naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - MIEKE MASYN

PRALINE MET VLOEIBARE VULLING ZONDER SUIKERKORST

Pralon ontwikkelt omhulsel uit cacaoboter

Pralon ontwikkelde een procedé voor het maken van pralines met een vloeibare vulling, zonder het gebruik van suiker als cement die alles samen moet houden. In de plaats hiervan is er een laag cacaoboter voorzien. Ook de vulling zelf is niet stroperig, wel zeer liquide. “Momenteel zijn er zes smaken, maar in principe is alles mogelijk, van puur water tot puur alcohol“, vertelt CEO Hugo Van Caekenberghe. De Signature Box bevat twaalf Pralons, met in het midden een verrassing, de 'Pralon Champagne'.

Hugo Van Caekenberghe: “Op vlak van vulling is alles mogelijk, van puur water tot puur alcohol"

MINDER SUIKER

Pralon werd uitgevonden door Michel Willems, die op zoek was naar middelen om het suikergehalte in een praline te verminderen en een product te maken met natuurlijke smaken, ook uit gezondheidsoverwegingen. Zijn idee is nu gecommercialiseerd onder de naam 'Pralon'. CEO Hugo Van Caekenberghe: “De suikercocon bij een Pralon is vervangen door cacaoboter. Maar ook de vulling zelf, die erg vloeibaar is, heeft een andere structuur dan de structuur die we kennen bij likeurpralines. De vulling van een Pralon bevat zelf ook veel minder suiker en is minder stroperig van structuur. Een traditionele likeurpraline bestaat voor 70% uit suiker, dat is bij een Pralon veel minder. Momenteel zijn er zes smaken op de markt, maar in principe is alles mogelijk, van puur water tot puur alcohol."

HOOFDSMAAK EN BIJSMAAK

“Het is steeds de bedoeling geweest om bij het degusteren smaken te combineren. Je proeft dus eigenlijk steeds een nasmaak, zoals bij wijn het geval is. Een goed voorbeeld is de 'French Coffee', met cognac. Je smaakt eerst de room en de wilde Ethiopische koffie, dan de cognac en ten slotte de chocolade."

DISCOVERYBOX

Momenteel is Pralon op de markt met een ontdekkingsdoos, met zes smaken. Eén doos bevat dertien pralines van 10 g. Deze wordt verkocht voor 25 euro. Naast de zes smaken om de doos zit er nog een verrassing in: de Pralon met Champagne. “De doos zal steeds dezelfde verpakking blijven hebben, we laten alleen de kleur van het lint meegaan met de inhoud. Zo werken we nu aan een Champagnebox en spelen we met het idee van een cocktailbox."

Pralon is momenteel enkel via delicatessenzaken verkrijgbaar. “We willen de dozen ook op onze website aanbieden en willen in de nabije toekomst ook horeca en cateraars warm maken voor Pralon."

ARTISANALE PRODUCTIE

“De Pralons worden momenteel geproduceerd in Ardooie, bij een artisanale chocolatier. Maar we zijn nog op zoek naar een tweede producent, om aan de vraag te kunnen blijven voldoen", vertelt Hugo. “We produceren op een automatische lijn en doen om de drie à vier weken een productie."

SIGNATURE PRALON

“We kunnen enorm veel smaken maken, we staan dan ook open voor nieuwe combinaties en samenwerkingen. Zo hebben we een Pralon gemaakt in samenwerking met X-gin. Zeker in de giftindustrie is er veel vraag naar zulke producten.

Een ander project dat we deden, was in samenwerking met een winkel. We zorgden voor een tas van Pralon, met een doos, en voegden er een fles wijn van de winkelier aan toe. We zijn heel flexibel op dat vlak. We willen geen grote volumespeler zijn, we blijven een nicheproduct."

MEER WETEN?

Hugo Van Caekenberghe is spreker op de Belgium Chocolate Summit
27-28-29 september in Brugge.
www.belgiumchocolatesummit.com