naar top
Menu
Logo Print
02/11/2016 - ANN WELVAERT

KUNSTSTOF VLOEREN IDEAAL VOOR GROOTKEUKENS EN CATERAARS

De klassieke betegelde en gevoegde vloeren en wanden zijn voorbijgestreefd wegens mogelijk onhygiënisch en relatief snel beschadigd. Hedendaagse vloeren moeten onder andere kiemvrij zijn, zware lasten kunnen dragen en daarbij ook antislip, slijtvast en chemisch resistent zijn. Bovendien spreekt het voor zich dat men deze vloeren en wanden gemakkelijk moet kunnen onderhouden en dat ze moeten voldoen aan de HACCP-normen. Als particulieren hun keukenvloer kiezen, staat alles doorgaans in het teken van de esthetiek en wordt er eerder sporadisch gedacht aan een vlotte reinigbaarheid. Bij grootkeukens liggen de prioriteiten uiteraard anders, hoewel het evenzeer wordt geapprecieerd als de vloer er presentabel uitziet. Het belang van de juiste ondergrond is in de grootkeuken evenwel niet te onderschatten.

KEUZE AFWEGEN

Voor grootkeukens bestaan er verschillende types vloeren. Bij de keuze is het type grootkeuken de eerste afweging die moet worden gemaakt. Zo zijn de eisen voor de echt industriële grootkeuken, die enorme volumes aan maaltijden bereidt en distribueert naar verschillende locaties en klanten, anders dan de noden van een grootkeuken die je vindt in scholen en bedrijfsrestaurants.

Bedrijven en scholen

Grootkeukens bij bedrijven en scholen zijn vaak (deels) zichtbaar voor klanten en gebruikers. Daardoor spelen, naast defunctionele voorwaarden, ook esthetische argumenten een rol bij de keuze van de vloer. Bovendien worden er in deze keukens kleinere volumes bereid dan in industriële grootkeukens. Doorgaans resulteert dit in een minder intens gebruik en belasting van de vloer. De vloer kan dan op een traditionele wijze gereinigd worden.

Industriële keuken

Een industriële keuken kent een hogere belasting. Dat geldt ook voor de vloer, die moet kunnen weerstaan aan het gewicht van zwaarder toebehoren. Eenindustriële keuken hecht meestal meer belang aan de antislipafwerking, daar worden ook concrete normen voor opgelegd. De vloer moet verder bestand zijn tegen het gebruik van agressievere chemicaliën bij de reiniging. Wegens de strenge HACCP-eisen worden tegelvloeren steeds minder gebruikt in beide types van grootkeukens.

AANKOOPCRITERIA

De volgende eigenschappen geven u een overzicht dat u kan helpen bij de keuze van een voor uw specifieke situatie ideale kunststof vloer.

  • De laagdikte is afhankelijk van de specifieke vereisten op het gebied van bijvoorbeeld belastbaarheid. Standaard zijn kunststof vloeren tussen 3 mm en 9mm dik.
  • De belangrijke factor van hygiëne kan zeer goed bekomen worden door het volledig ontbreken van naden en het gemak waarmee dergelijke egale kunststof vloeren gereinigd kunnen worden. Daarbij is het mogelijk om plinten en stootranden aan te brengen op de omringende wanden die naadloos aansluiten met de vloeren. Ook dat werkt de hygiëne in de hand. Reiniging is mogelijk met conventionele reinigingsmiddelen, maar ook met hoge druksystemen.
  • De chemische weerstand tegen basen en zuren, schoonmaakproducten etc. is doorgaans hoog bij elk type kunststof vloer.
  • Mechanische weerstand is de bestendigheid van vloeren tegen stoten of schokken van bijvoorbeeld toestellen die over de vloer worden geschoven of voorwerpen die men per ongeluk laat vallen. Zoals reeds aangehaald zijn vooral polyurethaanvloeren hier gevoelig voor. 
  • Thermische weerstand is in een keuken uiteraard van groot belang. De meeste kunststofvloeren zijn bestand tegen temperaturen tot 80 °C. Wanneer de temperatuur te hoog oploopt voor een kunststof vloer, kan die verkleuren en zelfs zacht worden. Dat is dus een belangrijk punt! Er zijn wel oplossingen mogelijk waarbij men de vloeren hittebestendig kan maken tot 120 °C.
  • Slipvastheid is bij de meeste kunststof vloeren geen probleem door de toevoeging van kwartszand aan het basismateriaal.

 

AANDACHTSPUNTEN PLAATSING

  • Eerst en vooral is het belangrijk rekening te houden met de concrete plaatsingstijd van kunststof vloeren en -wanden. U dient er rekening mee te houden dat u op non-actief staat tijdens de voorbereiding, de plaatsing en de uitharding van bijvoorbeeld kunststof vloeren. Dat is echter ook het grote voordeel van acrylaatvloeren, die enkele uren na plaatsing alweer bruikbaar zijn. U dient dus rekening te houden met een back-upmogelijkheid tijdens het hele plaatsingsproces.
  • Een goede voorbereiding van de ondergrond is absoluut noodzakelijk voordat men er nog maar aan denkt kunststof vloeren te plaatsen. De ondergrond dient perfect stabiel en droog te zijn. In het geval van epoxyvloeren moet de temperatuur in de ruimte zelfs hoger zijn dan 10 °C. Verder zijn er nog een aantal mogelijke randproblemen om rekening mee te houden. Kijk bijvoorbeeld uit of het al dan niet verhogen van deuren noodzakelijk is. Ook het verplaatsen en opslaan van aanwezig materiaal is een aandachtspunt.