naar top
Menu
Logo Print

PERFECT HOLGOED DANKZIJ ZWIERMOLENS

Perfecte aandachtstrekker en doeltreffend in gebruik

Zwiermolens, ook wel slingermolens genoemd, worden gebruikt om de chocolade gelijkmatig in holgoedvormen te verdelen en tegelijkertijd de vorming van luchtbellen in de chocolade tegen te gaan. In dit artikel duikt Chocolaterie Magazine voor u in de wereld van zwiermolens, bekijkt het welke modellen er op de markt zijn, hoe ze werken en wat de belangrijkste aankoopcriteria zijn.

TWEE SOORTEN

Afhankelijk van de benodigde productiecapaciteit zijn er enkele en dubbele zwiermolens op de markt. Dat betekent eenvoudigweg dat zo'n zwiermolen een enkele of een dubbele reeks zwierarmen heeft. Doorgaans hebben enkele modellen vier zwierarmen en dubbele modellen acht zwierarmen. Het spreekt voor zich dat industriële machines een veel grotere capaciteit hebben dan artisanale. Dit uit zich o.a. in het grotere aantal zwierarmen en in de mogelijkheid om eventueel ook meer gewicht om aan die armen te hangen. In grotere bedrijven worden zwiermolens meestal gecombineerd met een opwarmtunnel en een koeltunnel. In de opwarmtunnel worden de lege vormen opgewarmd om een mooie glans aan de chocolade te geven. Nadien worden de gezwierde vormen gekoeld in een koeltunnel, zodat de chocoladefiguren op het einde van de tunnel meteen verpakt kunnen worden en de vormen hergebruikt kunnen worden.

WERKING

Per zwierarm zijn er één of meerdere magneten gemonteerd. Daarop kunnen er vormen

bevestigd worden met een metalen bevestigingsvlak. Die vormen zijn ook steeds gesloten (dus zonder open voet onderaan). Zodra ze gevuld zijn met getempereerde chocolade en gesloten zijn, worden de vormen aan de zwierarm bevestigd. De zwierarmen zelf draaien gelijkmatig rond hun eigen as, waardoor de chocolade in de vormen tijdens het stollen gelijkmatig over de hele oppervlakte verdeeld wordt. Door een standaardtrilfunctie kunnen er geen luchtbellen in de chocolade gevormd worden. Desgewenst kan met een snelheidsregelaar de ideale snelheid ingesteld worden die leidt tot een optimale verdeling van de chocolade.

VOORDELEN

Zoals bekend, kunnen holle chocoladefiguren op verschillende manieren geproduceerd worden. Zo kan men, in plaats van met zwiermolens te werken, ook op de traditionele manier manueel aan de slag gaan met handvormen. In tegenstelling tot de gesloten zwiermolenvormen hebben deze handvormen meestal een open voet. Voor velen is holgoed met een open voet nog altijd het summum van artisanale productie. Het nadeel van paashazen en sinterklazen met een open voet is echter wel dat de figuren sneller breken omdat ze net een voet missen. Met het gebruik van gesloten vormen bij zwiermolens wordt ook de bodem van het holgoed mooi dichtgestreken. Daarbij is een van de grote voordelen van het werken met zwiermolens dat je het gewicht van de gebruikte chocolade per vorm op voorhand exact kunt bepalen. Ieder figuurtje in een productie heeft eenzelfde gewicht en is bijna altijd perfect afgewerkt. Nog een voordeel van dekleinere zwiermolens (enkele en dubbele modellen) ten opzichte van de grote horizontale zwiermolens is dat men zijn productie van witte, melk- en fondantchocolade zeer flexibel kan indelen, naargelang van het seizoen en de vraag. In de sinterklaasperiode bv. wordt er meer witte chocolade geproduceerd en bij Pasen bv. meer melkchocolade. Kleinere zwiermolens op wielen kunnen eenvoudig van de ene productie naar de andere verplaatst worden om bij te springen. Zwiermolens zijn ook aandachtstrekkers. Een zwiermolen die bij een chocolatier in de etalage staat te werken, trekt de aandacht, ook bij voorbijgangers. Zo zien de mensen in een oogopslag dat er ter plekke echt zelf geproduceerd wordt. Zwiermolens hebben in elk geval als voordeel dat de machines zeer eenvoudig in gebruik zijn, terwijl ze toch doeltreffend en efficiënt werk leveren.

AANKOOPCRITERIA

Materialen

Qua gebruikte materialen kunnen zwiermolens het best gebouwd worden uit kwalitatief hoogstaande, duurzame en roestvrije materialen. Een gelakte versie is delicater in het gebruik.

Reiniging

De reiniging en de werkingvan deze toestellen zijn zeer eenvoudig. Water en een licht voedingsgeschikt reinigingsmiddel volstaan.

Magneten

De magneten op de zwierarmen vormen de schakel tussen de vormen en de machine. Machines voor artisanaal gebruik worden doorgaans gemonteerd met twee tot drie magneten per zwierarm, afhankelijk van de fabrikant. Zo kunnen er twee tot drie kleinere vormen onafhankelijk van elkaar op een magneet geplaatst worden. Desgewenst kan er ook één grote vorm op de verschillende magneten van een arm geplaatst worden. Bij sommige merken kan men in het laatste geval de drie magneten tegen elkaar plaatsen, ofwel kan men sterkere magneten van tien cm diameter (in plaats van standaard acht cm) plaatsen.

Snelheidsregeling

Dankzij een snelheidsregeling kan men voor iedere chocoladefiguur de juiste zwiersnelheid kiezen. Daardoor wordt de dikte van de chocoladewand zo uniform mogelijk en vermijdt men zwakke punten in de chocolade. Grotere figuren mogen bijvoorbeeld trager draaien. Vooral voor sterk uitgewerkte figuren is het van vitaal belang een ideale, aangepaste zwiersnelheid te hebben.

Trilsysteem

Een in de zwiermolenstandaard ingebouwd trilsysteem is belangrijk om een optimale verdeling van de chocolade over de hele vorm te kunnen garanderen en om luchtbellen te vermijden.

Veiligheid

Hoewel de zwierarmen langzaam draaien, is het toch niet onbelangrijk om de nodige veiligheidsmaatregelen te voorzien. Zo zijn er zwiermolens die automatisch stoppen met draaien wanneer ze weerstand voelen van bv. een arm, een been …

Mobiliteit

Om een goede mobiliteit van de machine te kunnen garanderen, staan de zwiermolens op zwenkwielen met een rem, zodat ze in enkele seconden eenvoudig verplaatst kunnen worden.

Koelsysteem

Een optioneel ingebouwdeventilator helpt om het koelproces van de chocoladefiguren in te korten. Niet iedere chocolatier vindt dit echter belangrijk.