naar top
Menu
Logo Print
27/02/2017 - LUC VANDENBROECK

INVESTERINGSKOST VOOR WAFELS IS VERWAARLOOSBAAR

Onderscheid u door versheid, bijzondere smaken en vormen

Wafels zijn een klassieker, in onze contreien al eeuwenlang gekend. Vandaag zijn het topproducten met ontelbare variaties, zodat u zich altijd van uw collega's kunt onderscheiden. De verkoop loopt praktisch het hele jaar door. Wafels bakken gaat vrij snel en is niet zo moeilijk. Zelfs een leerjongen kan het, hoewel het natuurlijk op de juiste manier dient te gebeuren met het juiste toestel. Die investering is meestal snel terugverdiend.

VERKOOPOPPORTUNITEITEN

Topproducten

Vroeger waren wafels de ideale manier om restjes taartdeeg te verwerken. Tegenwoordig zijn ze echter echte klasseproducten. Tal van bekende patisseriehuizen in ons land en vlak over de grens leggen zich weer toe op nieuwe varianten op bestaande thema's. De 'galettes de Flandre' bijvoorbeeld
naar een oorspronkelijk recept van gevulde galettes uit 1765
wordt nieuw leven ingeblazen met bijzondere vullingen. Ook de 'galettes vergeoises' (gevuld met cassonade) komen vandaag in meer smaken.

Marges

De verkoop van wafels blijft nog altijd zeer rendabel. Afhankelijk van de locatie kan er toch met marges van 7 tot 10 worden gewerkt. De ingrediënten zijn niet zo duur, al is het bakken wel arbeidsintensief; zo komt u ongeveer aan dezelfde marges als op uw andere gebak.

Verkoop het hele jaar door

België is natuurlijk het wafelland bij uitstek, waar er het hele jaar door wafels worden gegeten. Bepaalde soorten zoals warme Luikse (suiker)wafels worden meer in de winter dan in de zomer gevraagd; vandaar dat ze in het koudere seizoen dikwijls de verkoop van ijsjes vervangen. Wanneer de temperaturen minderen, heeft de consument sowieso meer zin om te eten. Wie zich toelegt op verse Brusselse wafels, krijgt constant klanten over de vloer. Wie echter kiest voor de diepvriesvariant, brengt er minder aan de man; klanten proeven wel degelijk het verschil. Brusselse wafels worden niet zo vaak aangeboden als Luikse. Die zijn gemakkelijker uit het vuistje te eten, terwijl men voor een Brusselse wafel liever gaat zitten.

Populair om direct te nuttigen

De best verkochte soorten zijn de Brusselse en de Luikse wafel. Brusselse wafels kun je in (bijna) alle tearooms vinden. Luikse wafels, in de volksmond ook wel suikerwafels genoemd, vindt u als takeaway. Een recente nieuwigheid zijn wafelfrietjes. Hierbij worden Brusselse wafels gebakken zoals dikke frieten en geserveerd in een puntzak. Toppings als chocolade, slagroom, poedersuiker … maken de belevenis compleet. Lollywafels op een stokje zijn een prachtige nieuwkomer. Ze laten zich mooi versieren. Sinds een drietal jaren gaat de verkoop in stijgende lijn, afhankelijk van de locatie en het publiek. Toeristen, en dan voornamelijk Aziatische, zijn er dol op.

INVESTERING QUASI VERWAARLOOSBAAR

De investering per wafelijzer schommelt gemiddeld tussen € 800 en € 2.600 (excl. btw), afhankelijk van welke capaciteit u wenst. Er bestaan toestellen waarin u pakweg twee of vier Brusselse wafels tegelijk bakt. Al bij al valt deze investering dus goed mee. Bedenk echter wel: goedkoop is dikwijls duurkoop wanneer we de levensduur van het toestel in overweging nemen. Sommige kwaliteitstoestellen functioneren na tientallen jaren nog prima en kunnen altijd worden gerepareerd. Dat is bijvoorbeeld mogelijk wanneer een fabrikant zo goed als alle onderdelen zelf produceert.

Terugverdientijd

Wafels bakken is kinderspel, ze verkocht krijgen daarentegen ... Een succesvolle verkoop hangt ook af van uw andere gelijkaardige producten; verkoopt u enkel wafels, dan bedraagt de terugverdientijd slechts enkele weken. Sommige zaken hebben zelfs genoeg aan één topweekend. Biedt u ook zelfgebakken koekjes aan, dan ligt het misschien anders. De levensduur van deze toestellen daarentegen is gemiddeld ongeveer vijftien jaar. Hierdoor is de investering eigenlijk verwaarloosbaar.

Kant-en-klare wafels aankopen

Er zijn uiteraard ook kant-en-klare wafels beschikbaar op de markt. Om de kwaliteit van de warme wafel te garanderen, is het enorm belangrijk om een geschikt wafelijzer te gebruiken, en niet de oven. De keuze voor kant-en-klaar is onder meer afhankelijk van het aanwezige personeel en de vraag; als u bijvoorbeeld maar vijftig Brusselse wafels in een dag verkoopt, dan loont het niet echt en is een afgewerkt product inkopen de enige economische oplossing.