naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - MARIE VERHULST

TRADITIONEEL IJSLAM NOG STEEDS ABSOLUTE FAVORIET

Belg blijft zeer klassiek qua keuze communietaarten

Het typische ijslam wordt nog steeds het meest gevraagd voor communiefeesten, al krijgt het wel steeds meer een hedendaagse uitvoering. Hieruit blijkt dat de Belg zeer honkvast is en weinig vernieuwing wenst. Er zijn geen opvallende trends qua vormen, smaken of soorten taarten te bespeuren. Toch verdwijnen de kerkelijke symbolen meer en meer.

VASTE WAARDE

Een communietaart is nog steeds een vaste waarde op het feest. Hierbij wordt er vanaf vier tot zes personen een taart aangeboden. Dit kost gemiddeld zo'n vijf euro per persoon. Deze prijs hangt uiteraard af van de soort taart die wordt aangeboden. Er is een verschil tussen het klassieke ijslam en een taart in gebakvorm. Het ijslam wordt dan weer zelden tot nooit besteld voor lentefeesten. Hier kiest men veelal voor een gepersonaliseerde taart, afgewerkt volgens de interesses van het feestvarken.

TRADITIONEEL

De communietaarten worden bijzonder weinig veranderd. Niet omdat de patissiers dat niet willen, maar omdat er gewoon geen vraag naar is. De Belg zit op dat vlak behoorlijk vastgeroest. Iedereen herinnert het zich wel: de (soms) gruwelijke ervaring om de kop van het ijslammetje eraf te snijden. Er is nog niks veranderd. In 95% van de gevallen wordt er nog steeds een ijslam besteld voor de communicant.

DUURTIJD BESTELLING

De besteltijd varieert dan weer wel. Voor de ene patissier kan de klant twee dagen of een week op voorhand de bestelling plaatsen, bij de andere wordt er een bestelperiode van zes weken gerekend. Het is dus zeer belangrijk om dit goed naar uw klanten te communiceren door bijvoorbeeld op voorhand enkele flyers in uw zaak te leggen of een mailing te sturen.

TRENDS

Wat de communietaarten betreft, zijn er geen opvallende trends waar te nemen. Zowel op het vlak van smaken als dat van de vorm blijft het aanbod zeer klassiek. De meest gekozen smaak is vanille, al wordt die vaak gecombineerd met andere smaken zoals aardbei, framboos of chocolade. Wat de vorm betreft, wordt er resoluut gekozen voor het ijslam, dat dan op een aantal verdiepingen kan rusten, afhankelijk van het aantal personen. Sommige patissiers pimpen het naar een meer hedendaagse vormgeving, en maken er een schattige versie met vrolijke pastelkleuren van. Andere patissiers variëren dan wel weer heel veel met kleur, groottes en vormen. Ook op het vlak van textuur proberen sommige patissiers een stapje verder te gaan, door bijvoorbeeld een merengue in het ijslam te verwerken, om zo meer een beleving aan de klant te bieden.

KERKBOEK

Voor de communietaart blijft de ijstaart in de vorm van het lammetje dé favoriet. Andere soorten zoals cupcakes of een biscuittaart worden veel minder gekozen. Het klassieke kerkboek wordt ook steeds minder besteld. Voor wie niet kiest voor de typische communietaart, worden er soms themataarten aangeboden die worden aangevuld met kleinere taartjes. Zo verplicht je niemand hetzelfde te eten, en kan er ook creatiever met kleuren, vormen en smaken worden omgegaan.

DECORATIE

De meeste patissiers werken met een standaarduitvoering van het ijslam of een andere communietaart. Op aanvraag van de klant kunnen extra decoratie-elementen worden toegevoegd zoals een foto van de communicant, Disneyfiguren of de naam van het kind.

VIJF FEITEN OVER COMMUNIETAARTEN

  • Het ijslam blijft de absolute favoriet.
  • Er wordt altijd gekozen voor ijstaart.
  • Vanille is de meest gekozen smaak.
  • Kerkelijke symbolen worden minder en minder gevraagd.
  • De Belg is zeer traditioneel.