naar top
Menu
Logo Print

MOULEERMACHINES VERHOGEN UW PRODUCTIECAPACITEIT

Onontbeerlijk voor vullen en trillen van vormen

Voor het vullen en trillen van vormen is een mouleermachine een must voor de chocolatier. In principe heeft u er drie nodig: een voor pure, witte en melk- chocolade. Voor welke toestellen u kiest, hangt vooral af van de capaciteit die u nodig heeft. Opties die de toestellen gebruiksvriendelijker maken, zijn daarbij uiteraard ook mooi meegenomen. Voor wie minder handig is met een mouleermachine, biedt een automatisch tempereertoestel misschien wel soelaas. Zeker de kleinere modellen benaderen tegenwoordig de prijzen van een traditionele mouleermachine.

ARTISANALE MOULEERMACHINES

Mouleermachines, ook gekend als wiel- of gietmachines, zijn onontbeerlijk voor de chocolatier. Ze verhogen de productiecapaciteit bij het vullen en trillen van vormen, en bij het decoreren van producten met chocolade. Voor elk type chocolade (witte, zwarte en melkchocolade) wordt het best een ander toestel gebruikt. In theorie kan een toestel dienen om afwisselend verschillende chocolades te verwerken, maar dan gaat er veel tijd verloren met het poetsen tussendoor. Ook de verwerkingstemperatuur voor de diverse chocolades is verschillend maar dit kan eenvoudig worden ingesteld.

WERKING

Smelten

De mouleermachine heeft als eerste taak om de chocolade gelijkmatig te doen smelten. Dit gebeurt in een verwarmde kuip met digitale temperatuurmeting. De gewenste temperatuur is afhankelijk van de soort chocolade (in overleg met uw leverancier). Het smelten van de chocolade duurt enkele uren.

Tempereren

Onder aan de verwarmingskuip zit vaak een roerelement, dat in werking treedt met het draaiwiel zodra de chocolade gesmolten is. De thermostaat wordt hierna ingesteld op de gewenste werkingstemperatuur en verse schilfers of chocoladedrops worden toegevoegd waarna het tempereerproces in gang wordt gesteld. De goede kristallen die de chocolade alle goede eigenschappen geven, zullen worden vermenigvuldigd. Wanneer geen roerelement aanwezig is
zoals bij de kleinere modellen neemt het draaiwiel deze functie waar.

Mouleren

Wanneer de gewenste temperatuur bereikt is, kan er gemouleerd worden. Het draaiend wiel brengt de vloeibare chocolade tot aan de gietmond. De vorm dient hieronder gehouden te worden, terwijl ook de triltafel wordt geactiveerd.

MODELLEN

Capaciteit in functie van behoefte

Mouleermachines bestaan in verschillende formaten, afhankelijk van de behoefte van de chocolatier. De toestellen tot 50 kg zijn voldoende voor grotere ateliers, nog grotere machines worden gebruikt in semi-industriële omgevingen.

Tafelmodellen

Er zijn ook tafelmodellen beschikbaar, maar die beschikken niet altijd over een triltafel. In dat geval moet u manueel voor het trillen zorgen, bv. door met een mes te tikken. De tafelmodellen starten al vanaf een capaciteit van acht kilogram. Door hun geringe capaciteit zijn ze erg geschikt voor demonstraties en workshops of voor scholen, bakkerijen en kleine ateliers.

Aansluitbaar

Ook is er keuze uit alleenstaande modellen en toestellen waarop bv. een enrobeerband of afschraper aangesloten kan worden.

Drie-in-een

Er bestaat ook een compact mouleertoestel met drie draaiwielen. Dat kan gebruikt worden om tegelijkertijd pure, witte en melkchocolade te verwerken. Ideaal voor kleine hoeveelheden, decoraties en beurzen.

AANKOOPCRITERIA

Materialen

Mouleermachines zijn doorgaans gemaakt van duurzaam inox. Wat het draaiwiel betreft, zijn er mogelijkheden in inox of voedselgeschikte kunststof. Er zijn ook hoogwaardige FDA-gelakte machines, in verschillende kleuren, wat de toestellen aantrekkelijk maakt om te integreren in de winkelinrichting.

Reiniging

Hiervoor hebben de meeste machines een aftapkraan, die al dan niet verwarmd wordt. Bij de constructie wordt ook rekening gehouden met de reiniging door bv. de verwarmingskuip van afgeronde hoeken te voorzien. Vele toestellen kunnen grotendeels gedemonteerd worden.

Verwarmingssysteem

De meeste machines worden verwarmd met een keramisch of spiraalelement. Het inox van de kuip geleidt de warmte over het hele oppervlak. Een alternatief zijn (siliconen)verwarmingsmatten, die het hele oppervlak rechtstreeks en egaal verwarmen en sneller op temperatuur zijn.

Temperatuurbeheersing

Bepaalde toestellen hebben een controlesysteem waardoor de temperatuur zeer nauwkeurig gevolgd wordt tot op een tiende van een graad. Ook een mechanische dubbelcontrole is een must.

Opties

Opties die de mouleermachines nog gebruiksvriendelijker maken zijn: snelheidsregelaars voor wiel en roerwerk, zwenkwielen voor mobiliteit (soms ook uit zuurbestendig materiaal), doseerunits, regelaar voor chocoladestroom (met voetpedaal of bedieningsdisplay), afsluitbare machines ...

ALTERNATIEF: AUTOMATISCHE TEMPEREERMACHINES

Automatische tempereermachines worden steeds vaker gebruikt als alternatief voor mouleermachines. Door het beperkte aantal functies zijn deze automatische tempereertoestellen een goede keuze voor wie minder behendig is met een mouleermachine. Een automatische tempereermachine is duurder dan een mouleermachine doordat deze ook over een koel- en pompsysteem beschikt. Tegenwoordig zijn er kleinere tempereermachines op de markt die de prijs van een moulena.