naar top
Menu
Logo Print

EFFICIËNT GEVULDE PRODUCTEN MET ONESHOTMACHINES

Snel, nauwkeurig en flexibel

De oneshottechnologie bestaat al flink wat jaren. Maar toch zijn lang niet alle chocolatiers ervan op de hoogte. Investeren in een oneshotmachine biedt nochtans flink wat voordelen. Met een dergelijk toestel kunnen vloeibare vullingen en chocoladeomhulsels immers snel en nauwkeurig in één keer gespoten worden. En daar blijft het niet bij, oneshotmachines kunnen gebruikt worden voor tal van toepassingen. Kortom, de aankoop van een oneshot is zeker het overwegen waard.

TOEPASSINGEN

De oneshotdoseermachine wordt voornamelijk gebruikt om chocolade en vullingen gelijktijdig te spuiten, waardoor men efficiënter de klassieke gevulde producten kan maken. Maar vaak worden ze ook als vulmachine gebruikt, om zachte vullingen in schelpen te spuiten. De toepassingen van oneshotmachines zijn dus velerlei en je kunt er onder meer pralines, tabletten, platte gevulde chocolaatjes, ronde kogels, truffels, drops, kattentongen ... mee maken.

SOORTEN MACHINES

Er worden verschillende soorten oneshotmachines op de markt aangeboden, gaande van instapmodellen tot volledig uitgeruste industriële machines. Artisanale en middelgrote chocolatiers opteren meestal voor oneshot-doseermachines met één rij spuitmonden. Voor industrieel cliënteel zijn er dan weer oneshotmachines die meerdere rijen producten per keer kunnen doseren.

HOE VLOEIBAAR KAN DE VULLING ZIJN?

De basisregel is dat de viscositeit of stroperigheid van de chocolade en die van de vulling zo dicht mogelijk bij elkaar moeten liggen om efficiënt te kunnen produceren. Hoe verder die viscositeit uit elkaar ligt, hoe voorzichtiger en dus hoe trager men zal moeten werken. Om de viscositeit uit te drukken, gebruikt men de eenheid pascalseconde (Pa·s). In dit geval ligt de viscositeit het best tussen de 1.000 en de 4.000 mPa·s. Verder moet men er ook voor zorgen dat de vulling evenveel krimpt als de chocolade tijdens het koelen. Vaak wordt er om deze reden een beetje chocolade toegevoegd aan de vulling.

VOORDELEN

Snel

Oneshotmachines produceren eerst en vooral veel sneller dan de klassieke manier van werken. In vergelijking met een mouleermachine werkt de oneshot veel efficiënter omdat het toestel drie stappen (een schelp maken, vullen en sluiten) in één beweging doet. Het aantal handelingen wordt met andere woorden sterk gereduceerd. Hoeveel kilogram je per uur kunt verwerken, hangt uiteraard af van het type machine én van het product dat je maakt. Maar algemeen gezien, gaat die verwerking van 35 tot maar liefst 7.000 kilogram per uur.

Nauwkeurig

Oneshots werken niet alleen sneller ook omdat ze continu kunnen produceren de eindresultaten zijn bovendien steeds 100% dezelfde. En ook dat is een belangrijk voordeel.

Slechts één toestel nodig voor verschillende toepassingen

Een andere troef is dat een en dezelfde machine gebruikt kan worden voor verschillende toepassingen en voor verschillende ingrediënten. Wil je bijvoorbeeld werken met witte en vervolgens met donkere chocolade, dan kan dat na een reiniging met hetzelfde toestel. Alle onderdelen die in contact komen met de chocolade en de vullingen, kunnen immers gedemonteerd en apart gereinigd worden.

AANKOOPCRITERIA

Wie overweegt om een oneshot-machine aan te kopen, houdt het best rekening met de volgende aankoopcriteria:

Flexibiliteit en productiviteit

Bij het vergelijken van de verschillende oneshots moet je eerst en vooral nagaan wat elke machine kan. Is het een klein toestel dat beperkt is tot enkele vormen met ronde pralines, of is het een multifunctionele machine? Bepaal welke en hoeveel producten je wenst te maken, wat voor jou belangrijk is, en kies op basis van die vereisten het toestel dat in jouw onderneming past. Kortom, de afwegingen van flexibiliteit en productiviteit zullen de doorslag geven.

Bediening en uitbreidbaarheid

Daarnaast zijn een eenvoudige bediening en het snel kunnen verwisselen van de onderdelen belangrijk. Net als de uitbreidbaarheid van de machine voor eventuele toekomstige projecten.

Reiniging en onderhoud

Ook het onderhoud en de reiniging van de oneshot zijn belangrijke aankoopcriteria.

Of je nu artisanaal, semi-industrieel of industrieel te werk gaat, het is belangrijk dat je makkelijk aan alle onderdelen kunt voor het onderhoud en de reiniging.

Opleiding

Tot slot is het belangrijk dat je van de fabrikant van je keuze de nodige ondersteuning krijgt. Een uitgebreide demonstratie van het toestel en een intensieve opleiding zijn zeker een must om het maximum uit je aankoop te kunnen halen.

KOSTPRIJS ONESHOTMACHINES

De prijs van een oneshotmachine is uiteraard afhankelijk van het model dat je kiest.

Artisanaal

Voor een niet-industrieel gebruik heb je al toestellen met een prijskaartje vanaf 45.000 euro (zonder tempereermachine). Inclusief de tempereermachine en lader beginnen de prijzen vanaf 62.000 euro.

Industrieel

Heb je een industriële oneshot nodig, dan moet je rekening houden met een hoger kostenplaatje. De prijzen starten rond de 170.000 euro en ze lopen op tot ongeveer 300.000 euro (afhankelijk van de grootte van de machine). Maar dan heb je natuurlijk wel een industrieel model dat enorme volumes aankan.

TERUG MIJN FAVORIET