naar top
Menu
Logo Print
20/02/2017 - LUC VANDENBROECK

AANKOOPCRITERIA WAFELIJZERS

De keuze voor een wafelijzer is afhankelijk van de hoeveelheid die u denkt te maken, en van de kwaliteit die u wilt presenteren. Alles begint bij de ingrediënten. Maar net zoals een biefstuk in een aluminium pan op een elektrisch vuur nooit perfect gebakken is, verdienen ook wafels het beste materiaal. Er zijn meer en meer goedkopere wafelijzers beschikbaar uit China, Vietnam … Maar het is toch zeer belangrijk om te opteren voor professionele toestellen met echte gietijzeren bakvormen en een regelbare thermostaat. Wafelijzers uit hoogwaardig gietijzer zijn ook voorzien van een machinaal bewerkte binnenkant. In het geval van bv. Luikse wafels kan het deeg op het bijzonder gladde oppervlak maximaal uitzetten, zo'n 20-25% meer dan in een niet zo gladde machine. Zo krijgt u een grotere wafel met dezelfde hoeveelheid deeg en meer smaak.

Elektrisch of gas

Elektrische wafelijzers zijn verkrijgbaar in alle mogelijke uitvoeringen. De toestellen kunnen geleverd worden volgens verschillende elektrische spanningen (100, 110, 208, 220, 240 volt). Wafelijzers op gas zijn ideaal voor mobiele verkooppunten omdat ze onafhankelijk van de stroomvoorziening functioneren. Het verkregen bakresultaat met wafelijzers op gas is opmerkelijk beter dan met elektrische toestellen door de intensere warmteoverdracht.

Het juiste vermogen

De kunst van de wafelbak bestaat erin het deeg niet te koken, maar te bakken, en bovendien op de juiste tijd. Die verschilt per soort: bij suikerwafels moet u vermijden dat de suiker aanbrandt, wat een beperking van de temperatuur inhoudt. Een Brusselse bakt het best op 200-250°. Niet alleen de warmteverdeling is cruciaal, ook de handigheid van de persoon die ermee werkt.

Onderhoud en dienst na verkoop

Koop uw toestel bij een erkende verkoper, die ook herstellingen uitvoert met originele wisselstukken. Wafelijzers, uitgerust met een easyclean systeem, staan garant voor een eenvoudige reiniging. Laat u bij een aankoop adviseren door een specialist. Klanten die dit willen, mogen rekenen op een professionele uitleg van een vakman.

Maatwerk

Sommige fabrikanten leveren ook maatwerk met wafelijzers met een bepaalde tekst of logo, een specifieke vorm ... In functie van het type deeg kunnen er meer of minder details in een ontwerp opgenomen en verwerkt worden. Vloeibare deegsoorten nemen gemakkelijker complexe vormen aan dan vaste degen. IJzers voor fijne galettes en dunne wafels kunnen eveneens met meer details uitgevoerd worden dan voor dikkere wafels.