naar top
Menu
Logo Print

ORIGINECHOCOLADES MEER DAN OOIT EEN MEERWAARDE VOOR UW ZAAK

Uw klanten zijn verlekkerd op nieuwe smaaksensaties met een verhaal

Nieuwe smaaksensaties mét een verhaal lokken de hedendaagse chocoladeliefhebber richting de ambachtelijke chocolatier. Originechocolades vormen daarin uw trouwe bondgenoot. Als rasechte terroirproducten staan ze immers per definitie garant voor een kenmerkende smaakbeleving en een duidelijk verhaal. Bovendien geven ook de fabrikanten u een duwtje in de rug, met handige tools en nieuwe onontgonnen aromawaaiers.

INNOVATIE DOOR MIDDEL VAN SMAAKDIFFERENTIATIE

Smaakdiversiteit en -complexiteit

Originechocolades zijn echte terroirproducten: ze danken hun complexe en onderscheidende smaak, karakter en aroma aan het feit dat ze bereid zijn met cacao die afkomstig is uit een specifiek geografisch gebied.

Omdat smaakdifferentiatie dé beslissende factor is bij het lanceren van nieuwe producten, speuren chocoladefabrikanten derhalve non-stop de wereld af op zoek naar de beste cacaobonen.

Gevolg is dat ook minder voor de hand liggende cacao producerende landen zoals Vietnam op het toneel verschijnen.

Ook de integratie van traditionele technieken alsook de introductie van gloednieuwe oogst-, fermentatie- en droogtechnieken dragen bij tot de toenemende complexiteit van de nieuwste generatie originechocolades.

Focus op puur

Voor de consument mag het allemaal wat minder zoet, en daar spelen de fabrikanten van originechocolades naadloos op in. Wie het totaalassortiment alsook de nieuwkomers in het gamma (zie kader) onder de loep neemt, merkt dat pure originechocolades met hoge cacaoconcentraties overduidelijk aan zet zijn.

NOG VEEL GROEIPOTENTIEEL

De vraag naar originechocolades zit al geruime tijd in de lift, maar ook voor de komende jaren ziet het merendeel van de fabrikanten nog veel groeipotentieel weggelegd. Originechocolade beantwoordt immers aan het stijgende verlangen van de chocoladeliefhebber naar:

Nieuwe smaaksensaties

De consument wil continu verrast worden door nieuwe smaaksensaties. Dankzij hun typisch aromatische karakter en delicate en meer fruitige toetsen lossen originechocolades die hooggespannen verwachtingen feilloos in.

Authentieke verhalen en traceerbaarheid

Authenticiteit en storytelling, het verhaal achter het specifieke chocoladeproduct, worden steeds belangrijker. Steeds meer consumenten hechten ook belang aan de traceerbaarheid van de basisingrediënten.

Niettemin blijft originechocolade een nicheproduct. Een deel van het publiek blijkt immers, ten gevolge van de smaakvervlakking en het aankopen van chocolade bij prijsvechters, niet ontvankelijk voor deze trends.

SLEUTEL TOT ONDERSCHEIDING

Originechocolades zijn een uniek en differentiërend product waarmee u zich kunt onderscheiden van de reguliere chocolade die massaal en goedkoop via het retailkanaal wordt aangeboden.

Dat geldt vanzelfsprekend des te meer tijdens de zogenaamde piekperiodes, wanneer de consument op zoek is naar dat tikkeltje meer (Valentijn, eindejaarsperiode …).

Voorwaarde is wel dat u voor originechocolades met een duidelijk smaakprofiel kiest én dat u deze ook creatief weet te combineren met andere smaken.

Inspirerende creatieve tools

Om u in dat creatieve proces te ondersteunen, stellen fabrikanten van originechocolades heel wat tools ter beschikking. Zo voorzien sommige producenten, zoals Valrhona, al hun originechocolades van inspirerende recepten en een gedetailleerde productfiche waarop de origine, terroir, smaak en de mogelijke smaakcombinaties vermeld staan.

Andere producenten, zoals Belcolade (Chocolate Foodpairing®) en Callebaut (Chocolizer®) ontwikkelden ook handige onlinetools die de perfecte smaakcombinaties overzichtelijk oplijsten voor elke (origine)chocolade

Maak gebruik van deze informatie en de eventuele blisters of toonbankdisplays die door bepaalde fabrikanten ter beschikking worden gesteld: een goede storytelling is, zoals hoger reeds vermeld, cruciaal.

Duur?

Originechocolade mag dan wel iets prijziger zijn in aankoop, toch maken ze uw chocoladecreaties niet noodzakelijk fors duurder. Tot die conclusie kwam Callebaut nadat het de foodcost van recepten op basis van originechocolade vergeleek met identieke recepten op basis van klassieke standaard couverturechocolade. Verklaring? Omdat originechocolade een uitgesproken smaakprofiel heeft, heb je er minder van nodig.

SAMEN BOUWEN AAN EEN DUURZAME TOEKOMST

Tekort aan cacaobonen?

In de media werd gewag gemaakt van een tekort aan cacaobonen tegen 2020, maar zo'n vaart zal het wellicht niet lopen. Wereldwijd worden er immers, ook binnen het gamma van de originechocolades, heel wat initiatieven genomen om de productiviteit en de kwaliteit van de cacaobonen te verbeteren, en lokale boeren een eerlijke prijs te garanderen. Nieuw in dit verband is Cacao-Trace van Puratos/Belcolade (zie kaderstuk), dat ook al originechocolade met Fairtrade-, UTZ- en Rainforest Alliance-certificaat in het aanbod heeft. Ook Valrhona tekende met haar partners een langetermijncontract, dat gepaard gaat met tal van maatschappelijke acties, zoals het financieren van de infrastructuur voor lokale boeren.

FABRIKANTEN PRESENTEREN NIEUWE AROMAWAAIERS

Callebaut: intens en tropisch fruitig

Callebaut breidde haar assortiment 'single origin' chocolades uit met de donkere (66,8% cacao) originechocolade Brazil. De geselecteerde bonen zijn een mix van de Trinitario variëteit uit de regio Bahia, de Amazone Forastero variëteit en hybride variaties die genen van Criollo, Forastero en Trinitario bevatten. Omdat de cacao gecultiveerd wordt in schaduwrijk inheems bos, krijgt die de kans om optimaal te gedijen. Daar komt bij dat de lokale boeren hedendaagse technologie combineren met traditionele oogst-, fermentatie- en droogprocessen.

Het resultaat is een intens smakende cacao met tropische fruittoetsen, die zich uitstekend laat combineren met sinaasappelzeste, honing en speculaas, of andere ingrediënten zoals pinda's, cashewnoten of amandelen.

 

Valrhona: complexere smaken dankzij gloednieuw dubbel gistingsprocedé

Na tien jaar onderzoek is Valhrona er vorig jaar in geslaagd een nieuw en volledig natuurlijk proces van dubbele gisting te ontwikkelen. Hierbij wordt op het einde van de eerste traditionele gistingscyclus een nieuw ingrediënt toegevoegd om zo een tweede gistingsproces te initiëren. Zo werd onder meer geëxperimenteerd met het toevoegen van fruit, dat van nature rijk is aan suiker, om een tweede en veel delicater fermentatieproces op gang te brengen dat deze chocolades hun zo kenmerkende aroma bezorgt. De eerste chocolade binnen dit nieuwe gamma is de pure originechocolade Madagascar met 62% cacao. Hoewel de mooie frisse zuren van het fruit zich duidelijk laten proeven, betreft het geen eenvoudige chocolade met sinaasappelsmaak: deze zeer strakke, elegante en complexe chocolade met toetsen van citrusfruit roept de smaak op van licht gesuikerde marmelade, zeste en gekonfijte agrum, zonder dat men heel precies kan bepalen welk type citrusfruit het betreft.

Belcolade: origins vietnam 73 geeft startschot voor programma cacao-trace

Met de nieuwe Origins Vietnam 73 zoekt Belcolade verrassende cacao-oorden op: deze pure chocolade met een cacaogehalte van 73% is gemaakt van Trinitario cacaobonen uit de Mekong Delta in Vietnam, een land dat niet meteen met cacaoproductie geassocieerd wordt. Dankzij haar buitengewone smaakprofiel
een zure cacaosmaak verrijkt met accenten van citrusfruit, hout en tabak
weet deze nieuwkomer zich ook op het vlak van smaak duidelijk te differentiëren. De Origins Vietnam 73 is de eerste vrucht van het nieuwe programma Cacao-Trace van Belcolade. Met dat duurzaamheidsprogramma ambieert Belcolade een rechtstreeks en nauwe samenwerking met de cacaoboeren, om zo de cacaoproductie op lange termijn en een duurzame ontwikkeling in de volledige toeleveringsketen te kunnen garanderen.

Delgiro: blijvende focus op delicatessecacaobonen

Nieuwste telg bij Delgiro is de 'single origin' chocolade 1906 Dark Chocolate Perú 72%, die uitsluitend met 'fino de aroma' cacaobonen is vervaardigd. Haar intense cacaosmaak houdt het perfecte midden tussen bitter en subtiel zoet. De fruitige toetsen, subtiele zuurtegraad en citrusaroma's zorgen voor een unieke en romig-milde smaaksensatie. Met deze nieuwe creatie blijft Delgiro verder focussen op het promoten van chocolades die uitsluitend met 'fino de aroma'-cacaobonen zijn vervaardigd. Opmerkelijk: slechts 7% van de wereldwijde productie van cacaobonen draagt het certificaat 'fino de aroma' of 'fine flavour'.

De overgrote productie vindt plaats in Venezuela, Colombia, Ecuador en Peru, waar deze delicatessecacaobonen het best gedijen.