maat

Zelf uw chocoladestukken, pralinevullingen en chocoladedecoraties inkleuren was nog nooit zo makkelijk. Niet alleen bestrijkt het actuele kleurstoffengamma werkelijk alle tinten van de regenboog, u kunt er ook precies het speciale effect dat u beoogt mee creëren. Van gedempt fluwelig tot glanzend klatergoud, alles kan. Een overzicht van het indrukwekkende kleurstoffenaanbod en hoe u daar uw creativiteit op kan botvieren.

IN HET KORT

  • Poederkleurstoffen laten zich doorgaans zowel met cacaoboter, witte chocolade als met alcohol vermengen.
  • Kies uw kleurstoffen in functie van het gewenste eindresultaat (fluweelachtig/ glanzend/mat).
  • Ook met eenzelfde kleurstof kunt u vaak uiteenlopende effecten bekomen.
  • Natuurlijke non-AZO-kleurstoffen hebben hun gezonde imago als grote troef.
  • Door kleurstoffen met twee delen cacaoboter en één deel witte chocolade te mengen, kunt u een vet mondgevoel vermijden.

TOEPASSINGEN

Kleurstoffen kunnen op diverse manieren in chocoladestukken, pralines en chocoladedecoraties worden verwerkt.

INKLEUREN OPPERVLAKTES

Met een airbrushpistool

Met behulp van een professioneel airbrushpistool kunnen kleurstoffen voor het mouleren rechtstreeks in de vorm worden gespoten. Men kan er eveneens chocoladetabletten, holfiguren en gemouleerde of geënrobeerde pralines mee inspuiten. De meeste airbrushkleurstoffen zijn poedervormig en moeten voor het gebruik met voedingsalcohol worden ge-mengd om die spuitbaar te maken. Beschikt u over een grote compressor en een pistool met een grote spuitmond, dan kunnen poedervormige airbrushkleurstoffen ook met cacaoboter of witte chocolade worden gemengd.

Met een spuitbus

Om grote oppervlaktes af te spuiten, kan een spuitbus gevuld met kant-en-klare kleurstoffen (waarbij kleurpoeder en cacaoboter al zijn gemengd) handig zijn.

Met een zachte borstel

De meeste kleurstoffen kunnen ook met behulp van een zachte borstel of penseel rechtstreeks in de vorm, op blanco transfervellen of op de chocolade worden aangebracht.

Met transfervellen

Om kleur te geven aan chocoladedecoraties, kan tot slot ook worden gewerkt met kant-en-klare bedrukte transfervellen die u zelf op maat kunt knippen van uw mouleervormen, (enrobeer)pralines en andere chocoladecreaties. Specifiek voor het inkleuren van mouleerpralines bestaan er voorgesneden transfervellen die met de bijpassende magnetische mouleervorm worden geleverd.

INKLEUREN MASSA'S

Kleurstoffen kunnen ook worden gebruikt om de vethoudende en/of gesuikerde vullingen van uw chocoladecreaties van een nieuw (bv. marsepein) of intenser (bv. vruchtenganaches) kleurtje te voorzien. Naast poedervormige kleurstoffen bestaan er ook specifieke gels en andere formules om massa's snel in te kleuren.

SPECIAL EFFECTS

Fluweel, mat of glanzend

Kies uw kleurstoffen in functie van het gewenste eindresultaat. Sommige kleurstoffen doen uw creaties glanzen, andere zorgen voor een mat of uitgesproken fluweelachtig effect. Weet ook: een bedrukte transfer geeft altijd een glanzend resultaat. Ook met eenzelfde kleurstof kunt u echter vaak uiteenlopende effecten bekomen. Vernevelt u een kleurstof met behulp van een airbrush of spuitbus op een bevroren figuur, dan verkrijgt u een fluweelachtige look. Spuit u op kamertemperatuur, dan gaat de kleurstof glanzen, op voorwaarde dat de mengeling van kleurstof en cacaoboter of chocolade getempereerd is naargelang van de soort chocolade.

Dekkend of gespikkeld

Met een airbrushpistool kunt u enkel een dekkend effect verkrijgen. De enige manier om in combinatie met een airbrush toch een spikkelspektakel tevoorschijn te toveren? Spat met een borstel eerst wat kleurstof in de vorm, en spuit daar vervolgens kleurstof of gekleurde chocolade over.

Aanbrengen patronen en tekeningen

Werkt u uw chocoladecreaties liever af met een bijzondere tekening of een mooi patroon, dan heeft u meerdere opties.

Met behulp van een airbrush

De eenvoudigste manier om met een airbrush tekeningen te maken: leg een sjabloon in de mouleervorm of op de chocoladecreatie en verwijder deze na het airbrushen. Het vraagt iets meer behendigheid om met de airbrush zelf lijntjes neer te zetten. Stel hiervoor het aantal bar van het toestel lager in. Zo kunt u fijner werken.

Met borstel of spons

Ook met een borstel, een spons of een klein spuitzakje kunt u gepersonaliseerde tekeningen en motieven aanbrengen.

Met transfervellen

Ook transfervellen zijn perfect om snel patronen en tekeningen op uw creaties aan te brengen: naast een uitgebreid gamma ready-made transfervellen met prints en tekeningen in de meest uiteenlopende thema's (Halloween, Kerstmis, Valentijn enz.) kunt u ook gepersonaliseerde transfervellen (laten) maken waarop uw eigen logo of ontwerp prijkt.

ZO VERMIJDT U EEN 'VET' MONDGEVOEL

Als men een kleurstof mengt met cacaoboter, geeft dit een 'vet' mondgevoel. Door kleurstoffen te mengen met twee delen cacaoboter en één deel witte chocolade, kan dit vermeden worden. Let wel: dit is niet op alle kleurstoffen toepasbaar. Sommige metallic poeders bijvoorbeeld mogen wel met cacaoboter worden gemengd, maar niet met witte chocolade.

AANBOD KLEURSTOFFEN

Scheikundig: azo versus non-azo

In dit opzicht onderscheiden we twee kleurstoffengroepen: AZO versus non-AZO. De eerste groep heeft een dubbele stikstofverbinding en is altijd synthetisch. De tweede groep heeft geen dubbele stikstofverbinding en kan zowel natuurlijk als synthetisch zijn. De grootste troef van natuurlijke non-AZO-kleurstoffen is hun gezonde imago: natuurlijke kleurstoffen zonder E-nummers zijn momenteel dé trend in de voedingsindustrie. Nadeel is dat ze doorgaans duurder zijn en voor bepaalde kleuren (bv. oranje en geel) minder goed doorkleuren dan hun AZO-vrije tegenhangers.

Vormen: van poeder tot gel

Poederkleurstoffen zijn ideaal om chocolade in te kleuren. Hun grote voordeel is dat ze zich doorgaans zowel met cacaoboter, witte chocolade als met alcohol laten vermengen. Nadeel is dat deze mengeling gemixt en gezeefd moet worden alvorens men die kan vernevelen. 

Vloeibare kleurstoffen op basis van alcohol moeten niet gezeefd worden en geven in combinatie met een airbrushpistool een heel mooi dekkend effect. 

Spuitbussen met kant-en-klare kleurstoffen op basis van cacaoboter zijn ideaal om chocoladedecoraties snel en eenvoudig te kleuren. Hun grote voordeel is dat de kleurstof klaar is voor gebruik, en dat ze de aankoop van een professionele airbrush overbodig maken.

Gel leent zich uitstekend voor het mooi en egaal inkleuren van chocoladevullingen zoals marsepein, slagroom, crème au beurre en ganaches.

Power Flowers vervaardigd uit getempereerde cacaoboter en 40% kleurstof laten toe om met behulp van vier basiskleuren meer dan 96 verschillende kleuren te maken waarmee u al uw vethoudende producten kunt inkleuren.

Recepten productafhankelijk

Recepturen zijn in grote mate afhankelijk van de beoogde kleurintensiteit en het type kleurstof waarmee u aan de slag gaat. Voor het mengen van poeders met alcohol bijvoorbeeld adviseren sommige producenten een verhouding van negen delen alcohol per deel poeder, terwijl anderen u slechts drie delen voedingsalcohol per deel poeder adviseren.