naar top
Menu
Logo Print

BIOLOGISCHE CHOCOLADE VEROVERT PLAATS NAAST KLASSIEKE CHOCOLADE

Natuurlijke grondstoffen en cleane processen zorgen voor pure smaken

Steeds meer consumenten gaan op zoek naar de pure, volle smaak van chocolade. En die kun je alleen verkrijgen met de beste grondstoffen. Biologische grondstoffen dus, die via een clean productieproces omgezet worden tot zoete biolekkernijen. Biologische chocolade wordt in eerste instantie gekocht door mensen die bewust op zoek zijn naar originele smaken en gezondere en duurzame producten. Deze producten worden voornamelijk verkocht via bio- en natuurwinkels, maar veroveren ook steeds meer hun plaats in de chocolaterie, naast de klassieke chocoladeproducten.

BIOLOGISCHE CHOCOLADE

Wat?

Biochocolade wordt gemaakt van biologische en natuurlijke grondstoffen, waaronder biologisch rietsuiker, biologische hazelnoten, biologische melk en biologische cacao. Die laatste wordt in verschillende landen ter wereld geteeld, van Peru over Brazilië tot de Dominicaanse Republiek. Ook het productieproces van biochocolade is 'clean' en gebeurt volgens natuurlijke methoden, vrij van genetische manipulatie en bestraling.

Biologische cacao

Aan cacao kun je niet 'zien' dat die bio is, maar biologische cacao wordt wel op een heel andere manier gecultiveerd dan de reguliere cacao.

Er zijn drie grote problemen bij de cacaoteelt: het schimmelen van de pods
of de grote peulvruchten met daarin de cacaobonen, spechten die de pods openen om de zoete vruchten op te eten, waardoor er vervolgens insecten in kruipen, en ratten die ook die zoete vruchtinhoud lusten. Bij de biologische teelt worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen ingezet. Het eerste probleem kan niet verholpen worden. Boeren kunnen schimmel immers niet bestrijden, waardoor alle beschimmelde cacao sowieso verloren is. De spechten kunnen wel verdreven worden door het uitzetten van slangen en honden zorgen er dan weer voor dat de ratten niet te dicht komen.

Smaak

Biologische chocolade smaakt anders. De smaak wordt omschreven als meer puur, omdat die enkel natuurlijke grondstoffen bevat. Daarnaast wordt de smaak
net zoals bij traditionele chocolade bepaald door verschillende parameters. Het type cacao is natuurlijk belangrijk, evenals de ondergrond en de andere boomsoorten die in de plantage staan. Een limoen- of sinaasappelboom in de boomgaard geeft bijvoorbeeld een andere smaak aan de cacao. Verder zijn ook de verwerkingsstappen na de oogst van de cacao bepalend voor de smaak. Denk bijvoorbeeld maar aan de fermentatie en de duurtijd daarvan, en aan de procedure van het branden van de bonen. Ten slotte is het mengen van verschillende types cacaobonen uit verschillende landen bepalend voor de smaak.

HOE TE HERKENNEN?

Bio-logo

Biochocolade kun je herkennen aan de biogarantielabels, zoals het Europese Bio-logo. Deze biocertificering wordt streng gecontroleerd door het erkende controleorganisme Certysis. De volledige productieketen van de fabrikanten wordt daarvoor jaarlijks onder de loep genomen.

Andere labels en garanties

Sommige soorten biochocolade voeren eveneens het Fairtrade-label. En er zijn ook fabrikanten die volledig allergenenvrije chocolade op de markt brengen. Die bevat geen soja (lecithine), melk, lactose, eieren, noten, pinda's, gluten …

AANBOD

Mooie keuze

Het assortiment van niet-biologische chocolade is veel uitgebreider dan dat van de biologische chocolade. Toch is er vandaag al heel wat biochocolade op de markt en zijn er van de populaire gewone chocoladelekkernijen ook biotegenhangers. Naast de verschillende chocolades zijn er ook heel wat afgewerkte producten op de markt. Ideaal voor wie zo biologische chocolade in het assortiment wil opnemen. Mooie voorbeelden zijn repen pure of melkchocolade, truffels, zeevruchten, stukjes melkchocolade met studentenhaver en zelfs chocolaatjes in sint- en pietvorm. Maar vergeleken met gewone chocolade gaat het natuurlijk wel (nog) om een nichesegment.

Industrieel of ambachtelijk

Of biochocolade duurder is dan niet-biologische varianten, hangt af van verschillende factoren. Biologische cacaobonen zijn duurder, waardoor de uiteindelijke verkoopprijs van biochocolade meestal ook iets duurder is. Maar de aankoopprijs van de cacao is uiteraard afhankelijk van de tonnen die worden afgenomen, en dat heeft dus een invloed op de verkoopprijs. Daarnaast kan biologische chocolade industrieel of ambachtelijk gemaakt worden. In dat eerste geval zal de prijs lager liggen, aangezien deze chocolade in grote hoeveelheden wordt gemaakt. Om ambachtelijke biochocolade te maken, heb je dan weer behoorlijk wat tijd nodig, en dat zorgt uiteraard voor een iets hoger prijskaartje.

DOELGROEP

Wie?

Biologische chocolade wordt in eerste instantie gekocht door mensen die bewust op zoek zijn naar originele smaken en gezondere en duurzame producten. Met andere woorden: chocolade waar niets in zit wat er niet in moet zitten. Maar ook heel wat fijnproevers die de smaak van een natuurlijk product kunnen appreciëren, kiezen voor biochocolade. ?Chocolade die, naast bio, ook nog eens allergenenvrij is, is een topper voor mensen die kampen met voedselallergieën, zoals soja- en notenallergie, lactose-allergie … Zij kunnen geen 'gewone' chocolade eten, maar vinden in het biogamma makkelijker een gepast product.? Ook diabetici kunnen sommige biochocolade met mate eten. Biochocolade met kokosbloesemsuiker, bijvoorbeeld, heeft een lage glycemische index (kleiner dan 35), waardoor deze chocolade perfect past in een suikerarm dieet

Waar?

Biologische chocolade wordt voornamelijk verkocht in bio- en natuurwinkels en op webshops. Maar stilaan verovert deze specifieke lekkernij eveneens een plaatsje in de gewone chocolaterie.