naar top
Menu
Logo Print

NOUGAT MOET GEZIEN WORDEN ALS U HET MET SUCCES WILT VERKOPEN

Oorsprong, soorten en kwaliteitscriteria onder de loep

Nougat is een lekkernij die al eeuwen lang zoetekauwen in Europa en de Arabische wereld plezier brengt. Net als chocolade en pralines is nougat een product dat een grote diversiteit kent, niet alleen op het gebied van herkomst, maar ook qua productie en soorten. Nougat is een ideaal complementair product om uw assortiment uit te breiden en uw klanten te verleiden tot impulsaankopen. Dit artikel schetst de oorsprong van nougat, de productiewijze, de soorten, de kwaliteitsverschillen en de verkooptips. Kortom, in dit artikel vindt u alles om goed ingelicht met nougat aan de slag te gaan.

OORPSRONG

Het woord 'nougat' wordt soms etymologisch verklaard vanuit het Zuid-Franse 'nougo', maar is ongetwijfeld ouder, want afkomstig uit het Latijn 'nux gatum' oftewel 'notentaart'. Een anekdote is dat Franse kinderen vroeger 'tu nous gâtes' riepen (je verwent ons) wanneer ze lekkers kregen, vandaar nougat. Het staat in elk geval vast dat nougat al heel erg lang deel uitmaakt van onze Europese eetcultuur. Oorspronkelijk komt nougat uit het Midden-Oosten. Meer dan 1.500 jaar geleden zouden er al bepaalde historische bronnen in het Byzantijnse rijk melding maken van nougat. Het is niet onlogisch dat nougat uit deze regio komt, gezien honing en noten (twee essentiële ingrediënten van nougat) daar door het klimaat rijkelijk aanwezig zijn. Nougat was en is goed ingeburgerd in de Arabische wereld. Vandaar veronderstelt men dat de Moren nougat in Europa hebben geïntroduceerd tijdens hun overheersing van Spanje van de achtste tot de vijftiende eeuw. Een tweede veronderstelling is dat de Grieken nougat leerden kennen door de Turken om hem daarna via Marseille, ook in het verleden al een belangrijke handelspost, Frankrijk binnen te brengen. Hoe nougat ook in Europa is terechtgekomen, het blijft een feit dat hij een wijdverspreide traditie kent. Zowel in Italië, Spanje, Frankrijk alsook in België en Nederland vind je (industriële en/of ambachtelijke) nougatproducenten terug.

PRODUCTIE

De meeste soorten nougat zijn samengesteld uit vier componenten: een opklopmiddel, een suikermassa, een garnituur en een smaak. De typische productiemethode verloopt min of meer als volgt (hoewel de volgorde kan verschillen van soort tot soort). Men start met het luchtig kloppen van eiwit tot sneeuw. Daarbij kookt men suiker, glucosestroop en honing. Het suikermengsel wordt langzaam aan het opgeklopte eiwit toegevoegd. De garnituur van noten, stukjes fruit … komt erbij, gevolgd door een smaakstof zoals vanille, rozenwater, koffie … De warme brij wordt op hostiepapier uitgespreid en koelt af. Tot slot wordt het eindproduct gesneden en verpakt. Interessant om te weten is dat de kooktemperatuur van de suiker, glucosestroop en honing de hardheid van het eindproduct beïnvloedt. Blijft de temperatuur bij de bereiding onder120 °C, dan wordt de nougat zacht. Bij een hogere bereidingstemperatuur wordt het eindproduct hard. Ook de kooktijd is een aandachtspunt. Zo laten artisanale bereiders de bereiding 3 à 4 uur 'au bain marie' koken, terwijl industriële producenten de bereiding in een kwartier tijd 'snelkoken'. De suiker-glucoseverhouding ten slotte, bepaalt de textuur van het eindproduct. Hoe meer suiker en glucose, hoe korreliger en taaier het eindproduct. Nougat van goede kwaliteit is nooit korrelig, altijd homogeen zacht en altijd elastisch, nooit taai.